Τουρκικό ΥΠΕΞ.."Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας & των τουρκοκυπρίων στην Αν. Μεσόγειο"

Νέα πρόκληση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. 
Ο εκπρόσωπός του Χαμί Ακσόι δήλωσε το πρωί της Τρίτης ότι, η Τουρκία θα κάνει κανονικά
τις έρευνες που ανακοίνωσε, εντός της «υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί από τη χώρα στον ΟΗΕ».
Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνεται ότι «οι περιοχές στις οποίες θα διεξαχθεί η έρευνα βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει καταθέσει η χώρα στον ΟΗΕ
Η χώρα μας θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην περιοχή την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα» προσθέτοντας ότι πρόκειται για άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας και των τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις θα προχωρήσουν όπως έχουν ανακοινωθεί», καταλήγει η ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι.
Στα τέλη του καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσουν επισήμως οι διαδικασίες για την "έρευνα πετρελαίου" από την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ), σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χαμπέρτουρκ η οποία αναφέρει ότι με βάση τη νομική διαδικασία θα πρέπει να περάσουν 90 μέρες από την ημέρα που δημοσιεύτηκε το αίτημα στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεων για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Χαμπέρτουρκ, στο αίτημα της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως στις 30 Μαϊου ήταν να προστεθούν άλλα δύο τεμάχια που βρίσκονται εκτός τουρκικών χωριών υδάτων, το ένα έκτασης 116,745 εκτάρια και το άλλο 193,522 εκτάρια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή η κίνηση του ΤΡΑΟ σημαίνει ότι η Τουρκία με την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη "έκανε ουσιαστικά βήματα για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων της των 12 ναυτικών μιλίων".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ΤΡΑΟ "κινήθηκε στο πλαίσιο των δικαιωμάτων του που απορρέουν από τη συμφωνία αυτή και υπέβαλε αίτημα". Όταν λάβει την άδεια, τότε στο πλαίσιο της συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, θα ξεκινήσει έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή που απομένει μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Ο ΤΡΑΟ έχει χρονικό περιθώριο 90 μέρες. Μετά την ανακοίνωση μπορεί να έρθει στην ατζέντα και αίτηση από άλλη εταιρεία.
Ωστόσο για μια τέτοιων διαστάσεων έρευνα και σε αυτό το πλαίσιο δεν αναμένεται να υποβάλει αίτηση άλλη εταιρεία. Αναμένεται ότι στο πλαίσιο της νομικής διαδικασίας οι εργασίες έρευνες θα τεθούν στην ατζέντα επισήμως στα τέλη του καλοκαιριού.
Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει», στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σχετικά με τη δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην ΤΡΑΟ.
Στη δήλωσή του ο κ. Δένδιας τονίζει πως «η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα-βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» και επισημαίνει πως αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει εκ νέου ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και ότι αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας. «α είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα» ξεκαθαρίζει με σαφήνεια ο κ. Δένδιας.
Χθες, εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, στον οποίον διενεργήθηκε διάβημα με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σχόλια