NAVTEX στο Καστελλόριζο: Η άσκηση του Λιμενικού που πήρε διαστάσεις θρίλερ

Ασυνεννοησία, υπερβάλλων ζήλος ή μια γκάφα έδωσαν διαστάσεις θρίλερ στη NAVTEX που εκδόθηκε το μεσημέρι από την
υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού και μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, το ΑΠΕ.

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά:
Στις 20:21 το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει την είδηση για την NAVTEX:

Πράγματι και στην σελίδα της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού υπάρχει αναρτημένη η NAVTEX, με σημερινή ημερομηνία, που προειδοποιεί για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή του Καστελλόριζου και της Μεγίστης:


Ωστόσο πληροφορίες τόσο από κυβερνητικές πηγές, όσο και από το Πεντάγωνο αναφέρουν πως οι ασκήσεις που είχαν προγραμματιστεί προ αρκετού καιρού αφορούν στο Λιμενικό και όχι στο Πολεμικό Ναυτικό. Οι ίδιες πηγές σημείωναν περαιτέρω πως είναι αμφίβολο αν αυτή η άσκηση του Λιμενικού τελικά θα πραγματοποιηθεί.
Πληροφορίες του OnAlert αναφέρουν ακόμη πως η έκδοση της συγκεκριμένης NAVTEX προκάλεσε αναστάτωση έως και δυσθυμία στο Πεντάγωνο, με στελέχη του να επισημαίνουν πως είναι «ασυνήθιστη» καθώς αφορά ακριβώς το Λιμενικό Σώμα και όχι το Πολεμικό Ναυτικό.
Η έκδοση της NAVTEX έρχεται την στιγμή που παρατηρείται αποκλιμάκωση της έντασης που προκάλεσε η παράνομη ναυτική οδηγία της Τουρκίας, που «προειδοποιούσε» για έρευνες του Oruc Reis στο Καστελλόριζο και που ως γνωστόν «εξαντλήθηκε» στο λιμάνι της Αττάλειας, όπου παρέμεινε το τουρκικό πλοίο.
Επιπλέον έδωσε την «ευκαιρία» στην Άγκυρα να προχωρήσει στην έκδοση αντι-NAVTEX επαναλαμβάνοντας την γνωστή ρητορική της περί «αποστρατικοποιημένης περιοχής».
TURNHOS N/W : 0991/20
MEDITERRANEAN SEA
1. IRAKLEIO RADIO NAVTEX MESSAGE NUMBER HA81-413/20 AND NAVWARN 1089/2020 ARE VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF CASTELLORIZO ISLAND IN ACCORDANCE WITH THE 1947 PARIS PEACE TREATY.

2. CANCEL THIS MESSAGE 301700Z JUL 20.
onalert.gr

Σχόλια