Το χρονικό της Ελληνοτουρκικής κρίσης: Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έξι μήνες σε «κόκκινο» συναγερμό» -Τα μηνύματα κυριαρχίας σε στεριά, αέρα και θάλασσα

Του Κώστα Σαρικά
Έξι μήνες σε κόκκινο συναγερμό συμπληρώνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν καταφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αναχαιτίσουν την τουρκική προκλητικότητα.
Την ώρα που η Αθήνα εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για να αντιμετωπίσει την Τουρκική επιθετικότητα και τις παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμπληρώνουν έξι μήνες σε ‘’κόκκινο’’ συναγερμό απέναντι στις συντονισμένες ενέργειες των γειτόνων προκειμένου να αμφισβητήσουν στην πράξη Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά ακόμα και Εθνικό έδαφος.
Το πρώτο βήμα κορύφωσης της έντασης το έκανε η Τουρκία στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου στον Έβρο. Με ‘’όπλο’’ κατευθυνόμενους εξαθλιωμένους μετανάστες επιχείρησε να αποσταθεροποιήσει τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας και να μετατρέψει την περιοχή σε ‘’γκρίζα’’ ζώνη με απρόβλεπτες συνέπειες για την Εθνική Ασφάλεια. Η ασύμμετρη Τουρκική επίθεση είχε ως στόχο να επιφέρει χωρίς τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων καίριο πλήγμα στο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων και να προκαλέσει ανασφάλεια στους ακρίτες-κατοίκους του Έβρου.

Η απάντηση όχι απλά ήταν άμεση αλλά συντριπτική. Οι γείτονες αναγκάστηκαν να μεταφέρουν στα σύνορα ακόμα και μονάδες Ειδικών Δυνάμεων όπως η Ozel Harekat σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν επικοινωνιακά το αδιέξοδο όμως τόσο ο Στρατός Ξηράς όσο και η ΕΛΑΣ έστησαν απόρθητο τείχος και απάντησαν αποφασιστικά σε κάθε πρόκληση ή απόπειρα προβοκάτσιας. Η Άγκυρα ηττημένη και έχοντας απέναντι και την έντονη αντίδραση της Ευρώπης αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει με πρόφαση τον Covid-19. Ήταν το πρώτο ηχηρό έμπρακτο μήνυμα της Αθήνας και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η πρώτη απάντηση επί του πεδίου στην προκλητικότητα της Άγκυρας.

Ακολούθησε προσπάθεια των γειτόνων να μεταφέρουν την ένταση στη θάλασσα και στα ακριτικά νησιά με καραβάνια μεταναστών να επιβιβάζονται σε λέμβους και να επιχειρούν να περάσουν  σε Ελληνικό έδαφος με τις Τουρκικές ακταιωρούς σε υποστηρικτικό ρόλο. Λιμενικό, Πολεμικό Ναυτικό και αμφίβιοι καταδρομείς όμως στάθηκαν πάνω στα θαλάσσια σύνορα της χώρας και με αποφασιστικά δυναμικά αντανακλαστικά έβαλαν φραγμό και σε αυτό το ύπουλο σχέδιο των γειτόνων.
Ο εκνευρισμός της Άγκυρας εκδηλώθηκε τις επόμενες εβδομάδες στον αέρα με μπαράζ  παραβιάσεων και κυρίως υπερπτήσεων πάνω από ακριτικά νησιά αλλά για πρώτη φορά ακόμα και πάνω από τον Έβρο. Η Τουρκική πολεμική αεροπορία ‘’σημάδεψε’’ όχι μόνο το σύμπλεγμα του Καστελόριζου και τα μικρά νησιά κοντά στα θαλάσσια σύνορα αλλά προκάλεσε πετώντας ακόμα και πάνω από μεγαλύτερα νησιά όπως η Ρόδος, η Λέσβος αλλά ακόμα και η Λήμνος όπου βρίσκεται και η 130 Σμηναρχία Μάχης με τα μαχητικά επιφυλακής.

Και μπορεί οι γείτονες να κατέγραφαν καθημερινά δεκάδες παραβιάσεις και υπερπτήσεις όμως στον αέρα και απέναντι στα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ τα αποτελέσματα για αυτούς ήταν απογοητευτικά. Σταθερά τα Τουρκικά μαχητικά ήταν λοκαρισμένα μέσα στα Ελληνικά σκοπευτικά αλλά συχνά και στα ραντάρ της αντιαεροπορικής ‘’ασπίδας’’. Η εικόνα με το Τουρκικό F-16 εγκλωβισμένο από το Ελληνικό Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας ‘’Θησέας’’ είναι χαρακτηριστική για την έκβαση των εμπλοκών όταν οι Τούρκοι αεροπόροι δοκίμασαν την τύχη τους εμπλεκόμενοι με τα Ελληνικά μαχητικά.
Στις 21 Ιουλίου οι γείτονες αποφάσισαν για πρώτη φορά να βγάλουν το στόλο τους στο Αιγαίο όπως έκαναν και στις 10 Αυγούστου. Ο συναγερμός πλέον για τις Ελληνικές Δυνάμεις άγγιξε το 100%. Το Πολεμικό Ναυτικό το οποίο έχει σηκώσει το κύριο βάρος βρίσκεται συνεχώς  και με το σύνολο του Στόλου στη θάλασσα  εδώ και ακριβώς ένα μήνα. Και έχει δώσει τις ανάλογες απαντήσεις.

Το περιστατικό με την φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ να αντιδρά αποφασιστικά ‘’τσαλακώνοντας’’ την KEMAL REIS και το ηθικό του Τουρκικού ναυτικού αλλά και οι εφιαλτικές ώρες που ζουν κυνηγημένα στο βυθό του Αιγαίου τα Τουρκικά υποβρύχια καταδεικνύουν ότι η εικόνα που θέλουν να παρουσιάσουν οι γείτονες για την επιχειρησιακή ισχύ τους είναι ξεκάθαρα πλασματική.
newpost.gr

Σχόλια