Σε ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό απέναντι στις τουρκικές απειλές - Ασκήσεις και εγρήγορση στο Ν.Α Αιγαίο

Του Κώστα Σαρικά
Με μια σειρά ασκήσεων μικρής και μεσαίας κλίμακας αλλά υψηλού συμβολισμού το Πολεμικό Ναυτικό απαντά στις τουρκικές απειλές την ώρα που οι γείτονες προκαλούν με
δηλώσεις περί «άσχημου αστείου» αναφερόμενοι στο αποφασιστικό μήνυμα που εκπέμπουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Από σήμερα και τις επόμενες εβδομάδες Μονάδες του Στόλου ξεκινούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε κάθε γωνιά του Αιγαίου ενώ ακόμα και τα πλοία τα οποία βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή και επιτηρούν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας αλλά και κρίσιμες περιοχές συμμετέχουν στην επιχειρησιακή εκπαίδευση.
Ο στόχος είναι διπλός. Να παραμείνει από τη μια σε πλήρη επιφυλακή το σύνολο του Στόλου και ταυτόχρονα να φτάσει το μήνυμα στους γείτονες ότι τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ετοιμοπόλεμα παντού στο Αρχιπέλαγος και κυρίως εκεί όπου η Άγκυρα απειλεί με τετελεσμένα. Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας με μια σειρά πλέον από ξεκάθαρες απειλές για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικής κυριαρχίας αυξάνει το επίπεδο εγρήγορσης του Στόλου που θα κληθεί να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενη απόπειρα αμφισβήτησης.
Η Άγκυρα κατά τη διάρκεια της κρίσης με την φονική πανδημία του Covid-19 έσπευσε να ρίξει «στάχτη στα μάτια» περιορίζοντας σημαντικά τις δραστηριότητες του ναυτικού της με αποκορύφωμα την ακύρωση της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα». 
Όπως αποδείχθηκε όμως αυτό που έκανε δεν ήταν στο πλαίσιο προσπάθειας αποκλιμάκωσης αλλά απλά για να κερδίσει χρόνο μέχρι να ανακάμψει από τις συνέπειες της Covid-19 στα πλοία του στόλου της. 
Η συνέχεια ήρθε να επιβεβαιώσει το ελληνικό επιτελείο το οποίο από την πρώτη στιγμή υποστήριζε ότι οι γείτονες όχι απλά θα επανέλθουν αλλά ενδεχομένως δεν θα διστάσουν ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι να εκτινάξουν την ένταση είτε μέσω των υποκινούμενων μεταναστευτικών ροών είτε κυρίως με απόπειρα έρευνας για υδρογονάνθρακες στην περιοχή από το Καστελόριζο έως και νότια της Κρήτης.
Μονάδες του τουρκικού στόλου παραμένουν και επιχειρούν εδώ και μήνες στις ακτές τις Λιβύης ενώ με μια σειρά από παράνομες και προκλητικές ναυτικές οδηγίες για διενέργεια ασκήσεων το τουρκικό ναυτικό έσπευσε να «σημαδέψει» το «τόξο» Καστελόριζο-Κάρπαθος-ΚρήτηNavtex οι οποίες έχουν ξεκάθαρη στόχευση να δείξουν ότι οι γείτονες εγείρουν διεκδικήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι Έλληνες επιτελείς και κυρίως το Αρχηγείο Στόλου δεν έχει πλέον άλλη επιλογή παρά να «ανεβάσει στροφές» και να κρατήσει τα Πολεμικά πλοία σε απόλυτη ετοιμότητα. Η απόφαση πλέον είναι οι Μονάδες του Στόλου να εκπαιδεύονται συνεχώς και σε κάθε ευκαιρία ενώ στο Αιγαίο να υπάρχει σταθερά σημαντικός αριθμός από πλοία έτοιμα να σπεύσουν άμεσα όπου χρειαστεί.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρόσφατη βλάβη στη φρεγάτα «ΥΔΡΑ»- η οποία επέστρεψε από την επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ» - επιδιορθώνεται με ταχύτατους ρυθμούς ώστε τις επόμενες ημέρες το πλοίο να βρίσκεται και πάλι ετοιμοπόλεμο στο Αιγαίο. Μέσα σε ελάχιστες ώρες δόθηκε εντολή και τη θέση της στην επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ» πήρε η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ».
Η πρόσφατη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου στο Αρχηγείο Στόλου είναι ενδεικτική της σημασίας που δίνει η στρατιωτική ηγεσία στην πλήρη ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε εντολές για συνεχείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες και μέσα στο καλοκαίρι ώστε ο Στόλος να εκπέμπει μήνυμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας.
newpost.gr

Σχόλια