Σάββατο, 13 Ιουνίου 2020

Ν. Αναστασιάδης: Με ανησυχεί η τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας

Εκτενή συνέντευξη του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με αφορμή την νέα ένταση στην ανατολική
Μεσόγειο φιλοξενεί η Die Welt.
Η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, επισημαίνει ο Νίκος Αναστασιάδης και τονίζει: «Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ένας ταραχοποιός. Θέλει να μετατρέψει την Τουρκία σε υπερδύναμη της ανατολικής Μεσογείου. Οι παράνομες δραστηριότητες στα κυπριακά νερά είναι μέρος της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο. Άλλα παραδείγματα είναι οι επεκτατικές δράσεις σε Συρία, Λιβύη, έναντι της Ελλάδας καθώς και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνει μάλιστα ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο «είναι η τουρκική απειλή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας. Όταν οι Έλληνες αναγκάζονται να υπερασπιστούν την επικράτειά τους, τότε αυτό συνιστά τεράστιο ρίσκο για την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή. Η Κύπρος, αντίθετα, είναι μια μικρή χώρα. Δεν έχουμε ούτε το ναυτικό, ούτε την αεροπορία (που χρειάζεται) για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Εξαρτόμαστε από τη στήριξη των εταίρων μας».
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τη στήριξη της Γερμανίας και την μάλλον συγκρατημένη στάση του Βερολίνου, ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει πως εκτιμά την γερμανική στάση. «Από διπλωματική σκοπιά μάλιστα η επιφυλακτικότητα μπορεί να είναι χρήσιμη, διότι δεν δυσαρεστεί καμία πλευρά. Την Πέμπτη τηλεφωνήθηκα με την καγκελάριο Μέρκελ. Μιλήσαμε για τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ελπίζω να αξιοποιήσει η Γερμανία την επιρροή της στις Βρυξέλλες και ταυτόχρονα, μέσω των σχέσεών της με την Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν, να ασκήσει πιέσεις».
Στο ερώτημα, τέλος, εάν η ΕΕ θα έπρεπε να διακόψει οριστικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, ο κύπριος πρόεδρος είναι σαφής: «Κοιτάξτε τι γίνεται στη Συρία. Κοιτάξτε τι γίνεται στη Λιβύη. Επιπλέον η Τουρκία απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα. Ως υποψήφια χώρα δεν αναγνωρίζει μια χώρα μέλος της ΕΕ, την Κύπρο. Αναρωτιέμαι πράγματι, εάν πρέπει να γίνει μέλος μια τέτοια χώρα, όταν δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές αξίες, τους ευρωπαϊκούς κανόνες και όταν δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της.
Κώστας Συμεωνίδης, DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.