Το μέγα φιάσκο της επιχείρησης «Ειρήνη» («irini») ...

Η Ε.Ε. «κάνει πλάτες» στην Τουρκία και… κλείνει τα μάτια στις παράνομες μεταφορές οπλισμού στη Λιβύη
Σε μέγα φιάσκο εξελίσσεται
η επιχείρηση «Ειρήνη» («irini») της Ε.Ε., που έχει συσταθεί, κατ’ εντολήν του ΟΗΕ, με στόχο την επιτήρηση του embargo όπλων προς τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη, καθώς, περίπου δέκα ημέρες μετά την επιχειρησιακή της συγκρότηση, παραπαίει οργανωτικά και πρακτικά, ενώ και η ελληνική συμμετοχή στιγματίζεται από «ατυχίες», όπως η βλάβη που σημειώθηκε στο σύστημα προώθησης της φρεγάτας «Υδρα», κλάσης ΜΕΚΟ 200, που αντιπροσώπευε την ελληνική συμμετοχή, οδηγώντας σε αντικατάστασή της.
Ετσι, την ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη EUNAVFOR Μed,, που δήθεν επιτηρεί το embargo στη Λιβύη, συναποτελούν μέχρι στιγμής τρεις φρεγάτες (γαλλική, ιταλική και συντόμως και η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι», που αντικατέστησε τη φρεγάτα «Υδρα») και δύο αεροσκάφη από την Πολωνία και το Λουξεμβούργο (έχει πολεμική αεροπορία το Λουξεμβούργο)!
Ωστόσο, όπως σημειώθηκε και στον ιταλικό Τύπο, η ιταλική φρεγάτα κάνει ακριβώς το αντίθετο από την αποστολή της: Στις συνεχιζόμενες παράνομες μεταφορές οπλισμού και στελεχών από την Τουρκία στη Λιβύη....«κάνει πως δεν βλέπει»!
Οι ευθύνες για την καταρράκωση του κύρους της Ε.Ε. στις πρώτες κιόλας, δειλές απόπειρες που καταβάλει η «Ενωση των Βρυξελλών», προκειμένου να αναδείξει τον εαυτό της σε διεθνή παίκτη, έχουν ονοματεπώνυμο: Ρώμη και Βερολίνο. Γιατί η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα!
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ευρωπαϊκή διπλωματία καθίσταται «όμηρος» της Ιταλίας και της Γερμανίας, με τη Γαλλία και την Ελλάδα να προσπαθούν να δώσουν «πνοή» στην επιχείρηση, αντιμετωπίζοντας όμως επί του πεδίου τις ανεκδιήγητες προβοκάτσιες της Ρώμης των Κόντε – Ντι Μάιο και του Βερολίνου των Μέρκελ – Μάας.
Στο κλίμα αυτό, η Τουρκία του Ερντογάν, σε πλήρη συνεννόηση με τη Ρώμη και το Βερολίνο, φρόντισε την περίοδο του κορονοϊού και εξακολουθεί να ενισχύει νυχθημερόν τις θέσεις της στα δυτικά, επιφέροντας καίρια πλήγματα στις δυνάμεις του στρατάρχη σε κομβικές θέσεις επί του θεάτρου των επιχειρήσεων, εξασφαλίζοντας διαύλους ανεφοδιασμού και διατήρησης ισχύος στις δυνάμεις που μάχονται τον στρατάρχη Χαφτάρ.
Το σκηνικό άλλαξε άρδην όταν με τουρκικά χτυπήματα από στρατιωτικά drones της Αγκυρας «έπεσε» προ ημερών στα χέρια των δυνάμεων του Σάρατζ η στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση στην Al Watiya, που βρίσκεται 125 χλμ. νότια της Τρίπολης και την οποία υπερασπιζόταν μέχρι πρότινος ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (LNA).
Η βάση αυτή είχε ιδιαίτερη σημασία για τον LNA, καθώς αποτελούσε την κοιτίδα των αναποτελεσματικών (όπως αποδεικνύεται) επιθέσεων από αέρος των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ εναντίον της Τρίπολης.
Πρόσφατη ανάρτηση στον λογαριασμό twitter του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), που ελέγχει την ανατολική πλευρά της χώρας και του οποίου ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, υπενθύμισε ότι «στη Λιβύη επανέκαμψαν οι διαχρονικοί κατακτητές, Ιταλία και Τουρκία» και μάχονται στο πλευρό των ατάκτων της Αl Qaeda, των μαχητών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας» και των κάθε είδους τζιχαντιστών και Σύριων μουσουλμάνων μισθοφόρων, που έχει καταφέρει να μεταφέρει η Τουρκία στην Τρίπολη.
Νικ. Σταυρουλάκης
Εφημερίδα «κυριακάτικη δημοκρατία»

Σχόλια