Επακούμβηση – «Λήμνος»: Ψάχνει τη «ρεβάνς» το τουρκικό ναυτικό για το «στραπάτσο» του «Kemal Reis» - Συναγερμός στο Πολεμικό Ναυτικό

Του Κώστα Σαρικά
Με fake news η Τουρκία προσπαθεί να «επουλώσει» τις πληγές από την πλώρη της ΛΗΜΝΟΣ. Συναγερμός στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Σε δύο "μέτωπα" προσπαθεί να διαχειριστεί η Άγκυρα και το Τουρκικό επιτελείο το περιστατικό που ‘’τσαλάκωσε’’ το ηθικό του στόλου των γειτόνων με την φρεγάτα Kemal Reis.
Σε επικοινωνιακό επίπεδο με μπαράζ προπαγανδιστικών δημοσιευμάτων, φωτογραφίες και βίντεο επιχειρούν να παρουσιάσουν ότι η Τουρκική φρεγάτα χωρίς να έχει υποστεί την παραμικρή ζημιά λαμβάνει μέρος σε αποστολές και ασκήσεις. Ενώ σε τακτικό φαίνεται ότι αναζητούν τη "ρεβάνς" με εντολές προς τα πλοία τους να ασκήσουν έντονη πίεση στον Ελληνικό Στόλο και να ψάξουν το λάθος.

Πριν από μία εβδομάδα ο Τουρκικός στόλος βγήκε για δεύτερη φορά από τους ναυστάθμους με τυμπανοκρουσίες αλλά και βαρύγδουπες δηλώσεις από Τούρκους αξιωματούχους ότι αυτή τη φορά θα επιβάλει την παρουσία του σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμα και πολεμικά πλοία που ανήκουν στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας πέρασαν τα Στενά και αναπτύχθηκαν στο Αρχιπέλαγος σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η αριθμητική υπεροχή.
Ταυτόχρονα, ένας μικρός στολίσκος με επικεφαλής τις πιο καινούργιες Τουρκικές φρεγάτες ΜΕΚΟ, Κemal και Salih Reis ανέλαβε να λειτουργήσει ως "ασπίδα" στο ερευνητικό Oruc Reis κατά τον πλου του μέσα στην περιοχή της παράνομης navtex και κυρίως όσο το Τουρκικό σεισμογραφικό θα κινείται εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ο Ελληνικός Στόλος είχε ήδη αναπτυχθεί σε κάθε γωνιά του Αιγαίου με έμφαση στην επίμαχη περιοχή της navtex αλλά και με ξεκάθαρο σχέδιο να λειτουργήσει όχι με επικοινωνιακούς όρους αλλά με επιχειρησιακό σχέδιο και να πάρει το τακτικό πλεονέκτημα έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο. Το Αρχηγείο Στόλου δεν επιδίωξε να στείλει στην περιοχή της navtex ανάλογο αριθμό πολεμικών πλοίων με αυτόν του Τουρκικού στόλου αλλά κράτησε τις Μονάδες επιφανείας πιο κοντά στα Ελληνικά νησιά.
Επιλεγμένες Μονάδες -μια από αυτές ήταν και η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ-ανέλαβαν την επιτήρηση της Τουρκικής "αρμάδας" με τους γείτονες να πέφτουν στην παγίδα της αριθμητικής υπεροχής. Και να προχωρούν σε προκλητικές κινήσεις στη θάλασσα με στόχο να "εκφοβίσουν" τα Ελληνικά πληρώματα και να τα απομακρύνουν όσο το δυνατό από την επιτήρηση του ερευνητικού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα λάθη από τους Τούρκους κυβερνήτες διαδέχονταν το ένα το άλλο μέχρι που ο "ατζαμής" και επικίνδυνος όπως αποδείχθηκε κυβερνήτης της Kemal Reis έφερε τη φρεγάτα σε κάθετη θέση και πάνω στην πορεία της Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ για να φύγει με ένα ρήγμα τουλάχιστον τριών μέτρων στα "πλευρά" του πλοίου πάνω στο υπόστεγο του οργανικού ελικοπτέρου.
Οι "αναταράξεις" στο Τουρκικό ναυτικό αμέσως μετά το περιστατικό ήταν κάτι παραπάνω από έντονες. Επιστρατεύτηκε άμεσα η "μονταζιέρα" της Άγκυρας σε μια προσπάθεια των γειτόνων όχι απλά να αποκρύψουν το γεγονός αλλά να εμφανίσουν τη Kemal Reis "ατσαλάκωτη". Σχετικά βίντεο και φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα με τη φρεγάτα δήθεν να λαμβάνει μέρος σε αποστολή ενώ στην πραγματικότητα τις επόμενες εβδομάδες θα ‘’κρυφτεί’’ σε κάποιο ναυπηγείο για να "επουλώσει τις πληγές της" από την πλώρη της Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ.
Όμως και σε τακτικό επίπεδο οι Τούρκοι ναύαρχοι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο με πλοία την ‘’ασπίδα’’ του Oruc Reis ποντάροντας και πάλι στην αριθμητική υπεροχή γύρω από το ερευνητικό. Την ίδια ώρα σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα φαίνεται ότι αναζητούν απεγνωσμένα το λάθος από τα Ελληνικά πληρώματα.
Όμως στο Ελληνικό Επιτελείο έχουν "γνώση οι φύλακες" και ταυτόχρονα τεράστια εμπιστοσύνη στις ικανότητες και στη ναυτοσύνη των κυβερνητών σε όλα τα Πολεμικά πλοία. Τόσο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος όσο και ο Αρχηγός του ΓΕΝ Στυλιανός Πετράκης έχουν δώσει επιπλέον εντολές για απόλυτη επαγρύπνηση και ψυχραιμία. Όλες οι Μονάδες του Στόλου μετά το περιστατικό βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν νέα ενδεχόμενη προκλητική ενέργεια και λαμβάνουν όλα τα μέτρα μη επιτρέποντας στα Τουρκικά πλοία να τις προσεγγίσουν με επικίνδυνους ελιγμούς κρατώντας τα σε απόσταση εκατοντάδων γιάρδων.
newpost.gr

Σχόλια