Τουρκική NAVTEX: Το πρώτο μήνυμα εστάλη στην Άγκυρα - Η κίνηση ματ της Αθήνας και οι πρώτες κρίσιμες ώρες στην «σκακιέρα» του Αιγαίου

Του Κώστα Σαρικά 
Λίγο μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας για διεξαγωγή ερευνών εντός της ελληνικής
υφαλοκρηπίδας οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν καταφέρει να πάρουν τακτικό πλεονέκτημα.
Με υψηλό ηθικό και έχοντας ήδη ‘’στηθεί’’ ιδανικά σε τακτικό επίπεδο πάνω στο χάρτη το Πολεμικό Ναυτικό περιμένει αν τελικά η Άγκυρα αποφασίσει να βγάλει το ORUC REIS από τον κόλπο της Αττάλειας και που σκοπεύει να το στείλει τέσσερα 24ωρα μετά την έκδοση της παράνομης Τουρκικής navtex.
Ήδη οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καταφέρει να πάρουν το τακτικό πλεονέκτημα και στο ΓΕΕΘΑ να επικρατεί πλήρης ικανοποίηση για τον τρόπο αντίδρασης και τα άμεσα αντανακλαστικά που έδειξαν και οι τρεις κλάδοι αμέσως μετά την προσπάθεια της Άγκυρας να αιφνιδιάσει. 

Ο Στόλος σε χρόνο ρεκόρ βγήκε στο Αρχιπέλαγος και παρότι ήδη μεγάλος αριθμός Τουρκικών πλοίων επιχείρησε να κινηθεί με ταχύτητα προς κομβικές θέσεις η εικόνα αντιστράφηκε γρήγορα. 
Τα κόκκινα στίγματα πάνω στο χάρτη του νοτιοανατολικού Αιγαίου που έδειχναν τις θέσεις των Τουρκικών πλοίων μέσα από τα Ελληνικά ραντάρ απλώθηκαν με την Άγκυρα να έχει ξεκάθαρο στόχο να αποκτήσει επιχειρησιακό έλεγχο ειδικά στην κρίσιμη περιοχή ανατολικά της Ρόδου. Όμως ‘’πάσα δυνάμει’’ τα Ελληνικά πλοία έσπευσαν στην περιοχή  για να συνδράμουν τις Μονάδες οι οποίες ήδη έχουν αναπτυχθεί στο Αιγαίο εδώ και πολλές εβδομάδες.
Ο Στόλος όχι απλά ενίσχυσε κατακόρυφα την παρουσία του αλλά κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να  βρεθεί σε θέσεις ‘’κλειδιά’’ και να αναπτυχθεί όχι μόνο κοντά στα Ελληνικά νησιά αλλά και στην ανοιχτή θάλασσα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην παράνομα δεσμευμένη από το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό περιοχή κινήθηκε άμεσα Ελληνική φρεγάτα ενώ προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο συνέκλιναν δύο ακόμη Μονάδες επιφανείας οι οποίες λάμβαναν μέρος σε Συμμαχικές αποστολές και τέθηκαν άμεσα υπό Εθνική διοίκηση.
Όσα γνώριζαν επιτελείς και στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού από τις μεγάλες Εθνικές ασκήσεις όπως ο ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ έγιναν άμεσα πράξη με το Στόλο να προετοιμάζεται ακόμα και για σύγκρουση και μάλιστα σε χρόνους σαφώς συντομότερους από τα σενάρια πάνω στα οποία εκπαιδεύεται. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή ακόμα και μικρότερα πλοία όπως τα Ταχέα Σκάφη Κατευθυνόμενων Βλημάτων έλαβαν άμεσα θέσεις την ώρα που τα Τουρκικά πλοία κρατήθηκαν κοντά στις ακτές.

Όμως ανάλογη ήταν και η αντίδραση τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και Μονάδων του Στρατού Ξηράς κυρίως πάνω στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας αλλά όχι μόνο. Στις ‘’φωλιές’’ των Ελληνικών ‘’γερακιών’’ η κινητοποίηση ήταν άμεση  με όλες τις Πολεμικές Μοίρες να τίθενται σε επιφυλακή και τους ιπτάμενους σε πλήρη ετοιμότητα να απογειώσουν μεγάλο αριθμό οπλισμένων μαχητικών με ότι καλύτερο διαθέτει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία

Άλλωστε ο καθημερινός ακήρυκτος ‘’πόλεμος’’ του Αιγαίου έχει δώσει σε ιπτάμενους, τεχνικούς και επιτελείς της HAF την απαραίτητη εμπειρία  με τα Ελληνικά ‘’φτερά’’ να έχουν αναπτύξει αντανακλαστικά μοναδικά στην αντιμετώπιση κρίσεων και καταστάσεων υψηλής έντασης. 

Σε ταχύτητες ρεκόρ όμως κινήθηκαν και οι Μονάδες του Στρατού Ξηράς που έχουν αναλάβει κρίσιμους ρόλους τόσο στα νησιά όσο και στον Έβρο. Οι χρόνοι αντίδρασης έφεραν ικανοποίηση στο Γενικό Επιτελείο έτσι μέσα σε ελάχιστο διάστημα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εφάρμοσαν το σχέδιο ταχείας αντίδρασης και τέθηκαν σε ‘’κόκκινη’’ επιφυλακή.
 Η στρατιωτική ηγεσία έβλεπε σε ‘’ζωντανή’’ εικόνα μέσα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων την ανάπτυξη των Ελληνικών Δυνάμεων με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο να δίνει συνεχώς κατευθύνσεις  και μέσα σε λίγες ώρες όλα τα ‘’κομμάτια’’ είχαν στηθεί στη ‘’σκακιέρα’’ έτοιμα για την επόμενη κίνηση.
Η Αθήνα πλέον περιμένει αν και σε ποιο βαθμό η Άγκυρα έχει αποφασίσει να κλιμακώσει την ένταση στέλνοντας το ερευνητικό ORUC REIS νότια. Τα επόμενα σχέδια αντίδρασης είναι έτοιμα και η απάντηση θα είναι ανάλογη. Ήδη πάντως οι Ένοπλες Δυνάμεις με την άμεση κινητοποίησή τους έχουν στείλει το πρώτο μήνυμα στους γείτονες.
newpost.gr

Σχόλια