Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ, απάντηση στην Άγκυρα με "αντί" NAVTEX


Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. 
Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωσή του «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα».
Το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το απόγευμα στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στο μεταξύ με την έκδοση αντι-NAVTEX, από τον σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού απαντά η Ελλάδα, στην τουρκική ΝAVTEX που εκδόθηκε λίγο μετά τις 7:00 από τον σταθμό της υδρογραφικής υπηρεσίας της Αττάλειας για έρευνες σε περιοχή νοτίως του Καστελόριζου.
Όπως τονίζεται σχετικά ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει NAVTEXγια τη συγκεκριμένη περιοχή και σημειώνεται ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Mάλιστα, καλούνται οι ναυτιλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.
H ελληνική NAVTEX:
ZCZC HA28
100640 AUG 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 455/20
SOUTHEAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC AUG 20.
NNNN




Σχόλια