Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

Ο Σίσι πήρε το "πράσινο φως" να παρέμβει στη Λιβύη από φυλάρχους που στηρίζουν Χαφτάρ..


Ο Αιγύπτιος πρόεδρος συναντήθηκε με ηγέτες των φυλών, που είναι σύμμαχοι με τον Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ζήτησε από το
Κάιρο να παρέμβει στη χώρα που πλήττεται από τον πόλεμο.
Η Αίγυπτος δεν θα μείνει αδρανής απέναντι σε άμεσες απειλές για την εθνική ασφάλεια της Λιβύης, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος Αμπντέλ-Φατάχ ελ-Σίσι, λίγες μέρες αφότου βουλευτές που συμμάχησαν με τον ανατολικό διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ και προέτρεψαν το Κάιρο να επέμβει στρατιωτικά στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας. 
Μια ομάδα ηγετών φυλών από το προπύργιο της Βεγκάζης του Χαφτάρ είπε στο Σίσι σε συνάντηση στο Κάιρο ότι, εξουσιοδοτούν τον αιγυπτιακό στρατό να παρέμβει στη χώρα "για την προστασία της κυριαρχίας της Λιβύης", ανέφερε η αιγυπτιακή Προεδρία σε δήλωση. 

Από το 2014, η Λιβύη έχει χωριστεί μεταξύ περιοχών που ελέγχονται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA) και εδαφών που κατέχουν δυνάμεις πιστές στο Haftar. 
Η Τουρκία, μαζί με τον περιφερειακό σύμμαχο Κατάρ, υποστήριξαν το GNA, ενώ οι Ρώσοι μισθοφόροι, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος έχουν υποστηρίξει το Haftar. 
Ο Σίσι δήλωσε στη συνάντηση της Πέμπτης ότι ο κύριος στόχος της Αιγύπτου στη Λιβύη ήταν η «ενεργοποίηση της ελεύθερης βούλησης του λαού της Λιβύης». 
"Η Αίγυπτος δεν θα μείνει αδρανής ενόψει οποιωνδήποτε κινήσεων που αποτελούν άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια, όχι μόνο της Αιγύπτου και της Λιβύης, αλλά και των αραβικών χωρών περιφερειακών αλλά και διεθνών", ανέφερε η δήλωση της προεδρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.