Μπράβο στην Κύπρο κράτησε ψηλά την σημαία του Ελληνισμού και μπλόκαρε τις κυρώσεις στην Λευκορωσία !!


Η συνέχιση της συζήτησης για την Τουρκία παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), ενημερώνοντας τον Τύπο ότι στη συνέχεια οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ακολουθήσουν την καθοδήγηση των ηγετών.

Ειδικότερα σε σχέση με την Τουρκία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι “υπάρχουν θετικά βήματα”, όμως σημείωσε ότι η επέκταση των navtex και των παράνομων γεωτρήσεων αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Ως εκ τούτου όπως είπε το ζήτημα παραπέμπεται στη συζήτηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε σχέση με την μη υιοθέτηση των κυρώσεων κατά τη Λευκορωσία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε απαντώντας σε ερώτηση ότι «δεν είναι μυστικό ότι δεν έχουμε ομοφωνία γιατί μια χώρα δε μετέχει στην ομοφωνία». Σημείωσε δε ότι δεν ήταν καν στην ατζέντα καθώς στο COREPER αναγνωρίστηκε ότι από τότε δεν υπήρχε ομοφωνία.

Ο Ζ.Μπορρέλ είπε ότι “είχαμε πολιτική συζήτηση” από την οποία αναγνωρίστηκε η ανάγκη να υπάρξουν κυρώσεις και τόνισε ότι “θα κάνω ότι μπορώ για να επιβληθούν”. Μίλησε για “προσωπική δέσμευση” και τη συνέδεσε με “την αξιοπιστία της ΕΕ” και “το χτίσιμο της κοινής μας εξωτερικής πολιτικής”. “Αν δεν τα κάνουμε τότε η αξιοπιστία μας τίθεται σε κίνδυνο”, είπε, εξηγώντας ότι “θα τα καταφέρουμε” παραπέμποντας στο ΣΕΥ μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Κληθείς από το Κυπριακό πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) να εξηγήσει την παράλληλη διαδικασία κυρώσεις προς Τουρκία και Λευκορωσία (βάσει της απόφασης του Gymnich), ο Ύπατος Εκπρόσωπος απάντησε ότι “η απόφαση ήταν ότι οι νέες καταχωρήσεις θα ετοιμάζονταν το συντομότερο”. “Δεν είπαμε ότι πριν από τη Λευκορωσία θα το κάναμε για την Ανατολική Μεσόγειο και το ανάποδο”, είπε.

“Το συντομότερο δυνατόν”, σημείωσε. “Και όπως βλέπετε δεν υπάρχουν σήμερα ούτε για τη Λευκορωσία ούτε για την Τουρκία”, σημείωσε. “Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσει τη σχέση με τη Τουρκία” δήλωσε ο Μπορρέλ και τόνισε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών θα εκτελέσουν την καθοδήγηση που θα λάβουν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Απαντώντας για το θέμα της άρνησης της Κύπρου να συναινέσει στις κυρώσεις για τη Λευκορωσία ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε: “δεν κατηγόρησα την Κύπρο για τίποτα. Πότε το έκανα; Απλά μας λείπει η Κύπρος για να έχουμε ομοφωνία”, σημείωσε. “Είναι ένα γεγονός”, είπε. “Είναι ένα υψηλής τάσης πολιτικό πρόβλημα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να λύσει”, δήλωσε. “Καταλαβαίνω τη θέση της Κύπρου”, ανέφερε ο Μπορρέλ παραπέμποντας στις συζητήσεις στο Βερολίνο και υπενθυμίζοντας ότι είχε αποφασιστεί πως αν η Τουρκία  δεν άλλαζε τη στάση της - “δεν την άλλαξε”, σημείωσε - θα προχωρούσαν οι καταχωρήσεις. Όπως είπε: “υπάρχουν πλέον συζητήσεις”, λέγοντας ότι πολλά Κράτη Μέλη έκριναν ότι το θέμα πρέπει να παραπεμφθεί στη σύνοδο. “Είναι και ζήτημα συγχρονισμού”, τόνισε.

Όπως είπε οι Υπουργοί συζήτησαν το ζήτημα των κυρώσεων, αλλά δεν ήταν δυνατόν να ληφθεί απόφαση, καθώς δεν υπήρχε ομοφωνία και το ζήτημα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ενημέρωσε του Υπουργούς και οι 27 ζήτησαν την ενίσχυση του διαλόγου στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου και υιοθέτησαν κυρώσεις κατά 2 προσώπων που μετείχαν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τριών εταιρειών που παραβίασαν το στρατιωτικό εμπάργκο.

philenews/KYΠΕ

Σχόλια