Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020

Κοινός βηματισμός Ελλάδας - Κύπρου

Κύπρος και Ελλάδα συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα και το τι συγκεκριμένα επιδιώκουν ενόψει και της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο
Βερολίνο σε λίγες μέρες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια στη Λευκωσία.
Ανέφερε πως «θεωρούμε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον των ευρω-τουρκικών σχέσεων» για να σημειώσει πως «η δική μας προσέγγιση έναντι των ευρω-τουρκικών σχέσεων, όπως εξάλλου και για τις σχέσεις της ΕΕ με οιονδήποτε κράτος είναι διττή: μια πολιτική καρότου και μαστιγίου όπου δύναται να υπάρξει συνεργασία, εκεί που πραγματικά υπάρχει υποδομή και βούληση, αλλά να υπάρξει και ουσιαστική αντίδραση εκεί όπου παραβιάζονται βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ».
Είπε επίσης πως στη διπλωματία δεν χωράνε αδιέξοδα και πως χρειάζεται αποφασιστικότητα, υπομονή, επιμονή και ξεκάθαροι στόχοι. Ο διάλογος αν υπάρχει πραγματική θέληση και βούληση από όλους μπορεί να φέρει αποτελέσματα και η Κύπρος όπως εξάλλου το έχει πράξει με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο είναι έτοιμη να συζητήσει και με τα υπόλοιπα γειτονικά κράτη για καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων στη βάση του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας του 1982, σημείωσε.
Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας είπε στις δηλώσεις του πως η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στρέφεται εναντίον της ΕΕ και πρέπει κατά συνέπεια να συνεπάγεται και την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετώπισή της.
Τόνισε πως «παίρνουμε και θα πάρουμε πρωτοβουλίες που θα αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων», τασσόμενος υπέρ ενός διάλογου υπό τους κανόνες και το κράτος του διεθνούς δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των αυτονόητων σχέσεων καλής γειτονίας.

Ανέφερε ακόμη πως οι τουρκικές προκλήσεις συνιστούν επιλογή ταραξία που προδίδει το αδιέξοδο των δικών του επιλογών και υπογράμμισε πως η εμμονή στην παραβατικότητα δεν δημιουργεί τετελεσμένα και δεν παράγει δίκαιο.

Συνάντηση Αναστασιάδη - Δένδια
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Δένδια, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Προεδρική Εξοχική κατοικία στο Τρόοδος. Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών βρέθηκε η στενή συνεργασία, καθώς και ο συντονισμός Κύπρου και Ελλάδας στους τομείς της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.
Στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ανάρτησή του στο Twitter.
Ο κ. Αναστασιάδης τονίζει ότι με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδος Ν. Δένδια είχε σήμερα μια άκρως παραγωγική συνάντηση, συζητώντας την κοινή γραμμή Κύπρου και Ελλάδας για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
"Έγινα δεκτός πριν από λίγο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζητήσαμε για τη στενή συνεργασία και τον συντονισμό Ελλάδος και Κύπρου στους τομείς της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας", επεσήμανε με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.   
Euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.