Σε περιορισμένη επήρεια των νησιών και τμηματική οριοθέτηση αφήνοντας εκτός Κρήτη και Δωδεκάνησα επιμένει η Αίγυπτος!

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην ελληνική Κυβέρνηση όσον αφορά στην διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι χαώδης καθώς το Κάιρο, όχι μόνον δεν έχει πρόθεση να αποδεχθεί οριοθέτηση στις μέσες γραμμές, αλλά ζητεί να περιορισθούν οι συμφωνίες νοτίως του 28ου παραλλήλου, αφήνοντας δηλαδή έξω, όχι μόνον το Καστελλόριζο, αλλά και την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Και τούτο επί πλέον του γεγονότος ότι οι Αιγύπτιοι δεν δέχονται πλήρη επήρεια των νησιών στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Μετά και το τελευταίο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, η ελληνική πλευρά θεωρεί θετικό μόνον το γεγονός ότι παραμένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την κυβέρνηση του Προέδρου Φατάχ αλ Σίσι, ευελπιστώντας σε βελτίωση των συνθηκών.
Πάντως εκτιμούν ότι ακόμη και μια τμηματική συμφωνία οριοθετήσεως με την Αίγυπτο είναι σημαντική, διότι θα βοηθήσει στην ανατροπή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Για τον λόγο αυτό, συνεχίζονται οι διπλωματικές προετοιμασίες με στόχο την οργάνωση νέας συναντήσεως σε κυβερνητικό επίπεδο κατά την οποία η Ελλάδα θα επιδιώξει μια βελτίωση των θέσεων της Αιγύπτου προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Όμως σε κάθε νέα συζήτηση η κατάστασις καθίσταται δυσμενέστερη με τις θέσεις της Αιγύπτου να γίνονται κάθε φορά και πιο σκληρές.
Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών ωστόσο επισημαίνουν ότι κατά γενικό κανόνα δεν είναι πολύ σκόπιμο να διαπραγματεύεται κανείς υπό συνθήκες πιέσεως. Παρά ταύτα στην συγκεκριμένη περίπτωση η Ελλάς θα μπορούσε να αποδεχθεί συμβιβασμούς με μια φιλική χώρα προκειμένου να επιτύχει την ανατροπή ενός πολύ δυσμενούς τετελεσμένου, όπως το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι λαμβάνοντας υπ’ όψιν οριοθετήσεις μεταξύ άλλων χωρών αλλά και νομολογίες του διεθνούς δικαστηρίου, διαπιστώνουμε ότι η τήρηση των μέσων γραμμών στις οριοθετήσεις δεν αποτελεί τον κανόνα.
Σημειώνουν επίσης ότι η Τουρκία έχει ήδη αντιδράσει προτείνοντας στην Αίγυπτο οριοθετήσεις τέτοιες που της δίδουν πολύ μεγαλύτερες θαλάσσιες εκτάσεις από αυτές που συζητεί με την Ελλάδα. Τούτο καθιστά πολύ δυσμενέστερα τα δεδομένα, έστω και αν η Αίγυπτος μέχρι στιγμής δεν απαντά στην Τουρκία, χρησιμοποιεί όμως την πρότασή της ως μέσον πιέσεως προς την Ελλάδα, ώστε να επιβάλλει τελικώς τις θέσεις της.
Σε παρατήρηση ότι κατά το παρελθόν η Αίγυπτος δέχθηκε οριοθέτηση με βάση τις μέσες γραμμές με την Κύπρο, επισημάνθηκε ότι το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει τέτοιες εσωτερικές αντιδράσεις στην χώρα, που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την αποδοχή των ελληνικών θέσεων.
πηγή: εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»

Σχόλια