Τα "πάρε-δώσε" της συμφωνίας ΑΟΖ με την Αίγυπτο....


Η μερική συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Αιγύπτου και Ελλάδος ήρθε δυστυχώς πάρα πολύ αργά και υπό την αφόρητη πίεση που ασκούσε το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης στην Ελλάδα.
Αυτό που προσφέρει κυρίως η μερική οριοθέτηση είναι ένα νομικό όπλο. Απέναντι στο εκτός διεθνούς δικαίου μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης στέκεται τώρα η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, η οποία το διεμβολίζει.
Δεν πρόκειται, δηλαδή, να εμποδίσει τον Ερντογάν να εφαρμόσει το μνημόνιο που συνήψε ο ίδιος με τον Σάρατζ. 
Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, έσπευσε, να το ξεκαθαρίσει αμέσως με δήλωσή του. 
Το πιθανότερο είναι, λοιπόν, πως θα επισπεύσει τις τουρκικές έρευνες και γεωτρήσεις έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο τόξο Καστελλόριζο-Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Κρήτη.
Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι κακώς επιδιώχθηκε η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. 
Θα πρέπει να αναφερθεί και το κόστος που πλήρωσε η Ελλάδα για να καταστεί δυνατή η υπογραφή αυτής της συμφωνίας. Αναφερόμαστε στην πολιτική επίπτωση που έχει η εξαίρεση από την οριοθέτηση της θαλάσσιας περιοχής ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. 
Η συμφωνία άφησε εκτός οριοθέτησης όχι μόνο το Καστελλόριζο, αλλά και την ανατολική Ρόδο και την επήρεια της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης προς ανατολάς. 
Σ' αυτό πρέπει να προσθέσουμε και το προηγούμενο που δημιουργεί η αναγνώριση μειωμένης επήρειας (44% αντί για 50%) κυρίως της Κρήτης και ελάχιστα της Κάσου.


Στον πιο πάνω χάρτη απεικονίζεται η ΑΟΖ που σχεδιάζαμε-χρησιμοποιούσαμε Vs της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε με Αίγυπτο
Ας έρθουμε τώρα σε μία άλλη πτυχή. 
Η διαπραγμάτευση για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο έχει κάποια σχέση με την πιθανή ύπαρξη και το πιθανό μέγεθος κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην συγκεκριμένη περιοχή

Στην ανωτέρω εικόνα απεικονίζεται πρόσφατη αποτύπωση δορυφορικής καταγραφής των θέσεων συγκεντρώσεων υδρογονανθράκων νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης, όπως αυτή πραγματοποιήθηκε από την FLOW Energy, σε συνεργασία με την Ακαδημία Επιστημών του Κιέβου (Electromagnetic Remote Sensing Localizationof Hydrocarbons).
H αιγυπτιακή πλευρά, βάσει της ευρύτατης εμπειρίας της στην περιοχή, διαπραγματεύτηκε γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά την θέση και την στατιστική αξία του αναμενόμενου ορυκτού πλούτου ανατολικά και νοτιοανατολικά της Κρήτης
Το ερώτημα είναι εάν ισχύει το ίδιο και για την ελληνική πλευρά; 

Σχόλια