Μυστικές συμφωνίες & άρθρα τέτοιων συμφωνιών...δεν μπορούν ποτέ να ανατρέψουν τα φανερά !!

Μιλάγαμε και αναφερθήκαμε στο άρθρο μας Η μυστική διπλωματία θα μπορούσε να αποβεί μοιραία και καταστροφική για την Ελλάδα .... για την μυστική διπλωματία.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να θυμηθούμε τι προβλέπει το σοφό μας Σύνταγμα...
και ειδικά το άρθρο  36...για μυστικά άρθρα
'Αρθρο 36: (Διεθνής παραστάτης, διεθνείς συνθήκες) 
1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τήρηση οπωσδήποτε των ορισμών του άρθρου 35 παράγραφος 1, εκπροσωπεί διεθνώς το Kράτος, κηρύσσει πόλεμο, συνομολογεί συνθήκες ειρήνης, συμμαχίας, οικονομικής συνεργασίας και συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς ή ενώσεις και τις ανακοινώνει στη Bουλή, με τις αναγκαίες διασαφήσεις, όταν το συμφέρον και η ασφάλεια του Kράτους το επιτρέπουν. 
2. Oι συνθήκες για εμπόριο, φορολογία, οικονομική συνεργασία και συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς ή ενώσεις, και όσες άλλες περιέχουν παραχωρήσεις για τις οποίες, σύμφωνα με άλλες διατάξεις του Συντάγματος, τίποτε δεν μπορεί να οριστεί χωρίς νόμο, ή οι οποίες επιβαρύνουν ατομικά τους Έλληνες, δεν ισχύουν χωρίς τυπικό νόμο που τις κυρώνει. 
3. Mυστικά άρθρα συνθήκης δεν μπορούν ποτέ να ανατρέψουν τα φανερά. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ελληνικό Σύνταγμα είναι δυνατό να εισαχθεί μεν προς ψήφιση από τη Βουλή σχέδιο κυρωτικού μιας συνθήκης νόμου, αλλά να μην αναφέρονται στο κείμενό της συνθήκης ειδικότερες διατάξεις που κατά την κρίση της κυβερνήσεως πρέπει να τηρηθούν μυστικές ,υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτές οι διατάξεις αφορούν σε λεπτομερέστερες ρυθμίσεις των ζητημάτων, για τα οποία δίνεται η συγκατάθεση της Βουλής . Αυτό μπορεί να συμβεί και μετά τη σύναψη της συνθήκης. Επομένως, η συγκεκριμένη συνταγματική διάταξη  ισχύει μόνο όταν οι μυστικές διατάξεις μιας συμφωνίας είναι αντίθετες στις φανερές της. Παράδειγμα αντίθεσης φανερής και μυστικής διάταξης είναι αυτή που περιλαμβανόταν στο σχέδιο σύμβασης για τις βάσεις , που μονογραφήθηκε το 1977. 
Σύμφωνα με τη φανερή διάταξη , οι ''τεχνικές'' επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών θα γίνονταν από κοινού από το αμερικανικό και το ελληνικό  προσωπικό των βάσεων. 
Με μυστικό όμως πρωτόκολλο συμφωνήθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα επέμενε στην εκτέλεση του άρθρου ΙΙΙ παρ.δ, για τη συνεκμετάλλευση των πληροφοριών Υπήρχαν και άλλα άρθρα του μυστικού πρωτοκόλλου που καταργούσαν τον όρο της συμμετοχής του ελληνικού προσωπικού στις βάσεις κατά 50% και που προέβλεπαν ότι το ''ελληνικό προσωπικό θα μετέχει μόνο μετά την έγκριση του επικεφαλής Αμερικανού αξιωματικού, μόνο για στόχους κοινής απειλής και μόνο εφόσον το ελληνικό προσωπικό θα είχε τις κατάλληλες εμπειρίες
(Ερμηνευτική προσέγγιση του άρθρου 36 του συντάγματος, Ανδρέας ∆ημητρόπουλος)
Υ.Γ
Όπως αντιλαμβάνεστε καμιά μυστική διπλωματία & μυστική απόφαση δεν μπορεί να περάσει, για κανένα θέμα ...πόσο μάλλον για Εθνικά θέματα
Μυστικά άρθρα συμφωνιών...δεν μπορούν ποτέ να ανατρέψουν τα φανερά.

Σχόλια