Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020

Τι συζήτησε η Μέρκελ με Μητσοτάκη & Ερντογάν...

Χθες το απόγευμα η Άγκελα Μέρκελ επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Τουρκίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Αντικείμενο της συνομιλίας ήταν η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο και το ενδεχόμενο διαλόγου των δύο πλευρών.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ενημέρωσε το πρόγραμμά μας ότι το απόγευμα της Πέμπτης η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησε τόσο με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντικείμενο των συνομιλιών της η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Αν. Μεσόγειο. Η εκπρόσωπος δεν θέλησε δώσει περισσότερες πληροφορίες και ούτε η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να δημοσιεύσει ανακοίνωση. Μέχρι στιγμής, ούτε ο έλληνας πρωθυπουργός ούτε ο τούρκος πρόεδρος έχουν ενημερώσει για το περιεχόμενο της συνομιλίας τους με τη γερμανίδα καγκελάριο. Πάντως, οι διαβουλεύσεις της κ. Μέρκελ πρέπει να διήρκεσαν περισσότερο απ' ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί. Η συνάντησή της το απόγευμα με υπουργούς Παιδείας των κρατιδίων στην καγκελαρία αναβλήθηκε για αργότερα. 
Στόχος της γερμανικής μεσολάβησης
Κατόπιν αυτού η γερμανική διπλωματία ενέτεινε τις προσπάθειές της προκειμένου να πείσει τις δύο πλευρές να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένοπλη σύγκρουση και προπαντός: τις παρότρυνε να ξεκινήσουν επιτέλους με τις διαπραγματεύσεις, όπως το είχαν υποσχεθεί στη γερμανική πλευρά. «Το σημαντικότερο για μας είναι να αναζητήσουν οι δύο πλευρές τον απευθείας διάλογο», είχε τονίσει την Τετάρτη για μια ακόμη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο Βερολίνο.
Δεδομένου ότι έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει να πάρει ανοιχτά θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς και όταν το κάνει «εξισορροπεί». 
Για παράδειγμα, το γερμανικό ΥΠΕΞ δηλώνει μεν ότι οι δραστηριότητες του Oruc Reis δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Αν. Μεσόγειο και ότι οι όποιες ενέργειες θα πρέπει να είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα όμως αποφεύγει να απαντήσει στην ερώτηση για τη νομιμότητα της ελληνοαιγυπτιακής σύμβασης. 
Και κάτι ακόμη: Θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η καγκελάριος θα έχει ζητήσει από τις εμπλεκόμενες πλευρές να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες απ’ ότι στο παρελθόν προκειμένου η αποκλιμάκωση της έντασης να μην είναι μόνο προσωρινή. 
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο, DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.