«Πειρατεία» από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο -Προετοιμάζει βάσεις στη Λιβύη -Προβληματισμός σε Αθήνα και ΝΑΤΟ

Του Κώστα Σαρικά
Προβληματισμό προκαλούν σε Αθήνα και ΝΑΤΟ οι κινήσεις της Άγκυρας στην Μεσόγειο όπου κινείται με «πειρατικό» τρόπο. Η Άγκυρα ετοιμάζεται για μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη.

Με κατασκευή δύο βάσεων στη Λιβύη, μια ναυτική στη Misrata  και μια αεροπορική στην Αl Watiya σκοπεύει η Άγκυρα να ''σφραγίσει'' την παρουσία της στην Αφρικανική χώρα.
Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης τα οποία ελέγχονται από τον Ερντογάν αλλά και ανεξάρτητες πηγές από τη Λιβύη αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση Σάρατζ για σταθερή και μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη χώρα σε κάθε περίπτωση, πόσο μάλλον εάν κυριαρχήσει ο GNA.
O Eρντογάν φαίνεται ότι από τώρα σπεύδει να ‘'κεφαλαιοποιήσει'' τη στήριξη που προσφέρει στην κυβέρνηση της Τρίπολης με την ξεκάθαρη στρατιωτική εμπλοκή των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στον εμφύλιο πόλεμο και τις επιχειρήσεις στις οποίες προχωρά εναντίον του LNA και του Στρατάρχη Χάφταρ.
Η παρουσία ήδη οκτώ μεγάλων Μονάδων του Τουρκικού στόλου στις ακτές της Λιβύης , οι συνεχείς πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών με όπλα και εφόδια προς την Τρίπολη αλλά και φορτηγών πλοίων καταδεικνύουν ότι η Τουρκία ''πήγε για να μείνει'' εκεί αναφέρουν στην Αθήνα αλλά και στο ΝΑΤΟ στρατιωτικές πηγές.
Το πρόσφατο επεισόδιο ανοιχτά της Βεγγάζης όταν τρεις Τουρκικές φρεγάτες έστησαν ''τείχος'' αποτρέποντας τον έλεγχο του φορτηγού πλοίου ''CIRKIN'' από το ελικόπτερο της φρεγάτας ''ΣΠΕΤΣΑΙ'' η οποία ενεργούσε στο πλαίσιο της επιχείρησης ''ΕΙΡΗΝΗ'' είναι ενδεικτικό ότι η Άγκυρα λειτουργεί πλέον ανεξέλεγκτα στην περιοχή.
Ακολούθησαν τουλάχιστον δύο ακόμη περιστατικά με τους Τούρκους να μην  επιτρέπουν σε πολεμικά πλοία της Ιταλίας και της Γαλλίας τα οποία πλέουν στην περιοχή να πλησιάσουν τις Τουρκικές φρεγάτες ενώ η Άγκυρα φέρεται να ζήτησε από εναέρια μέσα επιτήρησης του ΝΑΤΟ τα οποία πετούν στην Ανατολική Μεσόγειο να μην προσεγγίζουν περιοχές στις ακτές της Λιβύης.
Επιπλέον η Τουρκική πολεμική αεροπορία χωρίς να ζητήσει τις απαραίτητες άδειες που προβλέπονται από τους κανόνες αεροναυτιλίας πέταξε για δεύτερη φορά έναν μεγάλο σχηματισμό προς τις ακτές της Λιβύης αποτελούμενο από μεταγωγικά C-130, ιπτάμενο ραντάρ Ε-7, αεροσκάφη ανεφοδιασμού KC-135R και μαχητικά F-16 για να πραγματοποιήσει άσκηση.
'Ηταν μια ακόμη κίνηση εντυπώσεων και προβολής ισχύος για την οποία ουδέποτε ενημερώθηκαν οι Συμμαχικές χώρες της περιοχής. Και μάλιστα η 'Αγκυρα χρησιμοποίησε παράνομα τόσο το FIR Λευκωσίας όσο και του Καϊρου.
Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και κυρίως η απόφασή της να λειτουργεί ως ''πειρατής'' στην περιοχή αγνοώντας όχι μόνο την Ευρωπαϊκή 'Ένωση αλλά ακόμα και το ΝΑΤΟ έχουν προκαλέσει προβληματισμό στους κόλπους τις Συμμαχίας. Αυτό που κάνει η Άγκυρα όπως αναφέρουν πηγές στην Αθήνα είναι να εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Συμμαχία τηρούν ουσιαστικά παθητική στάση. Και μόνο το γεγονός ότι η επιχείρηση ''ΕΙΡΗΝΗ'' στηρίζεται πλέον στη θάλασσα μόνο από την Ελληνική φρεγάτα ''ΣΠΕΤΣΑΙ'' είναι χαρακτηριστικό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιαίτερα προβληματισμένη εμφανίζεται και η Αμερικανική πλευρά και δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας των ΗΠΑ P-8 προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες  Νότια της Κρήτης σε συνεργασία με την Ελληνική φρεγάτα ''ΑΔΡΙΑΣ'' και το υποβρύχιο ''ΝΗΡΕΥΣ''. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη στη βάση της Σούδας του Αμερικανού πρεσβευτή στη  Αθήνα Τζέφρι Πάιατ με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Το Ελληνικό επιτελείο όχι απλά παρακολουθεί όλες τις Τουρκικές ενέργειες στην περιοχή αλλά διατηρεί υψηλή ετοιμότητα και συνεχή παρουσία στο Αιγαίο αλλά κυρίως στην περιοχή Νότια της Κρήτης. Οι  συνεκπαιδεύσεις σε αέρα και θάλασσα με Συμμαχικές χώρες θα συνεχιστούν ενώ τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και η Πολεμική Αεροπορία προγραμματίζουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε όλες τις κρίσιμες περιοχές.
newpost.gr 

Σχόλια