Χορτάσαμε από την ανησυχία και αλληλεγγύη της Ε.Ε

Στην τρίωρη έκτακτη τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν πως δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία που ανέδειξε στο ύπατο αξίωμα και πάλι τον Αλεξάντερ Λουκασένκο.

H Γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρθηκε και στην ελληνοτουρκική διένεξη μεταφέροντας τη στήριξη της ΕΕ: «Εκφράσαμε την ανησυχία μας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει αποκλιμάκωση. Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά τους. Επαναλάβαμε ότι τον Σεπτέμβριο θα εμβαθύνουμε και πάλι σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, κάτι που έχει πολλές πτυχές. Η Γερμανία δραστηριοποιείται προς την κατεύθυνση του διαλόγου σε ό,τι αφορά τα διαφιλονικούμενα σημεία, σε ό,τι αφορά τη χάραξη των θαλασσίων συνόρων. Αυτός ο διάλογος υπήρχε μέχρι το 2016. Κατά την άποψή μας θα πρέπει να ξαναρχίσει, ιδιαίτερα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Παρόλα αυτά είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις εντάσεις και γύρω από αυτές θα εμβαθύνουμε τον Σεπτέμβριο».   
Συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν την Πέμπτη
Η Γερμανίδα Καγκελάριος αναμένεται σήμερα το απόγευμα γύρω στις 4 μμ να επισκεφθεί τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στη θερινή του κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν στη νότια Γαλλία. Οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν μια σειρά διεθνών και ευρωπαϊκών θεμάτων, ανάμεσα στα οποία είναι και η ελληνοτουρκική διένεξη και η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλα θέματα αναμένεται να είναι η κατάσταση στο Λίβανο και τη Λιβύη αλλά και η υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος για την στήριξη όσων επλήγησαν από την πανδημία.
Είναι η πρώτη φορά που η Καγκελάριος Μέρκελ προσκαλείται από Γάλλο Πρόεδρο στη θερινή προεδρική κατοικία. Η τελευταία πρόσκληση είχε απευθυνθεί το 1985 στον Χέλμουτ Κολ από τον Φρανσουά Μιτεράν.
DPA/Tageschau/DW / Μαρία Ρηγούτσου

Σχόλια