Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020

Μαζικές απολύσεις στη Lufthansa...

Παρά την κρατική στήριξη με δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων, η γερμανική αεροπορική εταιρία
Lufthansa ανακοίνωσε ότι εξετάζει την κατάργηση έως και 26.000 θέσεων εργασίας. 
Είναι μία αναπόφευκτη συνέπεια της κρίσης;

Όλοι γνωρίζουν ότι η νέα κρίση του κορoνοϊού έπληξε τον τουρισμό και τις αερομεταφορές. Αλλά είναι τόσο μεγάλο το πλήγμα, ώστε η εμβληματική Lufthansa να σχεδιάζει έως και 26.000 απολύσεις- εκ των οποίων οι μισές εντός Γερμανίας- και μάλιστα λίγες μέρες αφότου η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε πακέτο στήριξης εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ; Ο Χάινριχ Γκρόσμπονγκαρντ, ειδικός σε θέματα αερομεταφορών, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Και αυτό γιατί, όπως εκτιμά ο ίδιος, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF), "η αεροπλοΐα έχει πληγεί όσο κανένας άλλος κλάδος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα προηγούμενα χρόνια ο συγκεκριμένος κλάδος είχε δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας. Αλλά τώρα η τάση έχει αντιστραφεί, όσο δυσάρεστο κι αν είναι αυτό..."
Μόλις προ ημερών η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα οικονομικής στήριξης της Lufthansa. Τώρα οι εξαγγελίες για δραστική μείωση προσωπικού προκαλούν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στο Βερολίνο, μάλιστα το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) επισημαίνει ότι το "πακέτο" των εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να λειτουργεί ως "λευκή επιταγή" για απολύσεις. Για τον Χάινριχ Γκρόσμπονγκαρντ η κρατική στήριξη δεν είναι αρκετή για να διασωθεί η εταιρία."Μεγάλο μέρος από το ποσό αυτο είναι δάνεια και πρέπει να αποπληρωθούν. Αυτό σημαίνει ότι η Lufthansa πρέπει να επιστρέψει στην κερδοφορία. Και ένας σημαντικός μοχλός για να γίνει αυτό, είναι να προσαρμοστεί ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στον αριθμό των αεροσκαφών που παραμένουν εν πτήσει..."
Ένα αεροσκάφος- 100 θέσεις εργασίας;
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ένα παράδειγμα: "Ας πούμε ότι δεν πετάει ένα από τα Airbus Α320 ή A380 που έχω στη διάθεσή μου. Αυτό και μόνο σημαίνει ότι καταργούνται 80 ή ακόμη και 100 ή 120 θέσεις εργασίας, που συνδέονται άμεσα με το συγκεκριμένο αεροσκάφος. Μιλάμε για πιλότους, ιπτάμενους συνοδούς, τεχνικούς", λέει ο Χάινριχ Γκρόσμπονγκαρντ. Το απόγευμα της Τετάρτης η διοίκηση της Lufthansa είχε μία πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους των συνδικάτων, τους οποίους ενημέρωσε ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, μετά την κρίση του κορωνοϊού η εταιρία θα διαθέτει 100 αεροσκάφη λιγότερα απ' ότι σήμερα. Κατά συνέπεια, επισήμανε, θα πρέπει να προχωρήσει σε αντίστοιχη μείωση του αριθμού των πιλότων και των ιπταμένων συνοδών, ενώ περικοπές θα γίνουν και στη διοίκηση, αλλά και στις θυγατρικές αεροπορικές εταιρίες Austrian Airlines, Swissair και Brussels Airlines.
Σε μία προσπάθεια να διασώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, οι πιλότοι του συνδικάτου Cockpit δέχθηκαν περικοπές που φτάνουν το 45% των αποδοχών τους. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρία εξοικονομεί περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια. Αλλά αυτό προφανώς δεν αρκεί. "Μόλις ξαναρχίσουν οι πτήσεις, θα δούμε έναν αδυσώπητο πόλεμο τιμών στην Ευρώπη. Όλες οι εταιρίες, και βέβαια οι εταιρίες χαμηλού κόστους, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να κερδίσουν επιβάτες. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα μία εταιρία θα αποκομίσει υψηλά κέρδη, όταν μάλιστα θα έχει και αυξημένα κόστη".
Ντιρκ Μίλερ (DLF)
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.