Κεραυνοί της Αιγύπτου κατά του Ερντογάν!


Η επίθεση φιλίας που εξαπέλυσε ο Ερντογάν στην Αίγυπτο, επιδιώκοντας μία συμφωνία οριοθέτησης

θαλασσίων ζωνών με την χώρα που μέχρι πρότινος προσπαθούσε να καταστρέψει ενισχύοντας τους εκεί ισλαμιστές τρομοκράτες, μάλλον δεν έπεισε τους αιγύπτιους. 

Αντίθετα, τα δημοσιεύματα και οι αναλύσεις στα αιγυπτιακά μέσα δείχνουν όχι μόνο την οργή των αιγυπτίων κατά των τούρκων, αλλά ειρωνεύονται και τον Ερντογάν που προσπαθεί να κοροϊδέψει την Αίγυπτο παριστάνοντας τον φίλο.

Ενδεικτική είναι η απάντηση κορυφαίας αρθρογράφου της Αιγύπτου, που ασχολείται με τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν που θέλει συμφωνία Τουρκίας – Αιγύπτου, του υπενθυμίζει να κοιτάξει τον χάρτη, για να διαπιστώσει πως η Αίγυπτος με την Τουρκία δεν έχουν σύνορα! Αντίθετα, η Αίγυπτος τα διευθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες με την Ελλάδα και την Κύπρο!

EE55AC8F BDC2 4C11 A411 5F2EC6A28493
 
Η αρθρογράφος

Ολόκληρη η ανάλυση – φωτιά των αιγυπτίων

«Γιατί ο Ερντογάν θέλει ειρήνη και διάλογο με την Αίγυπτο τώρα;»

«Δεν υπάρχει αντίρρηση για διάλογο με την Αίγυπτο … αλλά η συμφωνία της με την Ελλάδα μας λυπεί». Αυτή η δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν η πρώτη προσπάθεια του καθεστώτος του να υποχωρήσει κατά ένα βαθμό.

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις, την Παρασκευή, ο Ερντογάν είπε ότι η χώρα του δεν αντιτίθεται στον διάλογο με την Αίγυπτο και θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με αυτήν σχετικά με την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην περιοχή της Μεσογείου και την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μαζί της, πράγμα που σημαίνει ότι θέλει να συνάψει συμφωνίες μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας μέσω της «Πύλης του Καΐρου»; γράφει η συντάκτης.

Ή ενδεχομένως είχε μπερδευτεί από το ζήτημα, και ίσως επίσης δεν έχει δει έναν χάρτη για μεγάλο χρονικό διάστημα, να μην γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν άμεσα σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας, και τότε σίγουρα θέλει να συνάψει μια τριμερή συμφωνία, για να επωφεληθεί, βάζοντας χέρι στα αποθέματα φυσικού αερίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και το καθεστώς του, άλλαξαν την πυξίδα τους από την πλήρη εχθρότητα, κατευθυνόμενοι προς την πραγματικότητα της τρέχουσας κατάστασης, γιατί δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν – τουλάχιστον προς το παρόν – στη συνεχή κλιμάκωση τους ενάντια στην Αίγυπτο συγκεκριμένα, και τις χώρες της πρώτης γραμμής στη Μεσόγειο, οι οποίες είναι σύμμαχοι με την Αίγυπτο.

Η τουρκική επιδίωξη για διάλογο με την Αίγυπτο

Το εμφανές κομμάτι των προσπαθειών της Τουρκίας για διάλογο με την Αίγυπτο ξεκίνησε από τις αρχές του 2020, συγκεκριμένα στις 8 Ιανουαρίου, όταν ο Γιασίν Ακτάι [Yassin Aktay], σύμβουλος του Ερντογάν, έγραψε μια σειρά tweets μέσω του επίσημου λογαριασμού του στον ιστότοπο Twitter, κατά τη διάρκεια του οποίου προσπάθησε να νιώσει τον παλμό της ύπαρξης διαπραγματεύσεων με το Κάιρο, πάντα φυσικά σχετικά με το φυσικό αέριο.

Πρόσφατα, πριν μόλις 5 ημέρες, ο Μεβλούτ Τσαβούσολου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο Γιασίν Ακτάι, ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, ακόμη και ο ίδιος ο Ερντογάν,  άρχισαν να φλερτάρουν με την Αίγυπτο, ειδικά τον Τούρκο πρόεδρο, όπου ανακοίνωσε ξεκάθαρα ότι είναι έτοιμος για διάλογο με την Αίγυπτο, ενώ βασικά επιδιώκει συνομιλίες μόνο για το φυσικό αέριο, τον πλούτο που τους ενθουσιάζει.

Την περασμένη Κυριακή, ο Οκτάι δήλωσε ότι «ο αιγυπτιακός στρατός είναι ένας μεγάλος στρατός, τον σεβόμαστε πολύ, γιατί είναι ο στρατός των αδελφών μας … Και όπως ακούω και βλέπω, υπάρχει προσέγγιση και επικοινωνία μεταξύ των πλευρών (που σημαίνει Αίγυπτος και Τουρκία)».

Δεν έχουν περάσει 24 ώρες από τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, και τον ίδιο τον Ερντογάν να βγει και να ανακοινώσει την ετοιμότητα της Άγκυρας για διάλογο με την Αίγυπτο, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν συνεχείς επαφές σε επίπεδο πληροφοριών.

Αιγυπτιακή ανάλυση: Γιατί ο Ερντογάν θυμήθηκε τώρα την Αίγυπτο;
Μήνυμα στην Αίγυπτο

«Γιατί ο Ερντογάν θέλει ειρήνη και διάλογο με την Αίγυπτο τώρα; (ανάλυση)»

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν, την Παρασκευή, ότι η Τουρκία έχει ήδη στείλει ένα τηλεγράφημα στην Αίγυπτο ζητώντας της να πραγματοποιήσει συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ αξιωματούχων ασφαλείας, εξηγώντας ότι το Κάιρο δεν απάντησε στο αίτημα της Άγκυρας λόγω της περιφερειακής παρέμβασης.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία εξακολουθεί να εργάζεται σε προσπάθειες για άμεσες διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο μέσω των αξιωματούχων ασφαλείας στις δύο χώρες.

Οι πηγές πρόσθεσαν, στο δίκτυο «Al Arabiya» της Σαουδικής Αραβίας, ότι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών ζήτησαν να υπάρξει συντονισμός με την Αίγυπτο μόνο όσον αφορά το θέμα του φυσικού αερίου της Μεσογείου, σημειώνοντας ότι το Κάιρο αρνήθηκε λόγω της τουρκικής εισβολής στη Λιβύη,  όπως και πολλές αραβικές χώρες, αλλά και ότι υποστηρίζει από την τρομοκρατική  (Μουσουλμανική) Αδελφότητα.

Η Τουρκία καταπίνει τα ίδια της τα λόγια

Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά, ιδίως ο Ερντογάν, ότι δεν θα είναι σε θέση να διερευνήσει για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο χωρίς την έγκριση της Αιγύπτου, έπειτα, κυρίως,  μετά τις συμφωνίες που υπέγραψε το Κάιρο με την Αθήνα και τη Λευκωσία, εκτός από την παρόμοια συμφωνία που υπέγραψε το Ισραήλ, επίσης,  με τις δύο χώρες.

Ο Ερντογάν βρέθηκε  τώρα σε μπελάδες, επιδιώκοντας να καταπιεί όσα έλεγε μέχρι τώρα, ειδικά στα ζητήματα στα οποία ήταν εχθρικός προς την Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια, αφού δεν βρήκε καμία λύση παρά να υποχωρήσει και να επαναλάβει υποδείξεις – δημόσια – ότι η Άγκυρα θέλει να έχει μια συνομιλία, ακόμη και μια συμφωνία με την Αίγυπτο.

Αφού ο Ερντογάν και το καθεστώς του ισχυρίστηκαν επανειλημμένα ότι οι συμφωνίες που συνήψε η Αίγυπτος το βλάπτουν καταρχάς την ίδια, ψευδώς βεβαίως,  διατεινόμενοι  ότι Κάιρο παραβιάζει τα δικαιώματά του στον πλούτο της Μεσογείου, κατέφυγαν τώρα σε μια σοβαρή υποχώρηση, όπως επιβεβαίωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, την Πέμπτη, ότι το Κάιρο δεν έχει παραβιάσει με κανέναν τρόπο την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και δεν παραβίασε τα οικονομικά της δικαιώματα. 

Ο φόβος του Ερντογάν για κυρώσεις και η σύγκρουση με τη Γαλλία

Ο Ερντογάν, ο οποίος ζει υπό κατάσταση απειλής για την επιβολή κυρώσεων στη χώρα του λόγω των συνεχιζόμενων παραβιάσεών του στη Λιβύη και του λαθρεμπορίου όπλων σε αυτήν, η οποία απειλεί την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά αφού η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία ανακοίνωσαν τη μελέτη τους για την επιβολή κυρώσεων στα μέρη που παραβιάζουν την απόφαση απαγόρευσης προμήθειας όπλων στη Λιβύη – για να ηρεμήσει την κατάσταση ο συνήθης επιθετικός του τόνος,  μπορεί να φτάσει σε παραχωρήσεις από τον φόβο των κυρώσεων.

Ο Ερντογάν συγκρούστηκε, επίσης,  με τη γαλλική θέση που τάχθηκε με την Ελλάδα και εξέπληξε το γεγονός ότι ο Μακρόν πραγματοποίησε, την περασμένη Πέμπτη, συνάντηση των χωρών της νότιας Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεκριμένα: Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Μάλτα και Κύπρος, για να συζητηθεί η επιδείνωση της κρίσης με την Άγκυρα, και μετά από μόλις 4 ημέρες – δηλαδή την περασμένη Δευτέρα – Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να καταρτίσουν έναν κατάλογο οικονομικών κυρώσεων κατά της τουρκικής εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ύδατα της Κύπρου.

Είναι προφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος αναγκάστηκε τελικά να μετατρέψει δύο πλευρές από εχθρότητα σε απόπειρες συνομιλίας, να μειώσει τις εντάσεις και να εγκαταλείψει την ανταγωνιστική του ρητορική, δεδομένης της αδυναμίας του να αντιμετωπίσει το αποτέλεσμα των εχθροπραξιών του, καθώς και πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, η οποία ενδέχεται να του επιβάλει κυρώσεις εάν συνεχίσει τις προκλήσεις του, καταλήγει η ανάλυση της Sarah El Shalakany.

Dostor,
The Hellenic Information Team

Σχόλια