Κλείνουν πάλι ευρωπαϊκά σύνορα λόγω πανδημίας;

Το μικρό Λουξεμβούργο έχει έναν μεγάλο συμβολισμό για την ΕΕ: 
ήταν η πρώτη χώρα με την οποία η
Γερμανία αποκατέστησε την πλήρη λειτουργία της ζώνης Σένγκεν τον Μάιο, αίροντας τους περιορισμούς της πανδημίας. 

Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δεν είχε διστάσει να μπει στο αεροπλάνο, μετά από μήνες, για να συναντήσει στα σύνορα με το Λουξεμβούργο τον ομόλογό του Γιαν Άσελμπορν. 
Το μήνυμα ήταν σαφές: 
Περάσαμε μία δύσκολη περίοδο, αλλά σταδιακά οι περιορισμοί καταργούνται και η ζώνη Σένγκεν θα λειτουργήσει όπως παλιά, χωρίς ταξιδιωτικές οδηγίες, συνοριακούς ελέγχους και αυτοπεριορισμούς.
Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο η πανδημία αναζωπυρώνεται στο Λουξεμβούργο. 
Μόνο τη Δευτέρα εκδηλώθηκαν εκατό νέα κρούσματα, ακολούθησαν άλλα τόσα την Τρίτη. 
Την επόμενη μέρα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, στην οποία καλεί τους Γερμανούς πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια αναψυχής προς τη γειτονική χώρα. 
Δεδομένου ότι έχουν αρθεί αντίστοιχες οδηγίες για τη Σουηδία και την Ισπανία, το Λουξεμβούργο είναι σήμερα η μοναδική χώρα της ΕΕ για την οποία το Βερολίνο έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία-προειδοποίηση. Μία εξέλιξη ενδεικτική για το πόσο γρήγορα μπορούν να ανατραπούν τα δεδομένα. 
Αλλά και το Βέλγιο έχει εντάξει το Λουξεμβούργο στην «πορτοκαλί λίστα» με τις χώρες υψηλού κινδύνου, μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, χωρίς να κλείνει τα σύνορα. 
Ακόμη πιο αυστηρούς περιορισμούς επιβάλλουν Δανία και Λιθουανία, που απαγορεύουν πλέον τις αφίξεις από το Λουξεμβούργο. DW

Σχόλια