Μακρόν εναντίον Ερντογάν: Ασκεί πολιτική επεκτατισμού

Παράγοντα αποσταθεροποίησης της Ευρώπης χαρακτηρίζει ο Εμανουέλ Μακρόν την Τουρκία.

Μέσω συνέντευξης, που δημοσιεύεται στο τεύχος του περιοδικού Paris Match, ο Γάλλος πρόεδρος επικρίνει ανοιχτά τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι ασκεί «πολιτική επεκτατισμού», η οποία «αναμιγνύει τον εθνικισμό και τον ισλαμισμό» και η οποία δεν είναι «συμβατή με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».
«Η Ευρώπη χρειάζεται να δει τα γεγονότα και να αναλάβει τις ευθύνες της», τονίζει ο Εμανουέλ Μακρόν και συμπληρώνει:
«Δεν τάσσομαι υπέρ της κλιμάκωσης. Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν πιστεύω σε μια ανίσχυρη διπλωματία. Στείλαμε το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει νόημα».
«Η Γαλλία είναι μεσογειακή δύναμη», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του ο Μακρόν, ενώ προσθέτει πως η χώρα του δεν έχει «μονοσήμαντη σχέση με την Τουρκία».
«Είμαι ένας από τους ελάχιστους ευρωπαίους ηγέτες που έχουν υποδεχθεί τον Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, στο Παρίσι, τον Ιανουάριο του 2018. Πολλοί με είχαν μεμφθεί. Πρόκειται αναμφίβολα για έναν από τους ξένους ηγέτες με τους οποίους έχω συζητήσει περισσότερο. Πήγα προσωπικά τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Κωνσταντινούπολη κι ανέλαβα την πρωτοβουλία για μια κοινή σύνοδο της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία, στο Λονδίνο, τον Δεκέμβριο του 2019», θύμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Καθοριστική συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να υποδεχθεί την Πέμπτη τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο φρούριο Μπρεγκανσόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία, την θερινή προεδρική κατοικία, με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τις ευρω-τουρκικές σχέσεις να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.
Η Γαλλία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την ανάπτυξη στην ανατολική Μεσόγειο δύο πολεμικών πλοίων και δύο αεροσκαφών, σε ένδειξη έμπρακτης υποστήριξης στην Αθήνα, κάτι που φέρεται να προκάλεσε ενόχληση στη γερμανική κυβέρνηση, μολονότι το Ελιζέ διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει «καμία θεμελιώδης διαφωνία» ανάμεσα στο Παρίσι και στο Βερολίνο.
Euronews

Σχόλια