Κυριάκος Μητσοτάκης: Θετικό βήμα η αποχώρηση Ορούτς Ρέις, μόνη διαφορά η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, κανένα θέμα αποστρατικοποίησης


Απόσπασμα απαντήσεων από την σημερινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού

Ελληνοτουρκικά: «Κανένα θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών»

Ερωτηθείς για την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια και τη μη ανανέωση της τουρκικής NAVTEX, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε «ένα θετικό πρώτο βήμα», το οποίο «ελπίζω να έχει συνέχεια». Συνεχίζοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε την αποστροφή του το Σάββατο ότι «ο επίλογος των προκλήσεων θα πρέπει να είναι ο πρόλογος των συζητήσεων» και διευκρίνισε ότι «θέλουμε να συζητήσουμε σε κλίμα ειρηνικό χωρίς προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες. Αυτό το κλίμα δεν μπόρεσε να καλλιεργηθεί τον περασμένο μήνα. Θέλω να πιστεύω ότι η κίνηση είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σε μια περιοχή μη οριοθετημένη απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες. Από τη στιγμή που από την Tουρκία έχουμε ενδείξεις ειλικρινούς αποκλιμάκωσης, είμαι διατεθειμένος να κάτσουμε στο τραπέζι και να αφήσουμε πίσω αυτήν την περίοδο έντασης. Η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης, απέδειξε ότι έχει ισχυρές συμμαχίες. Διπλωματικά είμαστε πολύ πιο ενισχυμένοι από λίγους μήνες πριν. Ο καλόπιστος διάλογος είναι ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το μόνο πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία που μπορεί να φθάσει σε νομική διευθέτηση, δηλαδή την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Εναπόκειται στην άλλη πλευρά να δέιξει ότι αυτό το πρώτο βήμα είναι ο πρόλογος μιας βελτιούμενης κατάστασης στις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες όμως αφορούν τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία».

«Η σημερινή μου τοποθέτηση είναι η καλύτερη ένδειξη της καλής θέλησης που έχω να συζητήσω καλόπιστα με την Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως το πλαίσιο της συζήτησης θα καθοριστεί από τους έμπειρους διαπραγματευτές.

«Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν ήταν αυτή που έριξε λάδι στη φωτιά», πρόσθεσε. Αλλά και ότι επέλεξε να μην παίξει το παιχνίδι της φραστικής κλιμάκωσης και αυτό θα εξακολουθήσει να κάνει. «Ασκήσαμε εξαιρετικά ενεργή διπλωματία, χτίσαμε καινούργιες συμμαχίες, φέραμε την Ευρώπη με το μέρος μας», είπε

«Επαναλαμβάνω ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και το διεθνές δίκαιο λέει ότι σε μη οριοθετημένες ζώνες απαγορεύονται μονομερείς ενέργειες από όλους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι είμαστε έτοιμοι αν υπάρξει η αποκλιμάκωση, έχει συνέχεια, να συνεχίσουμε τις διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται από το να μην μιλάει και να μην συναντιέται», είπε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το εάν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν

Σχολίασε επίσης ότι έχει ένα στοιχείο γραφικότητας το να τον αποκαλεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πολιτικό απατεώνα». Επεσήμανε όμως και ότι το κλίμα στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς δείχνει ότι υπάρχει ένα μίνιμουμ συνεννόησης και πρέπει να υπάρχει.

«Αυτό που είχε συμφωνηθεί στο Βερολίνο ακυρώθηκε στην πράξη. Το πόσο γρήγορα θα επιστρέψουμε στις διερευνητικές επαφές θα εξαρτηθεί από το γενικότερο κλίμα που θα υπάρξει. Έγινε ένα θετικό πρώτο βήμα, έχουμε δει και στο παρελθόν θετικά βήματα τα οποία ακολούθησαν πολλά αρνητικά βήματα. Αν η αποκλιμάκωση είναι ειλικρινής και διαρκής θα δούμε τα υπόλοιπα ζητήματα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης εμφατικά πως «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών». Επίσης, υπογράμμισε, η χώρα διατηρεί πάντα τα δικαιώματά της, να προχωρήσει εφόσον το κρίνει στην προκήρυξη οικοπέδων, εφόσον υπάρχει και ενδιαφέρον εντός περιοχών που είναι οριοθετημένες. Το μνημόνιο με την Αίγυπτο μάς δίνει το νομικό πάτημα να έχουμε επίσημα οριοθετημένη και ανακοινωμένη στον ΟΗΕ οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο.

Μόρια και μεταναστευτική κρίση

«Αυτό που έγινε στην Μόρια -που είναι τραγωδία- πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία. Πρώτον για να επαναδραστηριοποιηθεί η Ευρώπη στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και δεύτερον για τη δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ που δεν θα κουβαλάει τα αρνητικά της Μόριας, η οποία είναι ταυτισμένη με την κακή διαχείριση του προσφυγικού. Θα υπάρξει στη Λέσβο ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης», τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη και συμπλήρωσε: «Ζήτησα από την ΕΕ στη διαχείριση του νέου ΚΥΤ να έχει μεγαλύτερη ανάμειξη και εμπλοκή η Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση με ανθρωπιά έχει διαχειριστεί το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. «Χθες μίλησα με κ. Μέρκελ για το πώς η Γερμανία μπορεί να υποδεχθεί κάποιες οικογένειες που έχουν ήδη πάρει άσυλο», ενημέρωσε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως η ΕΕ δεν μπορεί να αποτύχει δεύτερη φορά στη διαχείριση των προσφύγων.

Euronews

 


Σχόλια