Χάικο Μάας: Ναυτικός εξοπλισμός, η μόνη εξαίρεση απαγόρευσης πώλησης όπλων από Γερμανία στην τουρκία


Η Γερμανία δεν εγκρίνει πλέον πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, με εξαίρεση ναυτικά
οχήματα και εξοπλισμό, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas. 

Το Βερολίνο απέρριψε μεγάλο αριθμό αιτημάτων παραγωγής όπλων από την Άγκυρα, εγκρίνοντας μόνο προϊόντα που χρησιμοποιεί το τουρκικό ναυτικό, σύμφωνα με το BBC Turkish και δηλώσεις του Maas στη γερμανική εφημερίδα Anzeiger
Η δήλωση του Maas ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με το γιατί η Γερμανία, δεν είχε σταματήσει εντελώς τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, η οποία ενεπλάκη σε πολεμικές επιχειρήσεις στις χώρες της Λιβύης και της Συρίας. 
Πέρυσι, η Γερμανία εξέδωσε περιορισμένη απαγόρευση πωλήσεων όπλων στην Τουρκία, για στρατιωτικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις στη βόρεια Συρία με στόχο κουρδικές δυνάμεις. 
"Αυτό που έχει κάνει η Τουρκία στον πόλεμο της Συρίας είναι απαράδεκτο για εμάς", ανέφερε ο Μάας στο BBC. 
Για την ιστορία να θυμίσουμε... 
Η Τουρκία προμηθεύτηκε το 2019 περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών όπλων της Γερμανίας    Η Γερμανία εξήγαγε όπλα αξίας 928,6 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019, συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων, δεξαμενών, μαχητικών αεροσκαφών και όπλων, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας της. 
Αν προστεθούν και άλλοι εξοπλισμοί, όπως θωρακισμένα ασθενοφόρα, στρατιωτικά φορτηγά και ηλεκτρονικά, οι εξαγωγές όπλων ανήλθαν σε πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια. 
Καμία χώρα δεν έχει αγοράσει τόσα όπλα από τη Γερμανία όπως η Τουρκία. 
Το 2019, η Τουρκία προμηθεύτηκε όπλα αξίας 388,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σχόλια