Ελληνοτουρκική κρίση: Άσκηση- «μήνυμα» στην Άγκυρα με μαχητικά F-16 block 60 από τα ΗΑΕ νότια της Κρήτης - Πώς αναγκάστηκαν να το «σκάσουν» από το Αιγαίο τα τουρκικά μαχητικά

Του Κώστα Σαρικά
Μπορεί εδώ και δύο εβδομάδες όλα τα βλέμματα να έχουν στραφεί στη θάλασσα με τον Ελληνικό και τον Τουρκικό στόλο να έχουν αναπτυχθεί απέναντι ο ένας από τον άλλο
στο Αιγαίο ωστόσο σε ανάλογους ρυθμούς πολεμικής ετοιμότητας βρίσκεται και η Πολεμική Αεροπορία.
Εξαπέλυσε flares ( θερμοβολίδες) και εγκατέλειψε άρον-άρον την περιοχή ο Τούρκος πιλότος αφού κατ’ εξακολούθηση είχε ‘’λοκαριστεί’’ μέσα στα σκοπευτικά του ‘’Κεραυνού’’ από την 330 Πολεμική Μοίρα. Έτσι άδοξα για την Τουρκική πολεμική αεροπορία έληξε η προσπάθεια να εμφανιστεί ξανά προκλητική πάνω από το Αιγαίο και να δοκιμάσει την τύχη της απέναντι στα Ελληνικά ‘’γεράκια’’.

Μπορεί εδώ και δύο εβδομάδες όλα τα βλέμματα να έχουν στραφεί στη θάλασσα με τον Ελληνικό και τον Τουρκικό στόλο να έχουν αναπτυχθεί απέναντι ο ένας από τον άλλο στο Αιγαίο ωστόσο σε ανάλογους ρυθμούς πολεμικής ετοιμότητας βρίσκεται και η Πολεμική Αεροπορία αμέσως έπειτα από την απόφαση της Άγκυρας να  βγάλει για έρευνες το σεισμογραφικό ORUC REIS νότια του Καστελόριζου και ταυτόχρονα το σύνολο των πολεμικών της πλοίων.


Και ενώ οι Πολεμικές Μοίρες της HAF έπειτα από την κρίση του περασμένου Ιουλίου παρέμεναν σε αυξημένη επιφυλακή προσπαθώντας ταυτόχρονα να συνεχίζουν τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες η απόφαση Ερντογάν να βάλει εκ νέου φωτιά στην περιοχή στις 10 Αυγούστου σήμανε ξανά συναγερμό. Μέσα σε ελάχιστες ώρες όλα τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, F-16, Mirage και P hantom F4 φορτώθηκαν με όπλα και το σύνολο των ιπτάμενων και τεχνικών μπήκε στις Πολεμικές Μοίρες και τέθηκε σε ‘’κόκκινη’’ επιφυλακή.

Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα ανήμερα 15 Αυγούστου όταν την επισκέφθηκε Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μαχητικό F-16 Block 52+ ακριβώς πίσω από τον πρωθυπουργό φορτωμένο με τα ανάλογα όπλα για αποστολή Δίωξης και Βομβαρδισμού κατέδειξε την απόλυτη ετοιμότητα των ‘’γερακιών’’. Όλες οι Πολεμικές Μοίρες είχαν στα μαχητικά τους τα ανάλογα όπλα και ήδη είχαν λάβει διαταγές για συγκεκριμένες αποστολές. Είτε επιτήρησης και αναχαίτισης είτε κρούσης σε εχθρικούς στόχους σε στεριά και θάλασσα.

Από τις 10 Αυγούστου έως και σήμερα ελάχιστα έχουν αλλάξει στις Πολεμικές Μοίρες με τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ να παραμένουν σε συναγερμό. Άδειες κόπηκαν είτε ανακλήθηκαν και το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της HAF παραμένει  στις επάλξεις. Όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες ανεστάλησαν και μόνο τα αεροσκάφη επιφυλακής πετούσαν στο Αιγαίο ειδικά την πρώτη εβδομάδα της κρίσης. Εκεί όπου η Τουρκική παρουσία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη και περιορίστηκε κυρίως σε πτήσεις αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου CN-235,μη επανδρωμένων UAV και ελικοπτέρων σε ανθυποβρυχιακό ρόλο.
Σταδιακά την τρέχουσα εβδομάδα τα ‘’γεράκια’’ της HAF προχώρησαν σε περιορισμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες ημέρα και νύχτα με σχεδόν το σύνολο όμως των μαχητικών να παραμένει φορτωμένο όπλα, έτοιμο να αναλάβει ανά πάσα στιγμή επιχειρησιακές αποστολές και τους ιπτάμενους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση στις Πολεμικές Μοίρες. Ήταν άλλωστε ξεκάθαρη η εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου όλα τα μαχητικά να παραμείνουν φορτωμένα και όλα τα στελέχη σε απόλυτη ετοιμότητα.
Τις τελευταίες όμως ημέρες η Τουρκική αεροπορία αποφάσισε όμως να δοκιμάσει ξανά τα αντανακλαστικά της HAF με μαχητικά να πετούν κυρίως στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο μακριά από την ‘’καυτή’’ περιοχή για να πάρουν την απάντηση τους από τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ .

Η Πολεμική Αεροπορία όμως τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε μια ιδιαίτερα συμβολική άσκηση-‘’μήνυμα’’ στην Άγκυρα.

Μαχητικά F-16 block 60 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρόκειται να μετασταθμεύσουν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα και να προχωρήσουν σε συνεκπαίδευση με ‘’γεράκια’’ της Πολεμικής Αεροπορίας από τις Πολεμικές Μοίρες 340 ‘’Αλεπούδες’’ και 343 ‘’Αστέρια’’.  Σύμφωνα με πληροφορίες η κοινή άσκης θα πραγματοποιηθεί νότια της Κρήτης.Είχε προηγηθεί χθες τηλεφωνική επικοινωνία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ Aντιστράτηγο Χαμάντ Μοχάμεντ. 
newpost.gr

Σχόλια