Αρχιεπίσκοπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας : Η τουρκία δείχνει ασέβεια στα χριστιανικά μνημεία


Η Τουρκία αγνοεί τη βυζαντινή και χριστιανική πολιτιστική κληρονομιά και δεν εκπληρώνει την υπόσχεσή της να διατηρήσει την ελεύθερη πρόσβαση στην Αγία Σοφία,
δήλωσε ο Νικολάι Μπαλάσοφ, αρχιεπίσκοπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στο Σπούτνικ την Παρασκευή, απευθυνόμενος στην τελευταία απόφαση της Άγκυρας να μετατρέψει μια άλλη πρώην εκκλησία σε τζαμί. 
"Φαίνεται ότι οι Τούρκοι ηγέτες είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να αγνοούν με συνέπεια την παγκόσμια αξία της κληρονομιάς του κατακτημένου Βυζαντίου, την οποία δεν καταλαβαίνουν, και να δείξουν ανοιχτά μια περιφρονητική αδιαφορία για τις χριστιανικές πολιτιστικές αξίες", δήλωσε ο Μπαλάσοφ, προσθέτοντας ότι η προσέγγιση της Άγκυρας δεν συμβάλλει στην ειρήνη και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ οπαδών διαφορετικών θρησκειών 
Ο αρχιεπίσκοπος είπε επίσης ότι παρόλο που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε να διατηρήσει την ελεύθερη πρόσβαση στα χριστιανικά μνημεία της Αγίας Σοφίας, τα μωσαϊκά και οι τοιχογραφίες καλύπτονται συνεχώς. 
Ο Μπαλάσοφ πρόσθεσε επίσης ότι οι γυναίκες έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο χώρο της πρώην εκκλησίας 
Ανέφερε ότι η ίδια μοίρα περιμένει την Εκκλησία της Χώρας, όπου φυλάσσονται πολλά πολύτιμα ψηφιδωτά και τοιχογραφίες της Βυζαντινής εποχής. 

Η Αγία Σοφία, ένα από τα πιο εμβληματικά βυζαντινά σύμβολα στη σημερινή Τουρκία, μετατράπηκε σε τζαμί τον Ιούλιο. Πολλές χώρες εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση της Άγκυρας, ενώ η Τουρκία θεωρεί το θέμα ως εσωτερικό της ζήτημα.

Σχόλια