Ρωσική Δούμα για την Αγία Σοφία: «Αποτελεί ένα μεγαλειώδες χριστιανικό ιερό»

Διάγγελμα της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) της Ρωσίας προς τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας σε σχέση με την εξέταση του θέματος της αλλαγής του
καθεστώτος του ναού-μουσείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Μετάφραση από τα Ρωσικά
Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας απευθύνονται προς τους συναδέλφους τους βουλευτές της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας σε σχέση με την εξέταση από τις Αρχές της Τουρκίας του ευαίσθητου για τους πολίτες μας θέματος της αλλαγής του καθεστώτος του Ναού-Μουσείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Το εξέχων μνημείο της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, παγκόσμιο αριστούργημα, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αυτός ο ναός-μουσείο είναι ένα από τα πλέον επισκέψιμα από τους Ρώσους τουρίστες αξιοθέατα της πόλης. Το καθεστώς του μουσείου, το οποίο το συγκρότημα του ναού απέκτησε το 1935 με απόφαση του πρώτου Προέδρου της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, επέτρεψε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στον ναό για τον μέγιστο δυνατό αριθμό ανθρώπων, να δείξει προσωπικά τον σεβασμό προς την πνευματική κληρονομιά και τις πολιτιστικές παραδόσεις των προγόνων μας. Εκατομμύρια πιστοί στον κόσμο σήμερα δοξάζουν της Αγία Σοφία. Ο ναός, που ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, αποτελεί ένα μεγαλειώδες χριστιανικό ιερό.
Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας εκτιμούν βαθιά τον φιλικό χαρακτήρα των ρωσοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους λαούς μας στον δύσκολο καιρό των αυξανόμενων γεωπολιτικών και άλλων αντιθέσεων, που περιπλέκονται από την πανδημία COVID-19. Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας είναι πεπεισμένοι ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα, ώστε να προληφθεί η ζημιά, η οποία θα μπορούσε να προκληθεί από μια βεβιασμένη αλλαγή του καθεστώτος του μουσείου παγκόσμιας κλίμακας.
Παρακαλούμε τους συναδέλφους μας βουλευτές της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας να αναλύσουν πολύπλευρα την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, και να καλέσουν κατά της λήψης της απόφασης για το καθεστώς του ναού-μουσείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη να επιδειχθεί σοφία και να μην αναθεωρηθεί η απόφαση του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, με την οποία για πολλά χρόνια η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε Σύμβολο ειρήνης και διαθρησκειακής ομόνοιας.
7 Ιουλίου 2020
Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας

olympia.gr

Σχόλια