Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020

Τι πρέπει να κάνετε όταν φτάσει ο κυκλώνας «Ιανός» - Πού κλείνουν τα σχολεία


Νέες προειδοποιήσεις στους κατοίκους και φορείς των περιοχών που αναμένεται να πληγούν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» απεύθυνε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς.

Σε κατάσταση "ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας" έχουν κηρυχθεί οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου.

Ήδη, οι ακτοπλοϊκές γραμμές Ζακύνθου-Κυλλήνης και Ιθάκης - Σάμης - Πάτρας έχουν κλείσει.

Με απόφαση των τοπικών αρχών, τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε Ζάκυνθο και Ηλεία θα παραμείνουν κλειστά, αύριο Παρασκευή.

Πού και τι φέρνει ο «Ιανός»

«Το φαινόμενο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1995, ωστόσο φέτος, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται ιδιαίτερα ενισχυμένο» διευκρίνισε ο Ν. Χαρδαλιάς, μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του «Ιανού» είναι περί τα 1.000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν, εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή περίπου οκτώ μποφόρ.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο, είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Ανατολική Στερεά, ενώ ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν το απόγευμα της Πέμπτης, με μεγαλύτερη ένταση στη διάρκεια της νύχτας.

Καθώς ο κυκλώνας θα κινείται δυτικά, η κακοκαιρία θα πλήξει ολόκληρη την Πελοπόννησο και θα φτάσει στα όρια της Αττικής, όπου αναμένεται να εξασθενίσει το Σάββατο.

«Μνημόνιο» προστασίας από τον κυκλώνα

Η Πολιτική Προστασία προχωρά στη σύνταξη «Μνημονίου» με τις απαραίτητες ενέργειες, που πρέπει να κάνουν πολίτες και φορείς σε αυτές τις περιπτώσεις, για να αποφευχθούν τραγικές καταστάσεις του παρελθόντος.

Οι πολίτες πρέπει να βρίσκονται σε «απόλυτη επιφυλακή» και:

  • Όσοι πολίτες βρίσκονται σε περιοχές που πλημμύρισαν στο παρελθόν, μένουν κοντά σε ποταμούς ή στη φορά χειμάρρων, δεν πρέπει να μείνουν σε υπόγεια, ημιυπόγεια ή ισόγεια.
  • Πόρτες και παράθυρα πρέπει να παραμείνουν ερμητικά κλειστά.
  • Σε περίπτωση χειμάρρου, όσοι βρίσκονται στο σπίτι τους πρέπει να μετακινηθούν στο υψηλότερο σημείο του σπιτιού
  • Πρέπει να αποφεύγονται όλες οι μετακινήσεις στις περιοχές που πλήττονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα
  • Όσοι βρίσκονται έξω την ώρα της κακοκαιρίας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιχειρήσουν να διασχίσουν χείμαρρο.
Κλειστά θα παραμείνουν την Παρασκευή 18/9, τα σχολεία της Ζακύνθου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν το νησί, ενόψει του μεσογειακού κυκλώνα "Ιανός. 

Νέες ανακοινώσεις για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις πληττόμενες περιοχές θα γίνουν το απόγευμα της Πέμπτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.