Σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας οι ένοπλες δυνάμεις: Η διπλή «μάχη» της Αθήνας απέναντι στα επεκτατικά σχέδια Ερντογάν

Του Κώστα Σαρικά
Σε στρατιωτικό επίπεδο οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας ειδικά τις δύο τελευταίες
εβδομάδες και από τη στιγμή που παρατηρήθηκε αυξημένη κινητικότητα σε Τουρκικούς ναυστάθμους και αεροπορικές βάσεις των γειτόνων.
Σε δύο επίπεδα κορυφώνει η Αθήνα τις ενέργειές της για να βάλει φραγμό στα ξεκάθαρα πλέον σχέδια της Άγκυρας για αλλαγή στο status quo της περιοχής με ευθεία αμφισβήτηση Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Στόχος είναι να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα αποτροπής στους γείτονες με συνεχή προβολή ισχύος αλλά τα ταυτόχρονα η Αθήνα κάνει αγώνα δρόμου για να ενημερώσει φίλους και συμμάχους για την αποφασιστική στάση που θα κρατήσει αν η Τουρκία περάσει την «κόκκινη» γραμμή αλλά και τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής εμπλοκής και να τους θέσει προ των ευθυνών τους.
Σε στρατιωτικό επίπεδο οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας ειδικά τις δύο τελευταίες εβδομάδες και από τη στιγμή που παρατηρήθηκε αυξημένη κινητικότητα σε Τουρκικούς ναυστάθμους και αεροπορικές βάσεις των γειτόνων. Αμέσως το επιτελείο επέδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά και δόθηκαν εντολές για αναδιάταξη δυνάμεων και εγρήγορση ώστε να σε κάθε περίπτωση οι Ελληνικές δυνάμεις να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά και στις κατάλληλες θέσεις.
Ταυτόχρονα το δίκτυο πληροφοριών έχει αναλάβει την πιο κρίσιμη αυτή τη στιγμή αποστολή να διαθέτει δηλαδή πλήρη εικόνα των Τουρκικών κινήσεων και προετοιμασιών για ενδεχόμενη κλιμάκωση και να τη μεταφέρει άμεσα και με ακρίβεια στο επιτελείο προκειμένου να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες.
Το Πολεμικό Ναυτικό δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει μια άσκηση και σχεδόν άμεσα αρχίζει μια νέα με το σύνολο του Στόλου να βρίσκεται στα ‘’κόκκινα’’ είτε μέσα στους ναυστάθμους είτε εν πλω καθώς δεκάδες Μονάδες επιφανείας αλλά και υποβρύχια παραμένουν αναπτυγμένα σε κάθε γωνιά του Αρχιπελάγους. Μόλις χθες ολοκληρώθηκε μια ακόμη επιχειρησιακή εκπαίδευση στο Μυρτώο Πέλαγος με συμμετοχή πλοίων, υποβρυχίων, ελικοπτέρων, μαχητικών της ΠΑ αλλά και ανδρών της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών.
Ειδικά οι ομάδες των ΟΥΚαδων πέρα από τα πληρώματα των πλοίων το τελευταίο διάστημα δεν έχουν σταματήσει ούτε ημέρα να εκπαιδεύονται συνεχώς σε σενάρια ανορθόδοξου πολέμου ενώ σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκονται πάνω σε πλοία του Στόλου ειδικά σε αυτά που περιπολούν σε «κρίσιμες» περιοχές.
Το εντυπωσιακό μπαράζ ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση τονίζουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές όσο οι απειλές παραμένουν ορατές και οι γείτονες δείχνουν διάθεση να προχωρήσουν σε ενέργειες αμφισβήτησης Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Έπειτα από αρκετές ημέρες περιορισμένης δραστηριότητας στον αέρα εμφανίστηκε και πάλι στο Αιγαίο η Τουρκική Πολεμική αεροπορία με δέκα μαχητικά και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου και ξεκάθαρη διάθεση να προκαλέσει και να «τεστάρει» τα Ελληνικά αντανακλαστικά. Με διπλάσιο αριθμό μαχητικών όπως συνηθίζει εδώ και πολύ καιρό απάντησε η HAF και τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας σε πλήρη ετοιμότητα να προχωρούν σε σκληρές αερομαχίες αναγκάζοντας τους «εισβολείς» να αποχωρήσουν.
Τα Ελληνικά φτερά με συνεχή παρουσία στο Αιγαίο και πάνω από τα ακριτικά νησιά στέλνουν καθημερινά το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένα να διατηρήσουν την κυριαρχία στο Αιγαίο. Όπως ακριβώς το Πολεμικό Ναυτικό έτσι και η Πολεμική Αεροπορία προχωρά καθημερινά σε αυξημένη επιχειρησιακή εκπαίδευση με τους Έλληνες ιπτάμενους να έχουν ανεβάσει σημαντικά τις ώρες πτήσεις σε μια περίοδο στην οποία υπό άλλες συνθήκες θα είχαν κατεβάσει ρυθμούς.
Ταυτόχρονα όμως με την προβολή ισχύος η Αθήνα κάνει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου από τη μία να ενημερώσει τους συμμάχους για την επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης στην οποία προχωρά βήμα-βήμα η Άγκυρα και κυρίως να τους θέσει προ των ευθυνών τους ζητώντας λήψη προληπτικών μέτρων.
Τόσο στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε κάθε άλλη ευκαιρία η Ελλάδα θέτει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την κατάσταση που διαμορφώνεται και ξεκαθαρίζει ότι οι επιλογές της είναι συγκεκριμένες και δεδομένες αν η Άγκυρα αποφασίσει να «διαβεί τον Ρουβίκωνα».
newpost.gr

Σχόλια