Τα πρακτικά "ξεσκεπάζουν" τους υποκριτές συμμάχους !

Όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Οι υπέρ, οι κατά, οι ενδιάμεσοι και ο ύποπτος ρόλος της Μάλτας.
Μόνο στα λόγια εκφράζουν την αλληλεγγύη τους οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και αυτό φάνηκε και στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στις 14 Αυγούστου. Ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός, μέσω της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «slpress.gr», φέρνει στο φως τα πρακτικά αυτής της συνόδου, από τα οποία αποκαλύπτονται οι προσπάθειες της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς να πείσουν τους εταίρους μας για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σταύρου Λυγερού, ο Ελληνας ΥΠΕΞ μίλησε πρώτος, κάνοντας αναφορά στο χρονικό της κρίσης και στους κινδύνους που εγκυμονούσε η υπερσυγκέντρωση τόσων πολεμικών πλοίων στην περιοχή, ενώ περιέγραψε με σαφήνεια και με τη βοήθεια χαρτών το επεισόδιο μεταξύ της φρεγάτας «Λήμνος» και του τουρκικού πολεμικού «Kemal Reis» που προσπάθησε να εμβολίσει το ελληνικό πλοίο. Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα πρακτικά, αυτή η περιγραφή προκάλεσε αίσθηση δεν επηρέασε τις διαθέσεις των υπόλοιπων υπουργών Εξωτερικών.
Γράφει ο Σταύρος Λυγερός:
«Μετά τον Έλληνα υπουργό, πήρε τον λόγο ο Γερμανός, ο οποίος και επιχείρησε να προσγειώσει ανωμάλως την ελληνική πλευρά. Χαρακτήρισε ‘έντονα απογοητευτική εμπειρία’ (frustrating experience) την ανακοίνωση υπογραφής της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας ‘ένα 24ωρο πριν να αρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που η γερμανική προεδρία είχε επιτύχει’.
Δεν παρέλειψε να μιλήσει για ‘πλήρη αλληλεγγύη’ προς την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά έσπευσε να πάει ‘στο ψητό’, ζητώντας να λήξει ‘ο φαύλος κύκλος κλιμάκωσης και στρατιωτικοποίησης’. Στο σημείο αυτό έχει κρίσιμη σημασία να αποκωδικοποιήσουμε τη φράση του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Μάας. ΟπωςΌέχει καταστήσει σαφές, με τον όρο “κλιμάκωση” αναφέρεται στις ενέργειες της Τουρκίας και με τον όρο “στρατιωτικοποίηση” στις ενέργειες της Ελλάδας».
Ο Γερμανός συνέχισε στο ίδιο ύφος, εξισώνοντας, σύμφωνα με τη «slpress.gr», το θύμα με τον θύτη και με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει την πολιτική της και να οδηγήσει Ελλάδα και Τουρκία σε απευθείας και εφ’ όλης τη ύλης διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με τα πρακτικά από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., που δημοσιεύει η ιστοσελίδα «slpress.gr», σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ζήτησε να διασφαλιστεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, «φωτογραφίζοντας» την Τουρκία. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι γι’ αυτόν τον σκοπό στάλθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο γαλλικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη. Επίσης, υποστήριξε σαφώς την έκδοση κοινής ανακοίνωσης, με την οποία να εκφράζεται αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «slpress.gr» στα πρακτικά φαίνονται οι υποστηρικτές μας και αυτοί που στηρίζουν την Τουρκία. Συγκεκριμένα:
«Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Ρουμανία, η Εσθονία, η Σλοβακία και η Αυστρία επέκριναν με σφοδρότητα την Άγκυρα, χωρίς, ωστόσο, να φανεί καθαρά εάν θα ψηφίσουν την επιβολή κυρώσεων. Στον αντίποδα κινήθηκαν η Σουηδία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Φινλανδία. Κάπου ανάμεσα στις θέσεις των δύο παραπάνω ομάδων κρατών-μελών κινήθηκαν η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Κροατία. Άφησα για το τέλος τη μικρή Μάλτα, η οποία, όπως αποδείχθηκε, είχε αναλάβει ειδικό ρόλο. Πρότεινε ευθέως να ”κηρυχθούν ουδέτερες οι αμφισβητούμενες περιοχές, δίχως γεωλογικές έρευνες ή εκμεταλλεύσεις μέχρι να υπάρξει συμφωνία (Ελλάδας και Τουρκίας)”. Στην πραγματικότητα, η Μάλτα πρότεινε το “γκριζάρισμα” κάθε θαλάσσιας περιοχής για την οποία η Τουρκία θα εγείρει διεκδίκηση, ανεξαρτήτως εάν αυτή η διεκδίκηση είναι παντελώς αυθαίρετη».
Στο ρεπορτάζ του ο Σταύρος Λυγερός αναφέρει και τον αντιθεσμικό ρόλο του ύπατου αρμοστή Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος κινούμενος στη γραμμή Γερμανίας και Ισπανίας δεν επέτρεψε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος που να καταδικάζει την Τουρκία.
πηγή: «δημοκρατία»

Σχόλια