Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020

Βερολίνο: Ψάχνονται για τις κυρώσεις οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε

Αντιπαράθεση των ΥπΕξ της ΕΕ εάν θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις εκτός από το Μίνσκ και στην Άγκυρα.
«Ονειροπόλοι» όσοι θέλουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δηλώνει ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σέλενμπεργ
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λευκορωσία όπως και η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος της Τουρκίας είναι τα κεντρικά θέματα της πρώτης ημέρας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο. Τόσο στη μία όσο και στην άλλη περίπτωση, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σκοπεύει να καταθέσει προτάσεις με κυρώσεις.
«Επί της αρχής συζήτηση για την Τουρκία»

Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κατηγορεί την Τουρκία ότι επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο
 Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κατηγορεί την Τουρκία ότι επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στην Ανατολική ΜεσόγειοΚριτική στην Τουρκία άσκησε και ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχέι που εκπροσωπεί την Κομισιόν στη συνάντηση. Ενώ κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να συμβάλει στην αποκλιμάκωση, κατέστησε σαφές ότι το διακύβευμα για την Άγκυρα είναι εάν «μακροπρόθεσμα» γίνει μέλος της ΕΕ: «Αυτές οι ενέργειες θέτουν υπό σοβαρή αμφισβήτηση μια πιθανή ένταξη της Τουρκίας». Δριμεία κριτική στην Άγκυρα άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Κατηγόρησε την Τουρκία ότι «περιφρονεί κάθε σύμβαση» στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλεί την ΕΕ και επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα. Κατά τον κ. Σέλενμπεργκ είναι «πολύ σημαντικό» η ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ υποστήριξε την αναγκαιότητα συνομιλιών των δύο χωρών με την Τουρκία. Τα επίμαχα ζητήματα τόνισε ότι θα πρέπει να συζητηθούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Ο Αλεξάντερ Σέλενμπεργκ υποστήριξε ακόμη την αναγκαιότητα μιας «επί της αρχής συζήτησης» στην ΕΕ για τις σχέσεις της με την Τουρκία. «Επιτέλους», είπε, «θα πρέπει και ο τελευταίος ονειροπόλος στην Ευρώπη να ξυπνήσει αναφορικά με τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας».
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας κατήγγειλε τη «συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα». Τόνισε ότι «η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία» και ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Επίσης τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας». Ο κ. Στόλτενμπεργκ για μια ακόμη φορά εξέφρασε την πρόθεση «να καταβληθεί προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης». Η στάση αυτή οπωσδήποτε δεν ικανοποίησε την ελληνική πλευρά. 
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο, DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.