Νέα φούσκα χρέους λόγω πανδημίας;;

Όλο και περισσότερες χώρες εξαγγέλλουν κολοσσιαία πακέτα στήριξης για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού.
Απειλείται με νέα κρίση χρέους η διεθνής οικονομία; Οι απόψεις διίστανται.
Η ομάδα αναλυτών υπό τον Κρίστιαν Έστερς στον οίκο Standard & Poor's δεν έχει εύκολη δουλειά. Σε συνεχή επαφή με τα αρμόδια υπουργεία προσπαθεί να ερμηνεύσει τις νεότερες ειδήσεις και αναλύσεις από το μέτωπο της οικονομίας, προκειμένου να αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα κάθε χώρας. Στη διάρκεια της ευρω-κρίσης οι προβολείς στρέφονταν κυρίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Οι αξιολογήσεις του Κρίστιαν Έστερς είχαν καθοριστική σημασία για τις συνθήκες δανεισμού των χωρών αυτών.
Στην εποχή της πανδημίας ο δανεισμός έχει προσλάβει ιλιγγιώδεις διαστάσεις. Μέχρι στιγμής εθνικές κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες έχουν επιστρατεύσει τουλάχιστον 15 τρισεκατομμύρια δολάρια στη μάχη κατά του κορωνοϊού και των συνεπειών του. Αυτό σημαίνει ότι το παγκόσμιο σπιράλ χρέους αυξάνεται με φρενήρεις ρυθμούς. Σύμφωνα με το "Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF)", που εκπροσωπεί τον τραπεζικό κλάδο, το παγκόσμιο χρέος ανέρχεται σήμερα, αν συμπεριλάβουμε το ιδιωτικό χρέος και τα χρέη των τραπεζών, στο ασύλληπτο ποσό των 250 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μία εφιαλτική εξέλιξη;
Ο Κρίστιαν Έστερς από την S & P δεν φαίνεται να πανικοβάλλεται. 
Κατά την άποψή του η μεγάλη άνοδος του χρέους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποχώρηση των επιτοκίων, στο "υποστηρικτικό περιβάλλον" όπως λένε οι αναλυτές. "Το έχουμε παρατηρήσει αυτό και τα τελευταία χρόνια", λέει ο Έστερς. "Μπορεί να αυξάνεται ο νέος δανεισμός, αλλά την ίδια στιγμή μειώνεται η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τα επιτόκια". Κατά συνέπεια, θεωρεί ο Έστερς, δεν υπάρχει κανένας λόγος για βεβιασμένες ενέργειες.
Διαφορετική εκτίμηση εκφράζει ο οικονομολόγος Νίκλας Ποτράφκε από το Οικονομικό Ινστιτούτο ifo του Μονάχου. Κατά την άποψή του "δεν υπάρχει λόγος για την αλόγιστη αύξηση του δανεισμού. Το κρατικό χρέος είναι σαν ένα μπαλόνι που όσο το φουσκώνεις, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα να σκάσει". Ο Ποτράφκε διευκρινίζει ότι επικροτεί τα κρατικά πακέτα στήριξης για να αντιμετωπιστούν οι ιστορικές προκλήσεις της πανδημίας, αλλά επιμένει ότι κάποια στιγμή πρέπει να συγκρατηθεί το χρέος και προειδοποιεί ότι "είναι ριψοκίνδυνο στοίχημα για το μέλλον" να ποντάρει κανείς αποκλειστικά στο ευεργετικά χαμηλό ύψος των επιτοκίων.
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου, DW

Σχόλια