Μήνυμα αποτροπής με συνεχείς ασκήσεις κρούσης από τα Ελληνικά «γεράκια»-Ενίσχυση με «έξυπνα» όπλα στον σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας

Του Κώστα Σαρικά
Να ενισχυθεί με «έξυπνα» όπλα που θα αναβαθμίσουν την ισχύ της θα επιδιώξει η Πολεμική Αεροπορία την ώρα που τα ελληνικά «γεράκια» στέλνουν μήνυμα
αποτροπής με συνεχείς ασκήσεις κρούσης.
Οι πρόσφατες άκρως επιτυχημένες βολές πυραύλων Maverick από δύο μαχητικά F-16 της 340 Μοίρας ‘’Αλεπούδες’’ με τους οποίους έπληξαν το παροπλισμένο πλοίο-στόχος ΕΒΡΟΣ κατά την πρόσφατη εντυπωσιακή άσκηση Νότια της Καρπάθου κατέδειξαν τις μεγάλες δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας και σε αποστολές κρούσης πέρα από την αδιαμφισβήτητη υπεροχή της στον τομέα της αναχαίτισης.
Τα μαχητικά από χαμηλό ύψος για να αποφύγουν ραντάρ και αντιαεροπορική άμυνα ‘’άφησαν τα όπλα’’ τους με τους δύο Μaverick να κατευθύνονται στην ‘’καρδιά’’ του πλοίου ακριβώς στη γέφυρα και να πλήττουν με απόλυτη ακρίβεια τον στόχο όπως ακριβώς θα γινόταν και σε πραγματικές συνθήκες σε αποστολή βομβαρδισμού στην ανοιχτή θάλασσα απέναντι σε στόχο επιφανείας.

Σε κατάσταση επιχειρήσεων οι αποστολές Δίωξης-Βομβαρδισμού θα αποτελέσουν το πρώτο και καίριο πλήγμα σε εχθρικό έδαφος ή σε πλοία στόχους και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της αναμέτρησης είτε σε περιορισμένη είτε γενικευμένη κατάσταση εμπλοκής.
Ενδεικτικό είναι το χτύπημα που δέχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα η αεροπορική βάση AlWatiya στη Λιβύη και είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή των Τουρκικών αντιαεροπορικών πυραύλων ΗΑWK τους οποίους μόλις είχε μεταφέρει η Άγκυρα σε Αφρικανικό έδαφος. Το πλήγμα υψηλής ακρίβειας με προηγμένα όπλα ήταν ένα μήνυμα στην Τουρκία και ταυτόχρονα απέδειξε ότι στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων τα αεροπορικά όπλα και η εκπαίδευση των ιπτάμενων σε στοχοποίηση και κρούση δίνουν τεράστιο πλεονέκτημα όχι μόνο στο πεδίο της μάχης αλλά και στην ψυχολογία όσων τα διαθέτουν.
Με τη ‘’φαρέτρα’’ της γεμάτη από όπλα κρούσης πέρα από αυτά της αναχαίτισης η Πολεμική Αεροπορία εκπαιδεύεται συνεχώς σε αντίστοιχες αποστολές απέναντι σε κάθε είδους στόχους είτε στο έδαφος είτε στη απλά άσε.

Τα Γαλλικά στρατηγικά  SCALP με  βεληνεκές μεγαλύτερο από 500 χιλιόμετρα αλλά και οι αντιπλοϊκοί EXOCET αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα όπλων που κάνουν την διαφορά και διαθέτει η HAF. Όπλα τα οποία δεν γνωρίζει η Τουρκική αεροπορία αφού μεταφέρονται από τα Ελληνικά μαχητικά Mirage.
Mε στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των Ελληνικών ‘’γερακιών’’ το επιτελείο στοχεύει το επόμενο διάστημα στην απόκτηση νέων ‘’έξυπνων’’ όπλων κρούσης τα οποία προορίζονται για τα μαχητικά F-16 VIPER. Oι ‘’οχιές’’ της Πολεμικής Αεροπορίας όπως σχεδιάζει το ΓΕΑ μέσα στο οπλοστάσιό τους είναι απαραίτητο να διαθέτουν μεταξύ άλλων αντιπλοϊκούς AGM-84 HARPOON, αντί-ραντάρ πυραύλους AGM-88E αλλά και πυραύλους STAND-OFF AGM-158 JASSM. Όπλα τα οποία θα πρέπει να αποδεσμεύσουν οι Αμερικανοί για να εξοπλίστουν τα 84 νέα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας η αναβάθμιση των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται σύμφωνα με την σχετική συμφωνία να ολοκληρωθεί το 2027.

Η απόκτηση των συγκεκριμένων όπλων σε συνδυασμό με τους Γαλλικούς SCALP και ΕΧΟCET θα προσδώσουν στα Ελληνικά φτερά τεράστιες δυνατότητες σε κάθε είδους αποστολή κρούσης. Στα χέρια των Ελλήνων ιπτάμενων αυτά τα όπλα θα εκτινάξουν την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων γι’ αυτό και κρίνονται απαραίτητα ειδικά έπειτα από την αναβάθμιση των μαχητικών της HAF σε VIPER.
Το επόμενο πάντως διάστημα η Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει και νέες βολές όπλων με συμβολικό μήνυμα αντίστοιχες με αυτές των Maverick στο παροπλισμένο ΕΒΡΟΣ. Ταυτόχρονα συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η εκπαίδευση των ιπτάμενων πάνω από τα ακριτικά νησιά η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων και κατάδειξη στόχων από JTAC (Joint Terminal Attack Controller) των Ειδικών Δυνάμεων. newpost.gr

Σχόλια