Από το 2018 το Κογκρέσο έχει αρχίσει το μπλοκάρισμα πώλησης όπλων στην τουρκία...

Σύμφωνα με το CNN, αρκετά μέλη του Κογκρέσου
μπλοκάρουν σιωπηρά πολλές πωλήσεις όπλων των  ΗΠΑ στην Τουρκία, καθώς η κυβέρνηση Τράμπ δεν έχει ακόμη επιβάλει υποχρεωτικές κυρώσεις στη χώρα για την αγορά ρωσικού πυραυλικού συστήματος, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους του Κογκρέσου. 
Πηγές του Κογκρέσου ανέφεραν στο CNN ότι στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Σώματος, ο Πρόεδρος Eliot Engel και το μέλος Michael McCaul - συμμετέχουν στην προσπάθεια. 
"Η αγορά του ρωσικού S-400 από την Τουρκία είναι απαράδεκτη και υπονομεύει την αποστολή του ΝΑΤΟ να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα. 
Η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει τις κυρώσεις που απαιτούνται από το νόμο σε απάντηση αυτής της αγοράς. 
Η Τουρκία πρέπει να αντιστρέψει την πορεία της σε αυτήν την αποσταθεροποιητική δράση για να ανανεώσει την εμπιστοσύνη των Ηνωμένων Πολιτειών στην αμυντική μας σχέση, "είπε ο McCaul, Ρεπουμπλικανός του Τέξας, σε δήλωση προς το CNN. 
Αξιωματούχος του Κογκρέσου είπε στο CNN ότι ο McCaul αποφάσισε να σταματήσει τις πωλήσεις στην Τουρκία, αλλά επέτρεψε σε ορισμένες προμήθειες να προχωρήσουν, ειδικά εκείνες που υποστηρίζουν άμεσα τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στις οποίες συμμετέχει η Τουρκία. 
Ένα μέλος της επιτροπής είπε στο CNN:
ότι ο Ένγκελ, ένας δημοκράτης της Νέας Υόρκης, "αρνήθηκε να εκκαθαρίσει" περίπου δώδεκα πωλήσεις όπλων στην Τουρκία από το 2018. 
Η αγορά του S-400 από την Τουρκία είναι "ένας σημαντικός παράγοντας" σε αυτό. Οι πωλήσεις μπλοκαρίστηκαν κατά τη διάρκεια της άτυπης περιόδου κοινοποίησης, ανέφερε ο ίδιος. 
Η πηγή του CNN ανέφερε ότι η προσπάθεια αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι, η διοίκηση θα επιβάλει τις κυρώσεις που απαιτούνται από το νόμο βάσει του νόμου Countering America's Adversaries Through Sanctions σε απόκριση της απόκτησης του S-400 από την Τουρκία, η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019. 
Ερωτηθείς σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo είπε "συνεχίζουμε να αξιολογούμε πώς να επιβάλουμε κυρώσεις προκειμένου να επιτύχουμε τον τελικό μας στόχο." 
Ο τελικός μας στόχος δεν είναι να τιμωρούμε, είναι να διασφαλίσουμε ότι ο εταίρος μας στο ΝΑΤΟ ενεργεί με τρόπο που να συμβαδίζει με την αμερικανική εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια και των εταίρων μας στο ΝΑΤΟ", είπε ο Πομπέο.

Σχόλια