Το αναζωογονημένο ενδιαφέρον της Άγκυρας για ρωσικό στρατιωτικό υλικό έρχεται σε μια περίοδο οξείας πίεσης στις
σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ, ένα άνοιγμα που το Κρεμλίνο εργάστηκε αποτελεσματικά για να εκμεταλλευτεί.
Τα σχέδια της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, σηματοδότησαν μια σημαντική αλλαγή στον αμυντικό προσανατολισμό της Άγκυρας, προκαλώντας μια απότομη αντίδραση από την Ουάσινγκτον.
Το Κρεμλίνο και η Rosoboronexport - ο κρατικός οργανισμός εξαγωγής όπλων της Ρωσίας - επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την πολιτική υπεραξία από την πώληση S-400, με πολλά άλλα συμβόλαια υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και του πυραυλικού αμυντικού συστήματος επόμενης γενιάς.
Όταν το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέστειλε τις μεταφορές F-35 στην Άγκυρα «εν αναμονή μιας σαφούς τουρκικής απόφασης να παραιτηθεί από την παράδοση του S-400» στις αρχές του περασμένου μήνα...
Φαίνεται, ωστόσο, ότι η Μόσχα θέτει τα βλέμματα της σε μια μεγαλύτερη συμφωνία. Σε μια συνέντευξη που δόθηκε στα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής του Ρόστιτς Σεργκέι Τσεμέζοφ πρότεινε ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή στη σύναψη σύμβασης Su-57: "Αυτά τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς (το Su-57) έχουν εξαιρετικές ιδιότητες και είναι υποψήφια για εξαγωγή.
" Ο Chemezov πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να συνεργαστεί» σε μια πιθανή πώληση Su-57, ώστε να «στηρίξει την επιθυμία της Τουρκίας να αναπτύξει τη δική της αμυντική βιομηχανία».
Αυτή η πρόταση αντικατοπτρίζει παρόμοιες ρωσικές προτάσεις με την Κίνα και την Ινδία, αντικατοπτρίζοντας την αναπτυξιακή στρατηγική της Ρωσίας για την πλατφόρμα Su-57. Η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν δεν έχει ακόμη σχολιάσει την προοπτική αγοράς του Su-57.
Το ζήτημα της προτίμησης του χρόνου - δηλαδή, πόσο καιρό είναι διατεθειμένοι να περιμένουν να λάβουν την παραγγελία τους - μπορεί να αποτελέσει εξέχουσα θέση στην απόφαση της Τουρκίας.
Η Άγκυρα ήταν λιγότερο αμφίσημη στο να εκφράσει το ενδιαφέρον της για το επερχόμενο σύστημα αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας S-500. «Καταλήξαμε στο σύστημα S-400, υπογράψαμε συμφωνία με τους Ρώσους και θα ξεκινήσουμε τη συμπαραγωγή.
Αργότερα, μπορεί να δουλέψουμε με το S-500, "ανακοίνωσε ο Ερντογάν σε πρόσφατη συνέντευξη.
Η αμερικανική αμυντική βιομηχανία δεν έμεινε χωρίς αντίμετρα έναντι του επιθετικού μοντέλου τιμολόγησης της Ρωσίας. Ειδικότερα, η Ουάσιγκτον μπορεί να προσφέρει στην Άγκυρα το ανταγωνιστικό σύστημα πυραύλων Patriot με έκπτωση. Αυτό λέγεται ευκολότερα από ότι γίνεται, ωστόσο.
Οι μελλοντικές "επιδοτήσεις" πρέπει να διαπραγματευτούν με τον Raytheon (κατασκευαστής του Patriot) και μια επιλεκτική παραχώρηση στην Τουρκία μπορεί να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τους πιθανούς πελάτες F-35. nationalinterest.org
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.