Τουρκική Navtex: Σε μόνιμη διάταξη αποτροπής - Για την επόμενη κίνηση της Άγκυρας στο Αιγαίο προετοιμάζεται η Αθήνα

Του Κώστα Σαρικά
Τα μηνύματα που φτάνουν από την Άγκυρα στο Ελληνικό Επιτελείο αναφέρουν ότι οι γείτονες έζησαν τον απόλυτο αιφνιδιασμό
βλέποντας το Αιγαίο να βάφεται μπλε» μέσα σε λίγες ώρες από τα στίγματα στα ραντάρ των Ελληνικών πλοίων.

Η παράδοση της πυραυλακάτου ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ στη δύναμη Ταχέων Σκαφών και η ένταξη τους επόμενους μήνες στο οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού και του ΒΛΑΧΑΚΟΥ-της 7ης πυραυλακάτου SUPER VITA- ελπίζουν στο Γενικό Επιτελείο ότι θα αποτελέσουν την απαρχή μιας νέας εποχής για τον Ελληνικό Στόλο.
Ο ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ εντάσσεται σήμερα και επίσημα στο οπλοστάσιο του Στόλου με την τελετή ονοματοδοσίας στη ''φωλιά'' της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών στην Αμφιάλη ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα ο ΒΛΑΧΑΚΟΣ βγαίνει από το υπόστεγο του ναυπηγείου της Ελευσίνας και πέφτει στη θάλασσα για να ξεκινήσει εν πλω δοκιμές από τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Οι μικροί «αστακοί» με τους φονικούς EXOCET Block III εμβέλειας 180 χιλιομέτρων δίνουν επιπλέον ισχύ στο Στόλο για να αντιμετωπίσει την επόμενη πρόκληση στο Αιγαίο.
Την περασμένη εβδομάδα βγήκαν στο Αιγαίο μαζί τα πλοία κρούσης και τα δύο βοηθητικά ΗΡΑΚΛΗΣ και ΑΤΛΑΣ Ι φορτωμένα με καύσιμα και πυρομαχικά. Είναι τα πλοία που δώρισε στο Στόλο η οικογένεια Λασκαρίδη και πήραν ήδη το ''βάπτισμα του πυρός'' στην τεράστια κινητοποίηση του Στόλου απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα.
Το Πολεμικό Ναυτικό-πληρώματα και ηγεσία- έδωσε κρίσιμες εξετάσεις και κατάφερε όχι απλά να περάσει με επιτυχία τον κάβο της Τουρκικής πρόκλησης αλλά έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι παρά τα προβλήματα αποτελεί τον θεματοφύλακα των Εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη θάλασσα από τη Σαμοθράκη έως το Καστελόριζο,την Κρήτη και το Ιόνιο.
Όμως η παλαιότητα των πλοίων με ηλικίες που ξεπερνούν ακόμα και τα σαράντα χρόνια υπηρεσίας-όπως οι φρεγάτες S- προβληματίζουν την στρατιωτική ηγεσία που βλέπει τις απαιτήσεις να πολλαπλασιάζονται συνεχώς, τον Στόλο να γερνάει και να μην φαίνεται «φως» για ενίσχυση με μεγάλα πλοία.
Το σύνολο του Στόλου βγήκε την περασμένη εβδομάδα στο Αιγαίο καταγράφοντας χρόνους ρεκόρ, μακράν καλύτερους ακόμα και από αυτούς στις αιφνιδιαστικές ασκήσεις ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ αλλά και στον ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ. Παλιά πλοία έλυσαν κάβους, απλώθηκαν στον χάρτη και βρέθηκαν εκατοντάδες μίλια μακριά στη πρώτη γραμμή αποτροπής.
Τα μηνύματα που φτάνουν από την Άγκυρα στο Ελληνικό Επιτελείο αναφέρουν ότι οι γείτονες έζησαν τον απόλυτο αιφνιδιασμό βλέποντας το Αιγαίο να «βάφεται μπλε» μέσα σε λίγες ώρες από τα στίγματα στα ραντάρ των Ελληνικών πλοίων. Στο Γενικό Επιτελείο ήδη μελετούν τα συμπεράσματα την κινητοποίησης και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις αποτροπής σε κάθε ενδεχόμενο σενάριο.
Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η απόκτηση φρεγατών με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής είναι πλέον το ζητούμενο για το Πολεμικό Ναυτικό και εκεί «πονάει» ο Στόλος με δεδομένες τις προκλήσεις στην ανοιχτή θάλασσα μακριά από το «κλειστό» Αιγαίο. Μπορεί το ΠΝ να απέκτησε τακτικό πλεονέκτημα όμως για τους Έλληνες επιτελείς η παρουσία τέτοιων πλοίων θα έδινε άλλες δυνατότητες. Με δύο τέτοια πλοία στο οπλοστάσιό του ο Στόλος όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατη στρατιωτική πηγή ο τακτικός σχεδιασμός θα δίνει σε κάθε περίπτωση την απόλυτη κυριαρχία στις Ελληνικές δυνάμεις αποτροπής και τεράστιο αβαντάζ σε κάθε είδους αεροναυτικό σενάριο εμπλοκής. Επιπλέον η αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, η ολοκλήρωση-επιτέλους-της απόκτησης τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214 και η απόκτηση των ελικοπτέρων ΜΗ-60R για να αντκαταστήσουν τα γερασμένα AB-212 αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Οι γείτονες θα επανέλθουν ''διαβασμένοι'' αυτοί τη φορά ανέφεραν με νόημα στο Ελληνικό Επιτελείο και το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.
newpost.gr

Σχόλια