Πεντάγωνο: Η τουρκία θα συνεχίσει να κατασκευάζει απάρτια του F-35 μέχρι το 2022...


Το Πεντάγωνο θα συνεχίσει να εξαρτάται από τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες-υπεργολάβους για απάρτια του
F-35 - από την κεντρική άτρακτο έως 139 υλικά του Αεροκινητήρα - έως το 2022, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ. 
Είναι η πρώτη δημόσια επιβεβαίωση του Υπουργείου Άμυνας ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει "μαλακώσει" τη δέσμευση να απομακρύνει την Τουρκία από το υποκατασκευαστικό πρόγραμμα των F-35, από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους λόγω της αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος γνωστού ως S-400. 
«Το F-35 δεν μπορεί να συνυπάρξει με μια ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών, που θα χρησιμοποιηθεί για να μάθει για τις προηγμένες δυνατότητές του», είχε δηλώσει ο Λευκός Οίκος στις 17 Ιουλίου του 2019. 
Αν και η Τουρκία εξακολουθεί να είναι "μπλοκαρισμένη" από την αγορά του F-35 που κατασκευάστηκε από την Lockheed Martin Corp., ο Αντισμήναρχος Mike Andrews, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας,ανέφερε σε δήλωση ότι, ελήφθη απόφαση στα τέλη του περασμένου έτους «να τιμήσουν τις υπάρχουσες συμβατικές ρυθμίσεις και να αποδεχτούν την παράδοση απαρτίων» που ήταν ήδη σε σύμβαση. 
Ο στόχος είναι να «αποφύγουμε δαπανηρούς, πολύπλοκους και αχρείαστους τερματισμούς συμβολαίων», είπε. 
Εναλλακτικές πηγές «έχουν εντοπιστεί για όλα τα τουρκικά εξαρτήματα και θα χρησιμοποιηθούν καθώς τα τουρκικά συμβόλαια λήγουν και παραδίδεται υλικό», δήλωσε ο Andrews. 
Η Τουρκία ήταν ένας αρχικός συνεργάτης συμπαραγωγής του F-35. Η προγραμματισμένη αγορά περίπου 100 αεριωθούμενων αεροσκαφών την έκανε έναν από τους τέσσερις κορυφαίους ξένους πελάτες για το F-35 - μαζί με την Ιαπωνία, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο - αλλά έθεσε μόνο έξι αεροσκάφη σε σύμβαση πριν από τη ρήξη της σχέσης των ΗΠΑ. 
Η έκδοση της Γερουσίας του εκκρεμούς νομοσχεδίου για την πολιτική άμυνας του 2021, ζητά την εκτροπή αυτών των έξι αεροσκαφών για χρήση από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. 
«Μετακίνηση από την Τουρκία» 
Σύμφωνα με την καθοδήγηση του Υπουργείου Άμυνας, η Lockheed Martin συνεχίζει να απομακρύνεται από τους Τούρκους υποκτασκευαστές" καθώς "οι υπάρχουσες συμβάσεις τους λήγουν και έχουν εντοπισθεί πλήρεις & κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Brett Ashworth. 
Η Τουρκία είναι παγκόσμιος ηγέτης στην αεροδιαστημική βιομηχανία και 10 τουρκικές εταιρείες επρόκειτο να βγάλουν περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανταλλακτικά F-35, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής ατράκτου που παράγεται από την Turkish Aerospace Industries, σύμφωνα με ανάλυση του 2018 από την κυβέρνηση. 
Αν και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καλλιεργήσει σχέσεις με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν, εξέφρασε ανησυχία τον Μάιο σχετικά με την εξάρτηση από άλλες χώρες για μεγάλα όπλα. 
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε στο Fox Business, αναφέροντας το F-35 ως παράδειγμα.

Σχόλια