Κυπριακή τραγωδία 1974, 46 χρόνια μετά: Δημήτρης Τσαμκιράνης, ο Καβαλιώτης Ήρωας

Γράφει ο Θανάσης Πάσχου, Υποπτέραρχος ε.α.- Οικονομολόγος-LLM
Τι έγινε το βράδυ της 21ης Ιουλίου 1974
Πολλοί ήταν οι Έλληνες στρατιωτικοί που έχασαν τη ζωή τους κατά την Τουρκική
εισβολή στην μαρτυρική Κύπρο το 1974 και ένας από αυτούς ήταν ο Καβαλιώτης Δημήτρης Τσαμκιράνης που ως έφεδρος αξιωματικός συμμετείχε στην επιχειρησιακή αποστολή με την κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ».
Η αποστολή αυτή, που αργότερα χαρακτηρίστηκε από τον διεθνή τύπο ως «αποστολή αυτοκτονίας», σκοπό είχε την αερομεταφορά στην Κύπρο, με αεροσκάφη NOR-ATLAS, των ανδρών της Α’ Μοίρας Καταδρομών στην οποία υπηρετούσε τότε και ο Δημήτρης Τσαμκιράνης.
Τα 15 μεταγωγικά αεροσκάφη NOR-ATLAS απογειώθηκαν από τη Σούδα, με προορισμό το αεροδρόμιο της Λευκωσίας, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 21ης  Ιουλίου 1974, πετώντας σε χαμηλό ύψος, σε απόλυτη σιγή ασυρμάτου και χωρίς συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών. Οι προσγειώσεις των αεροσκαφών στη Λευκωσία ξεκίνησαν στις 01:52’ της 22ας Ιουλίου, ενώ από λανθασμένη και ελλιπή ενημέρωση της αεράμυνας του αεροδρομίου Λευκωσίας τα αεροσκάφη εκλήφθηκαν ως εχθρικά και βλήθηκαν με αντιαεροπορικά πυρά από την Κυπριακή αεράμυνα.
Το αεροσκάφος NOR-ATLAS 52-133 «ΝΙΚΗ-4», στο οποίο επέβαινε ως αρχηγός της ομάδος των καταδρομέων ο Καβαλιώτης ΔΕΑ (ΚΔ) Δημήτρης Τσαμκιράνης, χτυπημένο από τα πυρά κατέπεσε στο λόφο της «Μακεδονίτισσας» και κόστισε τη ζωή σε 4 αεροπόρους και 29 καταδρομείς, όμως από τους 318 άνδρες της Α’ Μοίρας Καταδρομών 278 παρέμειναν στην Κύπρο και πολέμησαν ηρωικά τους Τούρκους εισβολείς.
Το 2008 αποκαλύφθηκαν τα οστά του Δημήτρη Τσαμκιράνη και προς τιμήν του θεμελιώθηκε επιβλητικό «μνημείο» στις Ελευθερές, στον τόπο καταγωγής του και προς τιμήν του γίνεται κάθε χρόνο αγώνας δρόμου με την ονομασία «ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΕΙΑ» και τερματισμό στο μνημείο.
Όλοι οι Καβαλιώτες οφείλουμε να αποτίσουμε και φέτος φόρο τιμής στον δικό μας άνθρωπο και η θυσία του ήρωα μας στην Τραγωδία της Κύπρου να μας εμπνέει πάντοτε.
Το Χρονικό της Τουρκικής Εισβολής, πριν και μετά
Την εισβολή σχεδίαζαν οι Τούρκοι μεθοδικά από το 1960 που η Κύπρος με τη Συνθήκη Λονδίνου-Λωζάννης έγινε ανεξάρτητο κράτος με Εγγυήτριες Δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία Μ.Βρετανία.
Της εισβολής προηγήθηκε το αχρείαστο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, που σχεδίασε και εκτέλεσε η χούντα του Ιωαννίδη προς ανατροπή του Εθνάρχη Μακάριου, δίδοντας έτσι την ευκαιρία στην Τουρκία να επέμβει ως εγγυήτρια δύναμη, με πρόσχημα την προστασία των τουρκοκυπρίων, ενώ αμφιλεγόμενη και ύποπτη θεωρήθηκε η στάση και ανοχή των ΗΠΑ-Μ.Βρετανίας πριν και μετά την εισβολή.
Ακολούθησε η πτώση της χούντας και η αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα με την «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που κλήθηκε εσπευσμένα από το Παρίσι, για να ορκιστεί Πρωθυπουργός στο χάραμα της 24ης Ιουλίου, αναλαμβάνοντας το χειρισμό της πολεμικής σύρραξης στην Κύπρο.
Σημερινή πραγματικότητα :
Καταιγιστικές και πυκνές οι σημερινές εξελίξεις στα εθνικά και γεωπολιτικά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο με προκλητικές παρεμβάσεις της Τουρκίας, λόγω και έργω, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας-Κύπρου και ευθεία  αμφισβήτηση-διεκδίκηση των θαλασσίων ζωνών.
Απόδειξη το παράνομο Τούρκο-Λυβικό μνημόνιο που τέμνει τις ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Η Τουρκία ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη ερευνών-γεωτρήσεων στην Ελληνική- Κυπριακή ΑΟΖ, δηλώνοντας ότι τα νησιά δεν διαθέτουν ΑΟΖ. Για το σκοπό αυτό η Τουρκία  αγόρασε πέντε σύγχρονα σκάφη, δύο ερευνητικά, τρία γεωτρύπανα και ήδη πραγματοποιούνται έρευνες σε οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, αψηφώντας διεθνείς αντιδράσεις.
Η Τουρκία εφαρμόζει σταθερά και μεθοδικά την πολιτική του Νέο-Αναθεωρητισμού με σκοπό την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης-1923, που καθορίζει τα σημερινά της σύνορα, διεκδικεί ηγεμονικό ρόλο στον ισλαμικό κόσμο, έχει ενεργή στρατιωτική παρουσία στη Συρία-Λιβύη-Αλβανία-Β.Μακεδονία-Σομαλία, επιδιώκει να καθιερωθεί de facto ως Περιφερειακή Δύναμη της Ανατολικής Μεσογείου.
Με συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις ο Πρόεδρος Ερντογάν, και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι,  απροκάλυπτα μας απειλούν : ομιλούν  περί γαλάζιας πατρίδας, οσονούπω έναρξης γεωτρήσεων στην Ελληνική-Κυπριακή ΑΟΖ, μαζικής αποστολής μεταναστών στην Ευρώπη, γκρίζων ζωνών, διεκδίκησης 18 Ελληνικών νησιών. Εφαρμόζεται δηλ. το δόγμα του «Στρατηγικού Βάθους της Τουρκίας» όπως αυτό αναλύεται σε ομώνυμο βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η Αγία Σοφία
Η Τουρκία αψηφώντας την διεθνή κατακραυγή, βεβηλώνει και πάλι το μεγαλύτερο σύμβολο του Χριστιανισμού, την Αγιά Σοφιά, που αποτελεί σημαντικότατο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Έτσι στις 10 Ιουλίου 2020 το ΣτΕ της Τουρκίας αποφάνθηκε ότι το διάταγμα του 1934 του Κεμάλ Ατατούρκ, που κατέστησε την Αγιά Σοφιά μνημείο, δεν ήταν σύννομο. Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος Ερντογάν με προεδρικό διάταγμα μετατρέπει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, μετά από 86 χρόνια και στις 24 Ιουλίου 2020 προγραμματίζεται μεγάλη φιέστα της πρώτης ισλαμικής προσευχής στο Ναό.
Δικαιολογείται Εφησυχασμός;
Με τα δεδομένα αυτά η φετινή επέτειος εισβολής στην Κύπρο δεν είναι ημέρα λήθης και εφησυχασμού, αλλά αντικείμενο προβληματισμού, ανάληψης ευθυνών και ετοιμότητας, καθόσον είναι ενδεχόμενο να επαναληφθούν ανάλογες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος του Ελληνισμού.
Είναι απευκταία τυχόν λάθη στην εξωτερική και αμυντική μας πολιτική. Με ενότητα, λαός και πολιτικές παρατάξεις, χωρίς διχαστικές πολιτικές και αποκλεισμούς, επιβάλλεται να εφαρμοστεί μια ενιαία Εθνική Στρατηγική Αποτροπής με σαφήνεια, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η όποια επιβουλή του ανήσυχου και προκλητικού γείτονά και να θεσμοθετηθεί επιτέλους ένα «Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας».
Προϋπόθεση για την Αποτροπή, πέραν της διπλωματικής οδού, είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών και των πολιτικών παρατάξεων προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, που παρά την δεκαετή οικονομική κρίση παραμένουν αξιόλογες με υψηλό ηθικό και εκπαίδευση, όντας ισχυρές και υπολογίσιμες από τους γείτονες μας. Οι ΕΔ είναι αυτές  που αποθαρρύνουν σήμερα και βεβαιότατα θα αποτρέψουν με επιτυχία κάθε επιβουλή σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αν πράξουμε τα αυτονόητα.
Επίλογος
Άλλη μια μαύρη επέτειος από την τραγωδία της Κύπρου με τον Ελληνισμό να νοιώθει πάλι, 46 χρόνια μετά, βαθειά θλίψη και όπως κάθε επέτειος, είναι μια «αποφράς ημέρα» με στενάχωρες ιστορικές μνήμες των γεγονότων της εποχής εκείνης με την Κύπρο σήμερα διχοτομημένη και το 40% του εδάφους της υπό στρατιωτική κατοχή.
Οι μνήμες από τις θηριωδίες των Τούρκων στην Κύπρο είναι ακόμα νωπές και θα παραμείνουν πάντα ισχυρές για να θυμίζουν την μαύρη εποχή της πάλαι ποτέ Οθωμανικής βαρβαρότητας κατά του Ελληνισμού.
Η Κύπρος ήταν, είναι και θα παραμείνει στην ψυχή του Ελληνισμού, όπως τραγουδιέται διαχρονικά μέσα από τους στίχους στο ποίημα του Λεωνίδα Μαλένη, (μελοποίηση Μ.Θεοδωράκης 1965) : «…γη της πικραμένης Παναγιάς..τ’ άδικου χαμού..του μύρου, του χαιρετισμού..Κύπρος της αγάπης και του ονείρου…».
το σύνθημα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» ας μην ξεχαστεί
proininews.gr

Σχόλια