Κυριακή, 23 Αυγούστου 2020

Κώστας Γουργουλιάνης : Η ψυχραιμία και σίγουρα η γνώση σώζει ζωέςΚάποιες από τις έγκριτες εφημερίδες της Κυριακής περιγράφουν μια εικόνα «αποτυχίας» στη διαχείριση της πανδημίας, μετατοπίζοντας την ευθύνη είτε στις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας είτε σε δυσκολίες συνεργασίας. 
Ας δούμε όμως την σημερινή πραγματικότητα . 
Ανά ημέρα τις τελευταίες αυτές ημέρες τα τεστ που γίνονται στην Ελλάδα σε σχέση με τον πληθυσμό κάθε χώρας είναι πολλά, σχεδόν όσα στην Αυστρία, Ρουμανία, Ελβετία και πολύ περισσότερα από άλλες χώρες όπως η Σλοβακία, η Κροατία, η Ιταλία. 
Από αυτά, θετικά είναι λίγο περισσότερο από 1% ενώ είναι τριπλάσια στην Βουλγαρία, Σλοβενία, Ελβετία, Τσεχία, εξαπλάσια στην Ρουμανία και την Αμερική και δεκαπλάσια στην Κροατία.  
Ο λόγος επιβεβαιωμένοι θάνατοι προς επιβεβαιωμένα περιστατικά στη Ελλάδα είναι 2,9% όσο και στη Αυστρία , μισός από τον Ευρωπαικό μέσο όρο (6,3%) και πολύ λιγότερος από την Ιταλία, Αγγλία και Γαλλία που φθάνει το 13%. 
Αυτές οι εξαιρετικές επιδόσεις της πατρίδας μας καταγράφονται περισσότερο από δύο μήνες με ανοικτή τη χώρα ,με σχεδόν κανονική ζωή.
Ίσως ξαναζούμε τις συνηθισμένες αντιπαραθέσεις της φυλής μας που συνοδεύουν τις επιτυχίες.  
Διερωτώμαι επίσης , εάν η άγνοια ή ο φόβος εμποδίζει κάποιους να παρακολουθούν τα δεδομένα. 
Ευτυχώς που πάλι στον τύπο της Κυριακής υπάρχει η εκτίμηση του ακαδημαϊκού Θανάση Φωκά που τιμά τη χώρα μας διεθνώς «Αν στις επόμενες 10 ημέρες ο αριθμός των θανάτων ακολουθήσει την καμπύλη των προβλέψεών μας, τότε ίσως η πανδημία φθάνει στο τέλος της» .
Συνεχίζουμε να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας και υγιεινής.
Η ψυχραιμία και η σίγουρα η γνώση σώζει ζωές.

Κώστας Γουργουλιάνης: Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.