Συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στο Βερολίνο θέλουν οι Γερμανοί

Την Τρίτη ο γερμανός υπ.Εξωτερικών Μάας συναντά Μητσοτάκη, Τσίπρα, Δένδια στην Αθήνα και Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. 

Σκοπός του μία ελληνοτουρκική συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στο περιθώριο της σύσκεψης ευρωπαίων ΥΠΕΞ.
Ζάιμπερτ: Η περιοχή της Α. Μεσόγειος έχει ανάγκη από σταθερότητα και όχι από έντασηΤο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα το ταξίδι του Χάικο Μάας την Τρίτη το πρωί στην Αθήνα και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην Άγκυρα. Στην Αθήνα ο κ. Μάας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Συνομιλητής του στην Άγκυρα θα είναι ο ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στην ατζέντα των συνομιλιών του κ.Μάας θα είναι η κατάσταση στην Αν.Μεσόγειο, η ένταση που επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και η έναρξη ενός ελληνοτουρκικού διάλογου, που είναι και ο βασικότερος στόχος των επισκέψεών του στις δύο χώρες. Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο Χάικο Μάας θα τον συναντήσει τόσο με την ιδιότητα του ως υπουργός Εξωτερικών, όσο και ως στέλεχος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. 
Στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων της Δευτέρας στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε πως «η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αναγκαίο να συνομιλεί με τις δύο πλευρές.» Δεδομένου ότι η περιοχή της Αν.Μεσογείου «έχει ανάγκη από σταθερότητα και όχι από ένταση», η Γερμανία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την έναρξη «άμεσων» συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας, προκειμένου «να συζητήσουν τα επίμαχα θέματα.» Στο ίδιο μπρίφινγκ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα, κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη η μέχρι στιγμής γερμανική διαμεσολάβηση. Αρκέστηκε να δηλώσει πως η γερμανική κυβέρνηση κρίνει πως οι προσπάθειες που καταβάλει «παραμένουν αναγκαίες», όπως επίσης ότι θα πρέπει Ελλάδα και Τουρκία να πάρουν μέτρα που θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί. 
Ελληνοτουρκική συνάντηση σε υψηλό επίπεδο
Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση «ανησυχεί ιδιαίτερα» για την ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. «Μια κλιμάκωσή της θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες», επισήμανε. Ως βήμα σε λάθος κατεύθυνση χαρακτήρισε την απόφαση της  Τουρκίας να παρατείνει την Navtex ως την Τετάρτη. «Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης», τόνισε. Ο ίδιος εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν συναντήσεις που αφορούν την έναρξη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο την Πέμπτή και την Παρασκευή. 

Εικόνα που θα προτιμούσε το ΒερολίνοΘα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι ο κ. Μάας δεν πρόκειται να εισηγηθεί στους συνομιλητές στην Αθήνα και στην Άγκυρα την επανάληψη της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο πριν περίπου έξι εβδομάδες ανάμεσα στον Γαν Χέκερ, σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, τη διπλωματική σύμβουλο του έλληνα πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και τον εκπρόσωπο του τούρκου προέδρου Ιμπραίμ Καλίν. Όπως επεσήμανε πηγή στο Βερολίνο στην DW, «ο Χάικο Μάας δεν πηγαίνει στην Αθήνα και την Άγκυρα για να προτείνει τη διεξαγωγή  συνομιλιών σε χαμηλότερο από το δικό του επίπεδο, αλλά σε επίπεδο όπου μπορούν να λυθούν προβλήματα.» Θα πρέπει, με άλλα λόγια, να αναμένεται ότι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών να προτείνει στους έλληνες και τούρκους συνομιλητές του συνάντηση στο Βερολίνο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στο περιθώριο της άτυπης διάσκεψης. 
Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο το Βερολίνο θεωρεί «αντιπαραγωγικές» σε αυτή τη φάση κυρώσεις της ΕΕ ενάντια στην Τουρκία για παραβιάσεις στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ. Αναμένεται ότι το θέμα θα βρίσκεται στην ατζέντα της επικείμενης διάσκεψης των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών. 
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο, DW

Σχόλια