Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020

“Κάθε συμφωνία απαιτεί και υποχωρήσεις”- Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλ. Διακόπουλος για όσα έγιναν με την Ιταλία κι όσα έρχονται

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αντιναύαρχος ε.α Αλέξανδρος Διακόπουλος,
μιλά στο Militaire για τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για τις θαλάσσιες ζώνες, λέγοντας ότι “μεγάλωσε το κυριαρχικό μας αποτύπωμα” και αποτελεί το αντίβαρο το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.
Ο κ.Διακόπουλος απαντά σ΄όσους αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι αυτά που προβλέπει μπορεί να τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον με δυσάρεστο τρόπο στο μέλλον, στο Αιγαίο και στο Καστελόριζο. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας μιλά και για τους “ημιμαθείς που κάνουν κριτική, αλλά και για τους καλόπιστους κριτές”.
Ο κ.Διακόπουλος αναφέρθηκε στον “μαξιμαλισμό” που επιδείξαμε στο παρελθόν ,με αποτέλεσμα να μην επιτύχουμε συμφωνία με τη Λιβύη,το 2008. “Αν τα ΄χαμε καταφέρει δεν θα υπήρχε το τουρκολιβυκό μνημόνιο”.
“Μια οποιαδήποτε συμφωνία είναι αποτέλεσμα αντίρροπων συμφερόντων…Συνεπώς κάπου πρέπει να κάνεις πίσω… Όσο παραμένουμε άκαμπτοι σε μαξιμαλιστικές θέσεις δεν πετυχαίνουμε καμία συμφωνία….”
Τι θα γίνει με το Καστελόριζο; “Αν και όταν φθάσουμε στο δικαστήριο δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την επήρεια της Ερεικούσσας. Υπάρχει πλήθος αποφάσεων για περιπτώσεις όπως αυτή του Καστελόριζου”, λέει.
Είναι αισιόδοξος για συμφωνία με την Αίγυπτο; Δεν παραγνωρίζει τις δυσκολίες, αλλά δηλώνει αισιόδοξος. “Μιλάμε με Αίγυπτο και Λιβύη επί 20 χρόνια, πρέπει να αναρωτηθούμε αν κάνουμε κάτι λάθος… Η συμφωνία που είναι προϊόν συμβιβασμού προφανώς κάπου υπολείπεται , αλλά δεν πρέπει να επικεντρώνουμε σ΄ αυτό”. Για τα ελληνοτουρκικά και το ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο λέει ότι δεν μας συμφέρει να μιλάμε κάθε μέρα γι΄ αυτό το θέμα ,γιατί “είναι ένα θέμα που δεν υπάρχει”. “Το δόγμα μας είναι αποτρεπτικό… Αν φθάσουμε στο σημείο να “πλακωθούμε” με τους Τούρκους, θα ΄χουμε αποτύχει. Θα το αποτρέψουμε”, λέει. Ο κ.Διακόπουλος παραδέχεται πάντως ότι το τουρκικό καθεστώς έχει μειώσει στο ελάχιστο “τους διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα κι αυτό είναι κακό”. Εκτιμά ότι η Τουρκία θα καταλάβει για “δικό της συμφέρον” ότι πρέπει να εγκαταλείψει τις ιδέες περί “ένοπλου καταναγκασμού της Ελλάδας”. Μιλά τέλος για την ευρωπαϊκή ανυπαρξία στην περιοχή της Μεσογείου.
militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.