Ασπίδα προστασίας υψώνουν τα Ελληνικά «γεράκια» πάνω από τα ακριτικά νησιά - Απόλυτη κυριαρχία – «Αναιμική» η παρουσία των Τούρκων

Του Κώστα Σαρικά
Με τις καθημερινές απογειώσεις για τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ να ξεπερνούν τις 100 και συχνά να φτάνουν ακόμα και τις
140 η Πολεμική Αεροπορία επικρατεί στη μάχη για την απόλυτη κυριαρχία στο Αιγαίο την ώρα που οι γείτονες προχωρούν μόνο σε κατά καιρούς ξεσπάσματα με προκλητικές υπερπτήσεις καθαρά για λόγους εντυπώσεων.
Ούτε οι υπερπτήσεις, ούτε οι προκλήσεις αλλά ούτε και οι καθημερινές απειλές των γειτόνων φαίνεται να κάμπτουν το ηθικό των ‘’μπλε’’ φτερών που όχι απλά κυριαρχούν κατά κράτος στη «μάχη» του Αιγαίου αλλά τις τελευταίες εβδομάδες κάνουν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους πάνω από τα ακριτικά νησιά.
Κάθε μέρα πλέον το λιγότερο ένα ζεύγος μαχητικών αλλά συχνά ακόμα και μεγαλύτεροι σχηματισμοί μαχητικών από όλες τις Πολεμικές Μοίρες πετούν για ώρες πάνω από το Αρχιπέλαγος και όλα τα Ελληνικά νησιά από τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο έως το Καστελόριζο και τη Γαύδο. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Όσο η Τουρκία προκαλεί και ζητά ακόμα και να σταματήσουν οι πτήσεις για τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ στο Ανατολικό Αιγαίο η Πολεμική Αεροπορία θα έχει συνεχή και δυναμική παρουσία στην περιοχή.
Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας συμπεριλαμβάνει πλέον καθημερινά στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα πτήσεις και εκπαίδευση των ιπτάμενων στα Ανατολικά σύνορα της χώρας. Οι Έλληνες πιλότοι εκτελούν κάθε είδους σενάρια μάχης τόσο πάνω από τα ακριτικά νησιά όσο και στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από αυτά.
Στην εκπαίδευση όσο και σε μικρής κλίμακας αλλά συνεχείς ασκήσεις πέρα από τα μαχητικά που διαθέτει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία λαμβάνουν μέρος και χερσαίες δυνάμεις. Είτε από την αεράμυνα με συμμετοχή όλων των αντιαεροπορικών όπλων που θωρακίζουν τα νησιά , είτε από τις Ειδικές Δυνάμεις με τους ειδικά εκπαιδευμένους JTAC, τα στελέχη δηλαδή τα οποία καταδεικνύουν στόχους από το έδαφος και τα αεροσκάφη προχωρούν σε προσβολές ακόμα και από μεγάλο ύψος.
Με τις καθημερινές απογειώσεις για τα Ελληνικά «γεράκια» να ξεπερνούν τις 100 και συχνά να φτάνουν ακόμα και τις 140 η Πολεμική Αεροπορία επικρατεί στη μάχη για την απόλυτη κυριαρχία στο Αιγαίο την ώρα που οι γείτονες προχωρούν μόνο σε κατά καιρούς ξεσπάσματα με προκλητικές υπερπτήσεις καθαρά για λόγους εντυπώσεων και στη συνέχεια έχουν ‘’αναιμική’’ παρουσία. Υπάρχουν μάλιστα και πολλές ημέρες που δεν απογειώνουν ούτε ένα μαχητικό από τις αεροπορικές βάσεις που βρίσκονται κοντά στα παράλια και περιορίζονται μόνο σε πτήσεις των αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 με μοναδικό μέλημα να εντοπίσουν Ελληνικά πλοία και υποβρύχια.
Είχε προηγηθεί η παράλογη Τουρκική πρόταση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε έμμεσα και στις συζητήσεις για τα περιβόητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να σταματήσουν τα Ελληνικά μαχητικά να πετούν για επιχειρησιακή εκπαίδευση πάνω από το Ανατολικό Αιγαίο ώστε να σταματήσουν και οι γείτονες τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις.
Η απάντηση της Αθήνας και της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρή και δίνεται καθημερινά στο Ανατολικό Αιγαίο. Οι εντολές του επιτελείου είναι όχι απλά να περιοριστεί αλλά αντίθετα να αυξηθεί η παρουσία των Ελληνικών ‘’γερακιών’’ πάνω από τα ακριτικά νησιά. Το πρώτη ηχηρό μήνυμα φρόντισαν μάλιστα να στείλουν από τη HAF αμέσως έπειτα από ένα μπαράζ Τουρκικών υπερπτήσεων. Ένας μεγάλος σχηματισμός Ελληνικών μαχητικών (COMAO) απογειώθηκε και πέταξε συμβολικά από τη Λήμνο έως και τη Ρόδο ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα το ΑΤΑ στέλνει μαζικούς σχηματισμούς στο Αρχιπέλαγος. Ποιος κυριαρχεί άλλωστε στο Αιγαίο αποδείχθηκε και στο βίντεο-ντοκουμέντο που δείχνει την ‘’πανωλεθρία’’ Τουρκικού F-16 από Ελληνικό Mirage 2000-5 κοντά στη Χίο.

newpost.gr

Σχόλια