Το ισχυρό στρατιωτικό μήνυμα της Αιγύπτου στην Τουρκία...


Τα τύμπανα του πολέμου στα σύνορα Λιβύης-Αιγύπτου δεν χτυπούν με τον τρόπο που γνωρίζουμε.
Η ηχώ τους αντηχεί παντού στον κόσμο. Αν και δεν είναι συμβατικά, αυτά τα τύμπανα πολέμου ακούγονται όλο και πιο δυνατά.
Τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι προειδοποίησε για την ετοιμότητα του στρατού της χώρας του, να επέμβει τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων, σε μια σαφή αναφορά στη σύγκρουση στη γειτονική Λιβύη.
Στα δυτικά σύνορα της Αιγύπτου με τη Λιβύη, ο Ελ Σίσι ήθελε να στείλει σαφή και ισχυρά μηνύματα σε όλους:
Οι αιγυπτιακές δυνάμεις είναι έτοιμες να εισέλθουν σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση και με οποιοδήποτε αντίπαλο, προκειμένου να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου. «Οποιαδήποτε άμεση επέμβαση στη Λιβύη θα στοχεύει στη διασφάλιση των συνόρων», δήλωσε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε άμεση παρέμβαση της Αιγύπτου έχει πλέον διεθνή νομιμότητα» και ότι «ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορούν να παραβιάσουν τις πρώτες γραμμές της Sirte ή της Al-Jufra» .
Αυτό, για εμάς, είναι μια κόκκινη γραμμή. Όσο οι γειτονικές χώρες είναι σταθερές, η Αίγυπτος είναι σταθερή. 
Αυτό μας έχει διδάξει η μακρινή και κοντινή ιστορία, και το ίδιο και το αιγυπτιακό στρατιωτικό δόγμα, το οποίο παρεμβαίνει μόνο αν του ζητηθεί. 

Η ιστορία επαναλαμβάνεται τώρα, με την κατάφωρη απειλή της Τουρκίας για τις κόκκινες γραμμές της Αιγύπτου, τόσο στη Λιβύη όσο και στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό στρατιωτικό δόγμα, η Αίγυπτος δεν θα είναι ποτέ ο εμπνευστής ή ο επιτιθέμενος.
Η Αίγυπτος, υποστηρίζοντας τώρα την ετοιμότητά της για πόλεμο, δεν λέει ότι έρχεται πόλεμος.  Ωστόσο, προσπαθεί να στείλει διάφορα σήματα σε μεγάλο αριθμό μετώπων.  Το πρώτο μήνυμα είναι καθαρά πολιτικό, καθώς η Αίγυπτος επιδιώκει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, να αποκαταστήσει τον μεγάλο και θετικό ρόλο της στις αραβικές και αφρικανικές περιοχές.  Είναι αυτονόητο ότι οι πολιτικές και διπλωματικές συναντήσεις χρειάζονται ισχυρή υποστήριξη. 
Η δύναμη του αιγυπτιακού στρατού - κατατάσσεται ένατη στον κόσμο Το δεύτερο σήμα είναι εσωτερικό, απευθυνόμενο στον αιγυπτιακό λαό.
Η δύναμη του αιγυπτιακού στρατού έχει καταστεί σαφής για τους Αιγυπτίους, μετά από κριτική για τις προτεραιότητες δαπανών της κυβέρνησης. Μια μεγάλη ομάδα Αιγυπτίων επέκρινε την απόφαση της χώρας, να ξοδεύει τόσα πολλά χρήματα σε όπλα που περιέγραψαν ως αχρησιμοποίητα, αναφερόμενοι σε αυτό το πλαίσιο στις αγορές γαλλικών αεροσκαφών Rafale, γερμανικών πλοίων κατηγορίας Mistral και άλλων.
Συμβούλεψαν το αιγυπτιακό κράτος να κατευθύνει αυτές τις δαπάνες σε ορισμένους τομείς που "πεθαίνουν", όπως η υγεία και η εκπαίδευση.
Αυτές οι κριτικές στερούνται σαφούς οράματος, καθώς δεν μπόρεσαν να δουν τι προσπαθεί να αποδείξει η ηγεσία της Αιγύπτου, εξισορροπώντας τις δαπάνες για σημαντικές και ζωτικές υπηρεσίες με τις δαπάνες για εξοπλισμούς, κάτι που έχει καταστεί αναγκαίο σε αυτήν την ευμετάβλητη περιοχή. 

Η πιο πρόσφατη επιβεβαίωση ήταν όταν ο El-Sisi επισκέφθηκε το στρατιωτικό απόσπασμα, στη δυτική περιοχή της Αιγύπτου κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη.  Η ετοιμότητα να πολεμήσει ανά πάσα στιγμή και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, είναι ένα καθιερωμένο δόγμα του αιγυπτιακού στρατού. 
Η εικόνα της αιγυπτιακής κυβέρνησης, του λαού και του στρατού που είναι ενωμένοι, στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα αποτροπής σε όποιον πιστεύει ότι η αντιπαράθεση με την Αίγυπτο είναι εύκολη λεία.
Όλοι οι Αιγύπτιοι είναι ενωμένοι, στην καρδιά και την ψυχή, όταν πρόκειται για την ασφάλειά τους. 
Το μήνυμα της αποτροπής είναι πολύ σημαντικό.  Η Αίγυπτος έχει επίσης μια ισχυρή διπλωματία που είναι παγκόσμια αποτελεσματική και μπορεί να αποσαφηνίσει το δικαίωμα της Αιγύπτου σε όλα τα φόρουμ και να διασφαλίσει τη διεθνή νομιμότητα για όλες τις ενέργειές της.  Η Αίγυπτος και ο στρατός της δεν θα σιωπήσουν ποτέ για απειλές για την εθνική της ασφάλεια στη Λιβύη 
Τα σήματα δεν είναι μόνο στρατιωτικά, αλλά και πολιτικά, που είναι χαρακτηριστικό της αιγυπτιακής διοίκησης σήμερα, καθώς μπορεί να λειτουργήσει σε πολλά μέτωπα με την ίδια αποτελεσματικότητα και ικανότητα.

Σχόλια