Τσαβούσογλου : Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί και με την Ελλάδα…στη μοιρασιά του πλούτου της Μεσογείου!

Συνεργασία με την Ιταλία στις δραστηριότητες της ανατολικής Μεσογείου επιθυμεί η Τουρκία, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο
οποίος είπε ότι “ η Ιταλία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη λύση δια του διαλόγου και της διπλωματίας”, ενώ ανέφερε ότι η Τουρκία πάντοτε στήριξε “ τον διαμοιρασμό του πλούτου της ανατολικής Μεσογείου από όλες τις χώρες γύρω από την ανατολική Μεσόγειο”. “ Το έχω πει σε όλους και ιδιαίτερα στην Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε”
Πρόσθεσε ότι θέλουν από δω και πέρα να δουν την Ιταλία να συμμετέχει στις διμερείς ή τριμερείς προσπάθειες για επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.
Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Λουίτζι ντι Μάιο είπε ότι “ χρειάζεται ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου για να διασφαλιστεί ξανά η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συνεργασία”. Ανέφερε ότι “ αυτή η περιοχή έχει ενεργειακές πηγές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των λαών της”. 
“ Είμαστε υπέρ του διαλόγου, θέλουμε να βρεθεί ένα κοινό σημείο και να διασφαλιστεί όφελος σε όλες τις πλευρές”, ανέφερε.
Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “ εμείς ως Τουρκία θέλουμε η ανατολική Μεσόγειος να είναι ένα πεδίο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης”. “ Την ίδια διάθεση και σκέψη είδαμε να υπάρχει και στην Ιταλία. Αλλά αυτή τη στιγμή δυστυχώς ως αποτέλεσμα της προσπάθειας για αποκλεισμό της Τουρκίας δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία. Κι εμείς για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας αναγκαστήκαμε να κάνουμε βήματα. Και η προστασία των δικαιωμάτων των Τ/κ είναι δική μας ευθύνη ως εγγυήτρια δύναμη. 
Το έχω πει σε όλους και κυρίως στην Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε”, ανέφερε.
Συνεχίζοντας είπε ότι “ και η Ιταλία είδαμε ότι θέλει να διαδραματίσει ένα εποικοδομητικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα (Αν. Μεσογείου). 
 Εμείς αυτό το αντικρίσαμε με ικανοποίηση επειδή η Ιταλία είναι μια χώρα που διαμεσολαβεί συμπεριφερόμενη πάντοτε ισορροπημένα, δίκαια και με αντικειμενικότητα”. 
“ Επομένως στην περίοδο που ακολουθεί εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ιταλία τόσο εντός της ΕΕ όσο και για την ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε.  
Πρόσθεσε ότι “ από την άλλη, βρίσκουμε σημαντική για την περιοχή μας τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία για την ΑΟΖ. 
Σημαίνει ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και διπλωματίας. Αντί του αποκλεισμού και της παραβίασης των δικών μας δικαιωμάτων μπορεί να υπάρξει κουλτούρα διαμοιρασμού
Ασφαλώς θέλουμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει κι εμάς με την ίδια αντίληψη και θα συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων και στο μέλλον γι αυτά τα θέματα”.

Σχόλια