Γιώργος Τσιτσιλιάνος*
Είχαμε τις δηλώσεις από Ελληνικής και Τουρκικής πλευράς για την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, και όχι διαπραγμάτευσης ,όπως τόνισε ο υπουργός των εξωτερικών Νίκος Δένδιας,θέλοντας να θολώσει τα νερά.
Είχαμε τις συνεχείς τηλεδιασκέψεις μεταξύ της Α. Μέρκελ-Τ. Ερντογάν-Σ. Μισέλ,Ε.Μακρόν- Τ.Ερντογάν καθώς και πληθώρα τηλεφωνικών επικοινωνιών που έμειναν μυστικές, με την ενεργό συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη.
Είχαμε την άρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να υποχωρήσει για το θέμα των κυρώσεων στη Λευκορωσία,όχι γιατί ήταν αντίθετη,αλλά με τη λογική ότι στη περίπτωση αυτή, οι κυρώσεις επιβάλλεται να συνδεθούν και σε βάρος της Τουρκίας, τη στιγμή που παραβιάζονται βάναυσα τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους της ΕΕ.
Ωστόσο,η Ελληνική κυβέρνηση δεν υποστήριξε τις θέσεις της Κύπρου, παρότι συνεχίζεται η ομηρία της οριοθετημένης ΑΟΖ της,από το Barbaros με το Yavuz να οργώνει την την θαλάσσια αυτή περιοχή.
Ο Κύπριος υπουργός των εξωτερικών ,δεν έκρυψε την πικρία του για τη στάση της Ελλάδας. Ήταν ένα δικαιολογημένο παράπονο της Κύπρου,ως προς τη πολιτική λογική της Ελλάδας,που έδειξε ουσιαστικά την αδιαφορία της στα τεκταινόμενα που συμβαίνουν στη Κύπρο όλη αυτή τη περίοδο.Να σημειώσουμε, ότι και η αναγγελία έναρξης των διερευνητικών συνομιλιών, με υπαρκτή την ομηρία της Κύπρου, δεν συνάδει με τη λογική συμπεριφοράς της Ελλάδας στον Κυπριακό Ελληνισμό.
Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Κύπρο, δεν καλύπτει την αλληλεγγύη που οφείλει να επιδείξει η Ελλάδα εμπράκτως και όχι με λόγια του αέρα. Το να αφήσει μόνη της την Κύπρο,να δέχεται τα πυρά ορισμένων κρατών της ΕΕ , συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, είναι θέμα αρχών που οφείλει ο Πρωθυπουργός να ερμηνεύσει την συμπεριφορά μας στους Κύπριους αδελφούς μας.Δεν μου αρέσει ως Έλληνας, να ακούω τον Πρόεδρο της Κύπρου να επικαλείται σε πρόσφατη συνέντευξή του, ότι η μόνη χώρα που υποστήριξε τις θέσεις της Κύπρου ένθερμα,ως προς τις κυρώσεις, ήταν η Γαλλία. Η Ελλάδα που ήταν κύριε Πρωθυπουργέ ;Η Κύπρος έχει κουραστεί από τους δήθεν προστάτες της και,από τις υποσχέσεις των μεγάλων δυνάμεων.Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει την κύρια ευθύνη για την κατοχή του βορείου μέρους της Κύπρου,που βρίσκεται υπό Τουρκική κατοχή από το από το 1974.Έχει δε την υποχρέωση, παρά το γεγονός που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος της ΕΕ, να υποστηρίζει με κάθε μέσο το Ελληνικό στοιχείο που κατοικεί στο νησί, το οποίο χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης, γιατί έχει υποστεί διαχρονικά πολλές ταπεινώσεις και κακουχίες.
Επίσης, η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ένα στρατηγικό σημείο του Ελληνισμού και της ΕΕ ,που αν χαθεί θα έρθει ενδεχομένως η σειρά και των άλλων ακριτικών μας νησιών.
Πάμε παρακάτω:
Οφείλουμε να θυμηθούμε τι έλεγε η κυβέρνηση, για τις ύβρεις του Ερντογάν και των στελεχών της κυβέρνησής του για την Ελλάδα και τους Έλληνες καθώς, και για τις έρευνες του Oruc Reis, που επί τριανταπέντε ημέρες όργωνε την υφαλοκρηπίδα μας.Μία ανεπίτρεπτη λογική από Ελληνικής πλευράς,αφού δώσαμε την ευκαιρία στους γείτονες να την καθιερώσουν ως αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή.
Να θυμηθούμε τι ζητούσε ο Ερντογάν; Να πιέσει τη χώρα για να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις.Εμείς τι ζητούσαμε; Διάλογο μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ,και αν προκύψει διαφωνία, έχουμε τη πρόταση με την παραπομπή των αντίθετων απόψεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εφόσον συμφωνήσουμε.
Η κυβέρνηση αφού απεμπόλησε συνειδητά τα διαπραγματευτικά της εργαλεία, αυτά των κυρώσεων,της αμυντικής της συμφωνίας με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής με τη Γαλλία και έθεσε καταρχήν στο περιθώριο τη λογική της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενισχυμένες κυρώσεις της Άγκυρας, τελικά υπέκυψε στην επιθυμία της Άγκελας Μέρκελ.Ωστόσο, όλα αυτά τα εργαλεία που έθεσε προς το παρόν στο αρχείο, ήταν τα όπλα μας, ώστε οι επερχόμενες διερευνητικές να μην ξεφύγουν, από το δικό μας πλαίσιο.
Τώρα ποιο είναι το πλαίσιο των συνομιλιών;Μήπως το αποφάσισε τελικά η Γερμανία;Η χάραξη των θαλασσίων ζωνών! Εσείς τι καταλαβαίνετε από αυτό το αόριστο αφήγημα ;Είναι ένα αφήγημα που η κάθε πλευρά, να μπορεί να το ερμηνεύσει κατά το δοκούν και,να μην υπάρχει παράπονο από κανένα, ώστε να χειραγωγηθούν οι κοινωνίες αμφοτέρων των λαών. Όταν αρχίσουν οι διερευνητικές όλα τα θέματα θα πέσουν στο τραπέζι.Θα ακούσουμε τι θα μας πουν οι γείτονες και αυτοί τα δικά μας. Που θα καταλήξει η συζήτηση;Προφανώς σε αδιέξοδο.Γιατί είμαι σίγουρος,ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί τις παράλογες Τουρκικές απαιτήσεις για να προχωρήσουμε περαιτέρω στα ειδικά θέματα.Για το αντίθετο ενδεχόμενο, ούτε μου περνάει ως σκέψη, ακόμη και με τις οποιοδήποτε πιέσεις.Ο Ερντογάν στο μεσοδιάστημα,με τη λογική που ακολουθούμε, θα έχει πάρει πιθανό τα θέλω του από την ΕΕ.Ενδεχομένως την τελωνειακή ένωση,μη οικονομικές κυρώσεις, βίζα για τους Τούρκους,χρήματα για το μεταναστευτικό,κλπ.
Γιατί τα λέω όλα αυτά;Ο λόγος είναι ότι όσο δίνουμε αέρα στον Ερντογάν, είτε εμείς, είτε η ΕΕ, είτε οι ΗΠΑ, ως καλή θέληση,ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο,η κατάσταση με τα Ελληνο-Τουρκικά θα γίνεται χειρότερη μόνο για την Ελλάδα και, αυτό το λάθος θα το κουβαλάμε στη πλάτη μας για πολλά χρόνια.
Όταν απομακρυνθείς από το ταμείο,ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Η λογική λέει ας πρόσεχες! Όπως ακριβώς ισχύει και στις πανελλήνιες εξετάσεις.Ένα λάθος, που το γνώριζες στα μαθηματικά,σου στοιχίζει τη σχολή που επιθυμείς.Δεν είμαι αντίθετος των διερευνητικών συνομιλιών για την οριοθέτηση μόνο της υφαλοκρηπίδας.Ωστόσο, αυτές θα πρέπει να διεξαχθούν εντός ενός λογικού πλαισίου, σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας.Και αυτό για να γίνει επιβάλλει πρώτα τη"δυνατή σφαλιάρα" στον Ερντογάν.
Η σύνοδος κορυφής ακυρώθηκε για άλλους λόγους,για να μην είμαστε αφελείς.Προφανώς δεν είχαν συμφωνηθεί κάποια θέματα σοβαρά μεταξύ των χωρών και, η Γερμανία δεν θα επιθυμούσε να χρεωθεί μία αποτυχία της συνόδου κορυφής.
Μένει να δούμε,ποια θα είναι η στάση του Πρωθυπουργού, του Κύπριου Προέδρου, όσο και αυτή του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ως προς το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.Όπως και η λογική της ΕΕ ως προς την αντιμετώπιση του θέματος "Τουρκία"σε συνάρτηση με τη λογική μας, για την αντιμετώπιση της ατζέντας των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία.
Αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία και οφείλουμε να την εκμεταλλευτούμε, ώστε να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα για τα Ελληνικά και Κυπριακά συμφέροντα.
Ελπίζω ότι ο Πρωθυπουργός μας, θα σταθεί στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις.
*Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Μαθηματικός και ήταν υποψήφιος Βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.