Αναδρομικά στους συνταξιούχους - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Ποιο είναι όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για να πληρωθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους
Αναδρομικά 11 µηνών και πολλών ταχυτήτων έρχονται για τους συνταξιούχους, είτε έχουν ασκήσει αγωγές είτε όχι, µετά την απόφαση - σταθµό του ΣτΕ. Η κυβέρνηση ετοιµάζεται να δώσει οριζόντια λύση στο µείζον ζήτηµα και εξετάζει εναλλακτικά σχέδια εξόφλησης των οφειλόµενων αντισυνταγµατικών περικοπών για την περίοδο Ιούλιος 2015 - Μάιος 2016, στο φόντο µιας δύσκολης δηµοσιονοµικά χρονιάς. Ο προσανατολισµός φαίνεται να κλίνει σε αυτήν τη φάση προς τις ετήσιες δόσεις, ενώ σκέψεις υπάρχουν και για εναλλακτικές λύσεις εφάπαξ αποπληρωµής µε «έκπτωση».
Κρίσιµος κρίκος της αλυσίδας είναι η επικείµενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αναµένεται σύντοµα να λύσει τον γρίφο για τα αναδροµικά των συνταξιούχων του ∆ηµοσίου. Προς το παρόν, στο τραπέζι βρίσκονται και συνεκτιµώνται όλες οι προεκτάσεις της βαρυσήµαντης απόφασης του ΣτΕ, σε συνάρτηση µε τις αντοχές του κρατικού προϋπολογισµού. Εξετάζονται διάφορα σενάρια και δύο από τα επικρατέστερα προβλέπουν:
  1. Αποπληρωµή των οφειλόµενων ποσών σε ετήσιες δόσεις, για να µην προκύψει εκτροχιασµός των δηµοσίων οικονοµικών. Εξετάζεται το πλήθος των ετήσιων δόσεων να φτάνει σε βάθος έως 5 ετών και να εξαρτάται από το ύψος των δικαιούµενων αναδροµικών. Για παράδειγµα, οι υψηλοσυνταξιούχοι, που είχαν συντάξεις άνω των 1.000 ή 1.300 ευρώ το 2012, θα µπορούσαν να εξοφληθούν σε έως 5 ετήσιες δόσεις. Τις λιγότερες δόσεις θα έχουν όσοι διεκδικούν µικρά ποσά, για παράδειγµα χαµηλοσυνταξιούχοι που έχασαν µόνο τα ∆ώρα των 800 ευρώ. Με βάση αυτό το σενάριο, οι συνταξιούχοι θα λαµβάνουν 12 συντάξεις τον χρόνο συν ένα 13ο ποσό για τα αναδροµικά.
  2. ∆υνατότητα αποπληρωµής των αναδροµικών εφάπαξ για συνταξιούχους που θα επιλέξουν την εφάπαξ αποπληρωµή αντί των δόσεων, αλλά µε έκπτωση στο ποσό, για παράδειγµα 10% έως 20%. Με βάση αυτό το σενάριο, υπάρχουν σκέψεις να δοθεί εναλλακτική οδός σε δικαιούχους συνταξιούχους, ώστε να εισπράξουν τα αναδροµικά τους εφάπαξ (ή ενδεχοµένως σε λιγότερες δόσεις) εφόσον το επιθυµούν, αποδεχόµενοι ένα «πέναλτι» στο συνολικό ποσό, το οποίο θα µπορούσε, για παράδειγµα, να κυµαίνεται στο 10% µε 20%.
Ολα τα σενάρια πρέπει να συνεκτιµηθούν µε βάση τις αντοχές του κρατικού προϋπολογισµού πριν «κλειδώσει» η ρύθµιση, σε µια χρονιά που οι «τρύπες» στα έσοδα και τα ελλείµµατα διευρύνονται λόγω πανδηµίας. Αυτό που έχει «κλειδώσει» είναι η πρόθεση τα αναδροµικά να επιστραφούν σε όλους, είτε έχουν ασκήσει αγωγή είτε όχι, για να υπάρξει ισονοµία και για να αποφευχθεί νέο µπαράζ προσφυγών. Μετά την απόφαση του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης που προκάλεσε ο ΕΦΚΑ, είναι σαφές πως τα αναδροµικά του 11µήνου µπορούν να τα διεκδικήσουν όλοι οι συνταξιούχοι, ενώ υπάρχει ακόµη χρόνος για ένδικα µέσα.

Σχόλια