Μελέτη "Institute for Health Metrics and Evaluation" : Σημαντικές αυξομειώσεις πληθυσμού ως το 2100 (βίντεο)
Σύμφωνα με μελέτη του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME)...
Η Γη θα φιλοξενήσει 8,8 δισεκατομμύρια
ψυχές το 2100, 2 δισεκατομμύρια λιγότερες από τις τρέχουσες προβλέψεις του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη που προβλέπει νέες παγκόσμιες ευθυγραμμίσεις ισχύος που διαμορφώνονται από τα μειωμένα ποσοστά γονιμότητας και τους γκρίζους πληθυσμούς.
Μέχρι το τέλος του αιώνα, 183 από 195 χώρες - χωρίς τη μετανάστευση - θα έχουν πέσει κάτω από το όριο αντικατάστασης που απαιτείται για τη διατήρηση των επιπέδων του πληθυσμού, ανέφερε μια διεθνής ομάδα ερευνητών στο The Lancet.
Περισσότερες από 20 χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ταϊλάνδης, της Πορτογαλίας, της Νότιας Κορέας και της Πολωνίας - θα δουν τον αριθμό τους να μειώνεται τουλάχιστον κατά το ήμισυ.
Η Κίνα θα μειωθεί σχεδόν τόσο πολύ, από 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους σήμερα σε 730 εκατομμύρια σε 80 χρόνια.
Η υποσαχάρια Αφρική, εν τω μεταξύ, θα τριπλασιαστεί σε περίπου τρία δισεκατομμύρια άτομα, με τη Νιγηρία μόνο να επεκτείνεται σε περίπου 800 εκατομμύρια το 2100, δεύτερη μετά από τα 1,1 δισεκατομμύρια της Ινδίας.
«Αυτές οι προβλέψεις υποδηλώνουν καλά νέα για το περιβάλλον, με λιγότερη πίεση στα συστήματα παραγωγής τροφίμων και χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και σημαντική οικονομική ευκαιρία για τμήματα της υποσαχάριας Αφρικής», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας Christopher Murray, διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας και Αξιολόγησης (Institute for Health Metrics and Evaluation -IHME) στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.
«Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες εκτός της Αφρικής θα βλέπουν συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και αναστροφή των πυραμίδων του πληθυσμού, οι οποίες θα έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την οικονομία».
Για τις χώρες υψηλού εισοδήματος αυτής της κατηγορίας, οι καλύτερες λύσεις για τη διατήρηση του επιπέδου του πληθυσμού και την οικονομική ανάπτυξη θα είναι ευέλικτες πολιτικές μετανάστευσης και κοινωνική υποστήριξη για οικογένειες που θέλουν παιδιά, κατέληξε η μελέτη.
«Ωστόσο, ενόψει της μείωσης του πληθυσμού υπάρχει ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος ορισμένες χώρες να εξετάσουν πολιτικές που περιορίζουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας, με πιθανές καταστροφικές συνέπειες», προειδοποίησε ο Murray.
«Είναι επιτακτική ανάγκη η ελευθερία και τα δικαιώματα των γυναικών να βρίσκονται στην κορυφή της αναπτυξιακής ατζέντας κάθε κυβέρνησης».
Οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να αναθεωρηθούν για να φιλοξενήσουν πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς.
Καθώς η γονιμότητα μειώνεται και το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται παγκοσμίως, ο αριθμός των παιδιών κάτω των πέντε ετών προβλέπεται να μειωθεί περισσότερο από 40 %, από 681 εκατομμύρια το 2017 σε 401 εκατομμύρια το 2100, σύμφωνα με τη μελέτη.
Στο άλλο άκρο του φάσματος, 2,37 δισεκατομμύρια άνθρωποι - περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού - θα είναι άνω των 65 ετών μέχρι τότε.
Εκείνοι άνω των 80 θα διογκωθούν από περίπου 140 εκατομμύρια σήμερα σε 866 εκατομμύρια.
Η απότομη μείωση του αριθμού και του ποσοστού του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας θα αποτελέσει επίσης τεράστιες προκλήσεις σε πολλές χώρες.
«Οι κοινωνίες θα αγωνιστούν να αναπτυχθούν με λιγότερους εργαζόμενους και φορολογούμενους», σημείωσε ο Stein Emil Vollset, καθηγητής στο IHME.
Ο αριθμός των ατόμων σε ηλικία εργασίας στην Κίνα, για παράδειγμα, θα μειωθεί από περίπου 950 εκατομμύρια σήμερα σε λίγο πάνω από 350 εκατομμύρια έως τα τέλη του αιώνα - μείωση κατά 62%. Η μείωση στην Ινδία αναμένεται να είναι λιγότερο απότομη, από 762 σε 578 εκατομμύρια.
Στη Νιγηρία, αντιθέτως, το ενεργό εργατικό δυναμικό θα επεκταθεί από 86 εκατομμύρια σήμερα σε περισσότερα από 450 εκατομμύρια το 2100.
Αυτές οι τεκτονικές μετατοπίσεις θα αναδιατάξουν επίσης τη σειρά ραμφίσματος όσον αφορά την οικονομική επιρροή, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Μέχρι το 2050, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας θα ξεπεράσει αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά θα πέσει στη δεύτερη θέση έως το 2100, προβλέπουν.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.