Τα συστήματα αεράμυνας της τουρκίας στη Λιβύη...δεν απέτρεψαν τη "σφαλιάρα" της 3ης Ιουλίου...


Ο τουρκικός στρατός εμπλέκεται όλο και βαθύτερα στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, όπου υποστηρίζει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της εθνικής
συμφωνίας (GNA), με έδρα την πρωτεύουσα Τρίπολη που ελέγχει τη Δύση, ενάντια στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Στρατηγού Khalifa Haftar (LNA) , με έδρα τη Βεγγάζη που ελέγχει την ανατολή. 
Στη Λιβύη, η Τουρκία έχει αναπτύξει μια σειρά συστημάτων αεράμυνας στα δυτικά της χώρας και προσπαθεί ανεπιτυχώς να δημιουργήσει μια «ασπίδα αεροπορικής άμυνας» γύρω από την Τρίπολη. 
Ο συνδυασμός των συστημάτων αεράμυνας MIM-23 Hawk μεσαίας εμβέλειας των ΗΠΑ, των μικρής εμβέλειας Hisar και των αντιαεροπορικών όπλων Korkut, υποτίθεται πως θα δημιουργούσε μια πολυεπίπεδη άμυνα των κρίσιμων υποδομών του GNA από drone και αεροπορικές προσβολές.  
Η Τουρκία ανέπτυξε επίσης δύο συστοιχίες Hawk MIM-23 στην αεροπορική βάση al-Watiya. 
Όμως φαίνεται ότι δεν στάθηκαν ικανά να εμποδίσουν την αεροπορική επίθεση στις 3 Ιουλίου, που πραγματοποιήθηκε από άγνωστα πολεμικά αεροπλάνα, αν και ενδέχεται να μην είχαν ακόμη πλήρως ενεργοποιηθεί όταν συνέβη αυτή η προσβολή. 
Τα μαχητικά αεροσκάφη που επιτέθηκαν στο al-Watiya πιθανότατα ανήκουν σε ξένη αεροπορία που υποστηρίζει το LNA . 
Ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι τα αεροσκάφη ήταν  Mirage. Εάν είναι αλήθεια, τότε ήταν πιθανότατα αεροσκάφη Mirage 2000 που ανήκουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βασικό υποστηρικτή του Haftar. 

Άλλες πηγές κάνουν λόγο για αεροσκάφη Rafale και όχι Mirage 2000...κάτι που δείχνει πως η αερoπορική προσβολή έγινε από την Γαλλία ή την Αίγυπτο που και οι δυο κατέχουν αεροσκάφη Rafale..
Το LNA θέλει να αποτρέψει την Τουρκία από τη δημιουργία βάσης στο al-Watiya και να ενισχύσει περαιτέρω την αυξανόμενη παρουσία της στη χώρα. 
Η Τουρκία θέλει να βοηθήσει το GNA και να στηρίξει την προσπάθεια κατάληψης της στρατηγικά σημαντικής πόλης Σύρτης και την περιοχή al-Jufra, συμπεριλαμβανομένης της ομώνυμης αεροπορικής βάσης όπου η Ρωσία μετέφερε  αεροσκάφη MiG-29 και Su-24 τον Μάιο. 
Αυτό που θα συμβεί στη Λιβύη κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και να πει με σιγουριά. 
Η Τουρκία είναι πιθανό να διατηρήσει την παρουσία της και να αυξήσει τον αριθμό των συστημάτων αεροπορικής άμυνας στη Λιβύη, ειδικά εάν το GNA προχωρήσει περαιτέρω προς τα ανατολικά τις επόμενες εβδομάδες.

Σχόλια