Κυριακή, 21 Ιουνίου 2020

Γερμανικό Πολεμικό Πλοίο σε ρόλο ΜΚΟ στο Αιγαίο

Πρόσφατα είδαν το φως δημοσιεύματα για ενδεχόμενη ανορθολογική διαχείριση ενός περιστατικού που συνέβη ανοικτά της Λέσβου,
από το γερμανικό πολεμικό πλοίο EGV BERLIN, που συμμετέχει ως επικεφαλής της επιχείρησης “AEGEAN ACTIVITY”, συνδράμοντας το έργο της FRONTEX στην προστασία των συνόρων της ΕΕ, γεννώντας πολλά ερωτηματικά.
Τα δημοσιεύματα αυτά, τα οποία αποτέλεσαν αφορμή για σχετική επερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, προκάλεσαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα μίας κατά τ’ άλλα επιτυχημένης επιχείρησης αποτροπής μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ. 
Πιο συγκεκριμένα στις 4 Ιουνίου το γερμανικό πολεμικό πλοίο, παρουσία σκάφους της Ελληνικής Ακτοφυλακής στην περιοχή βορειοανατολικά της Λέσβου, το οποίο ήδη επιχειρούσε να αποτρέψει ελαστική λέμβο με μετανάστες από το να εισέλθουν στα εθνικά χωρικά ύδατα, επενέβη όταν κάποιοι από αυτούς βούτηξαν σκοπίμως στη θάλασσα προκειμένου να “εξαναγκάσουν” τη διάσωσή τους, ρυμουλκώντας τη λέμβο στη Λέσβο αντί της Τουρκίας απ’ όπου ξεκίνησαν.  
Τα ερωτήματα πολλά και ίσως δύσκολο να απαντηθούν. Καταρχήν, έγιναν έτσι τα γεγονότα ή “διογκώθηκαν”; Κι αν όντως έγιναν έτσι, γιατί  το γερμανικό πλοίο να ενεργήσει με τρόπο ακριβώς αντίθετο από αυτόν που προέβλεπε η αποστολή του;  Υπήρχαν λόγοι ώστε να ενεργήσει με τον τρόπο αυτό; Το πλοίο και ο κυβερνήτης του έδρασαν με δική τους πρωτοβουλία ή εξυπηρετούσαν κάποιο σχέδιο; Γιατί ένα πολεμικό πλοίο μιας φίλης και συμμάχου χώρας να λειτουργήσει σαν πλοίο ΜΚΟ; Το περιστατικό θεωρείται μεμονωμένο ή θ’ ακολουθήσουν κι άλλα αντίστοιχα;
Είναι γεγονός ότι τα παραπάνω ερωτήματα είναι πιεστικά. Θα απαντηθούν όμως;
militaire.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.