Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

Γερμανία: Τακτική ισορροπιών έναντι Αθήνας και Άγκυρας...

Το Βερολίνο επαναλαμβάνει την έκκληση προς Ελλάδα και Τουρκία να αρχίσουν διάλογο για τα επίμαχα ζητήματα. 

Ζητά και από τις δύο πλευρές να αποφεύγουν κάθε μέτρο που θα προκαλούσε κλιμάκωση. 
Η Γερμανία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την αποκλιμάκωση της νέας έντασης που επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας μετά την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Σε αντίθεση όμως με τη δράση που είχε αναπτύξει πριν τρεις εβδομάδες για να αποφευχθεί τότε θερμό επεισόδιο, αυτή τη φορά το Βερολίνο επιδεικνύει συγκρατημένη στάση αναφορικά με την παροχή στήριξης προς την Ελλάδα. Όχι μόνο οι δραστηριότητες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην ελληνική ΑΟΖ, αλλά και προηγουμένως η επιλογή της χρονικής στιγμής για την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση των ΑΟΖ δυσκόλεψαν το διαμεσολαβητικό ρόλο που είχε αναλάβει η Γερμανία μετά από παράκληση της Αθήνας και της Άγκυρας.
Καμία εκτίμηση αν η είναι νόμιμο το Oruc Reis
Αρκετά «κουμπωμένος» στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο Στέφεν Ζάιμπερτ σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά
Αρκετά «κουμπωμένος» στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο Στέφεν Ζάιμπερτ σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικάΣτην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη απαντώντας σε ερώτηση της DW κατά πόσον η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί επικίνδυνή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απάντησε: «Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί γεμάτη ανησυχία την αύξηση της έντασης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.» «Κεντρικό αίτημα» της Γερμανίας είναι «οι εμπλεκόμενοι να μπουν σε απευθείας διάλογο για τα επίμαχα ζητήματα που τους χωρίζουν αναφορικά με το Δίκαιο της Θάλασσας.» Παράλληλα ο κ Ζάιμπερτ έκανε έκκληση στην Αθήνα και την Αγκυρα «να αποφύγουν κάθε περαιτέρω κλιμάκωση.» 
Σε παρόμοιες δηλώσεις προέβη και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ανησυχία και θεωρούμε ότι το τουρκικό μέτρο δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση», τόνισε για να κάνει στη συνέχεια έκκληση στις δύο πλευρές να επιλύσουν μέσω του διαλόγου τις διαφορές τους, ειδικά εκείνες που είναι νομικής φύσεως. Απαντώντας σε ερώτηση της DW αν οι δραστηριότητες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis τις τελευταίες ημέρες είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο, ο κ. Μπούργκερ δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβεί σε νομική αξιολόγηση επειδή του λείπουν οι αναγκαίες πληροφορίες.
Δεν ενημέρωσε η Αθήνα
ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου και ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης
ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου και ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης«Κακοδιάθετο» είναι το Βερολίνο σε ό,τι αφορά τη σύμβαση Αθήνας-Καΐρου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο χωρών. «Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε υπόψη τη σύμβαση Ελλάδας-Αιγύπτου», αρκέστηκε να δηλώσει ο κ. Ζάιμπερτ απαντώντας σε ερώτηση της DW. «Περισσότερες πληροφορίες δεν έχω να σας δώσω». Ο δε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ απέφυγε να προβεί σε αξιολόγηση της σύμβασης, επειδή, όπως δήλωσε, δεν του είναι γνωστό το περιεχόμενό της. 
Πηγή, πάντως, του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε στη DW πως ως την περασμένη Πέμπτη που υπεγράφη στο Κάιρο η ελληνοαιγυπτιακή σύμβαση δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Ερωτηθείσα ή ίδια πηγή αν ευσταθεί η είδηση της τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ ότι η Αθήνα και η Άγκυρα είχαν συμφωνήσει να ανακοινώσουν την περασμένη Παρασκευή την έναρξη διαπραγματεύσεων απάντησε: «δεν μπορώ να απαντήσω». Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι δεν το διέψευσε. 
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο, DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.